Topinkovače přijdou vhod těm, kdo mají rádi opečený chléb anebo bagetu s křupavou, zlatavou kůrkou. Lze si vybrat z mnoha druhů, které na první pohled vypadají jako sourozenci. Odlišují se hlavně velikostí, doplňky, designem - a cenou.
Pozor na plameny
Užitečnou součástí, jíž je vybavena většina nabízených typů, je zásuvka na drobky. Tu se vyplatí čas od času vysypat, protože vysušené kousky pečiva hromadící se na dně mohou snadno vzplanout. U přístrojů, které zásuvku nemají, je prostě třeba je jednou za týden obrátit a opatrně vyklepat.
Další doplňky souvisejí s teplem a jeho regulací. U některých typů lze nastavit stupeň opečení - tedy to, zda má být topinka jen nazlátlá, poctivě propečená, nebo se bude podobat spíš dřevěnému uhlí. V obcích, kde jsou liknaví pekaři, zas přijde vhod drátěný držák na rozpékání včerejších rohlíků a housek. Většinu topinkovačů můžete také využít pro rozmrazování, a to nejen pečiva, ale i plátků masa nebo zeleniny.
Topinkovače se automaticky vypínají, když si odpracují svůj předem nastavený čas, takže nehrozí nebezpečí, že by zapomenutý chléb mohl v přístroji začít hořet. Toaster by však neměl stát v blízkosti záclon nebo závěsů, aby je průvan nezavál do rozpáleného topného prostoru, kde by mohly vzplanout. Rozumné je také dodržovat přibližně čtvrtmetrovou vzdálenost od dřevěného obložení stěn.
Sendvičovač zvládne oblohu i vajíčka
Sendvičovače, do nichž se plátek chleba sevře jako do horkých kleští, jsou určeny pro přípravu obložených toastů. Teflonová vrstva, jíž je pokryt vnitřní povrch, zabrání připálení. V přístrojích vybavených speciálním druhem teflonu lze smažit nejen obložený chléb, ale třeba i vajíčka.
Vnitřní povrch jednotlivých typů se liší především podle toho, jak je vykrojen, zda dává sendvičům tvar trojúhelníčku, čtverců či koleček. Přístroje čtverečkové kresbou se dají použít také pro pečení vaflí.
Než se poprvé pustíte do smažení, vypláchněte vnitřek vlažnou vodou. Pak jej lehce vytřete ubrouskem namočeným v tuku na smažení a suchým ubrouskem odstraňte přebytečný tuk. Pro další přípravu sendvičů nebo smažení vajíček se už bez tuku obejdete.
Při přípravě obložených toastů nebo vaflí není dobré se zapovídat: některé sendvičovače se totiž nevypínají automaticky při dosažení určité teploty, ale pečou tak dlouho, než je vypnete. Červené světýlko na plášti nevypovídá o tom, jestli je sendvič už hotov, ale o tom, zda přístroj hřeje, či ne. I tak se může stát, že se vám pokrm připálí: pak nezapomínejte, že teflonový povrch se nesnáší s kovem ani s abrazivními prostředky - "písky" na nádobí. Sendvičovače můžete umývat vodou a saponáty, při běžném provozu však stačí pečlivě vytřít vnitřek papírovým ubrouskem nebo měkkým hadříkem.
Do větších typů topinkovačů se vejde nejen čtvereček toastového chleba, ale i krajíc z poctivého bochníku. Na drátěném stojanu nad pečicím otvorem se zase mohou rozpékat rohlíky. |