Nízké ceny uzeninám nesvědčí - iDNES.cz

Nízké ceny uzeninám nesvědčí

Stesky na kvalitu uzenin se netýkají jen špekáčků, ale i ostatních masných výrobků. Nedivte se, říkají odborníci. Dnes neexistují žádné normy na výrobu uzenin, každý tedy vyrábí tak, aby se dostal na tu nejnižší cenu, kterou žádají řetězce. Něco se však přece jen v poslední době změnilo k lepšímu. Mnozí výrobci pochopili, že by přišli o zákazníky, kteří nepovažují uzeniny za něco podřadného, ale naopak za stejnou delikatesu jako třeba kvalitní sýry.

Pozvolna se mění i postoj některých řetězců, které svým tlakem na co nejlevnější ceny vlastně způsobily, že kvalitní uzeniny téměř zmizely z trhu. Vedle těch nejlacinějších výrobků se snaží zavést i výběrovou sérii.

Mnohé se zlepšilo i zásluhou toho, že se změnily předpisy. „Alespoň některé výrobky byly rozděleny do několika jakostních kategorií. „Máme čtyři kategorie šunek, vysočina je přesně definovaná jako trvanlivý salám...“ říká předseda Svazu zpracovatelů masa České republiky Ladislav Steinhauser. U špekáčků se zatím ale něco podobného prosadit nedaří.

„Tam je stále rozhodující jen cena. Obchodní řetězce na nás tlačí s nízkou cenou.“ Tvrdí totiž, že zákazníci nemají o dražší buřty zájem. „Zkusili jsme zákazníkům nabídnout kvalitnější špekáčky, ale nepochodili jsme. Udělali jsme si vlastní recepturu a zadali ji menšímu výrobci, aby ohlídal kvalitu. Špekáček stál kolem sta korun, dali jsme ho vedle klasického a prodej byl minimální,“ říká kvalitář obchodní sítě Tesco Lukáš Michal.

Jenže když jedinou informací, kterou zákazník o výrobku dostane, je cena, je pochopitelné, že si vybere ten levnější. Obzvlášť když ho prodavačka ujistí, že mezi nimi žádný rozdíl není, jak se dověděli redaktoři při nákupu do testu právě v Tesku.

Dále čtěte:
Jak chutnají dnešní
buřty? Všelijak...
  

To je také důvod, proč se Svaz zpracovatelů masa snaží prosadit, aby i u ostatních uzenářských výrobků byly kategorie přesněji definovány. „Aby lidé věděli, co kupují. Když v obchodě postavíte dva výrobky vedle sebe, oba se nazývají špekáček, ale jeden stojí třicet a druhý devadesát, zákazník neví, že je mezi nimi rozdíl. Výrobky je třeba odlišit již samotným termínem, který je označuje,“ míní Steinhauser.

Svaz uvažuje i o zavedení vlastní ochranné známky. „Špekáček s takovou ochrannou známkou by musel mít zaručenou určitou kvalitu. Aby měl zákazník jistotu, že když si ho dá na oheň, krásně se rozevře, bude voňavý a chutný, masový.“

Důvody pro to, aby se výrobky odlišovaly i označením, nejsou jen ekonomické, ale i zdravotní. Separát je podřadná zbytková surovina a výrobek z něj se rychleji kazí. A to je fakt, o němž by se měl zákazník dovědět. Separát by měl, stejně jako je to v zemích Evropské unie, uveden na obalech. Zatím se tam místo „separátu“ objevuje jen „maso“.

Předpisy pro masné výrobky totiž vůbec pojem „separát“ neznají. „Nepodařilo se nám do vyhlášky prosadit, co to je separát. Lobby se postavila proti naší definici s tím, že je diskriminující, když 'separujeme' separát od masa,“ říká Steinhauser. „Místo separátu vyhláška mluví jen o strojně vykostěném masu, a to je přece něco úplně jiného.“

Začarovaný kruh (názor)

Velké řetězce se brání nařčení, že svou snahou nabízet co nejlevnější výrobky vlastně systematicky snižují kvalitu potravin. Výraz nejlevnější se však v našich podmínkách, kde potravinářská legislativa chrání víc výrobce než zákazníky, prakticky rovná náhražkové (když už nemůžeme říct přímo podvodné, protože kde není zákon, není ani nic protizákonného).

Nejlevnější džus je stoprocentní šťáva... stoprocentně vylisovaná z ovoce, které už jednou lisem prošlo. Nejlevnější jogurt je nastavený škroby a želatinou. Nejlevnější kečup příliš rajčat nepobral, o to víc je v něm škrobu a zahušťovadel.

A nejlevnější špekáček? Místo z masa je z pomletých drůbežích či prasečích zbytků (hovězí už jsou naštěstí zakázány) a rostlinných bílkovin. Spíš než špekáček by se na něm vyjímala cedule: Tento masný výrobek není z masa, ale ze zbytků masa, kostí, vnitřností a kůží, které se už nehodily k ničemu jinému.

Rozhodně to není nic, co by dělalo čest uzenářskému cechu. Ten se však hájí tím, že k takovým paskvilům ho nutí neúprosný tlak řetězců. A ty zase říkají: Děláme jen to, co si žádá zákazník, a ten nic jiného než láci nechce. Když mu dáme vybrat mezi dražším a levnějším, vždy sáhne po tom levnějším. Mají na to i důkazy. Čas od času předloží zákazníkům dražší výrobek a on ho nevděčník nekupuje. Bodejť by jo, jen hlupák by se rozhodl dobrovolně pro dražší, když si myslí, že totéž může pořídit levněji.

V tom je nejspíš jádro pudla. Zákazník hypermarketu se totiž nerozhoduje svobodně. Svobodnou volbu podmiňuje dostatek informací, a ty v našich obchodech určitě nemá. A nejde jen o údaje na obalech, ale také o to, jakým způsobem velké obchody výrobky nabízejí.

Netýká se to jen uzenin. Co si myslet o prodavačce v oddělení delikatesních sýrů, která zákazníkovi tázajícímí se po francouzském roquefortu, nabídne českou nivu se slovy - Vždyť to máte stejný. Snažíme se prodavače v hypermarketech vyškolit, říkají dovozci zahraničních sýrů. Jak ale školit někoho, kdo jeden týden prodává ponožky a druhý týden sýry?
 

Malá exkurze mezi masné výrobky (z názorů čtenářů)

Uzeniny se u nás tradičně vyráběly z vepřového masa, občas s přídavkem masa hovězího či jiného, což bývalo deklarováno. Jak je tomu dnes? Až na vzácné výjimky nenajdeme uzeniny, které by obsahovaly pouze vepřové maso. A čím dál tím víc se vyskytují uzeniny, které obsahují menší či větší množství masa drůbežího. Někdy je sice ve složení uvedeno kdesi vzadu mezi aditivy a konzervanty, ale je tam.

Nic proti drůbeži, je možná zdravější (i když u uzenin je to paradox), nicméně zdá se, že je hlavně levnější, což dává výrobcům šanci na vyšší zisk. Představa, že si koupím třeba špekáčky, které nejsou označeny jako drůbeží, a přesto v nich drůbež je, by se zdála před několika lety absurdní.

Dnes je naopak problém najít párky či špekáčky, v nichž by se drůbeží maso nevyskytovalo. V prodejnách, kde se nabízejí uzenářské výrobky balené, je stále ještě šance najít výrobky požadovaného složení, ale v prodejnách pultových prostě máte smůlu: čím dál tím víc jíte kuřata či jinou drůbež, ale přitom o tom nevíte. Nemluvě o množství mouky, modifikovaných či jiných škrobů, zahušťovadel a dalších specialit, za něž by se poctivý uzenář před pár lety styděl; to je však už o něčem jiném.

A ještě jedna dotěrná otázka: sdělil by mi nejmenovaný valašský masokombinát sladké tajemství, odkud bere ta kvanta koňského masa, že je dává do špekáčků, jemných párků i do vysočiny, aniž tyto výrobky poctivě označuje jako „koňské“, či alespoň „s koňským masem“? Odkud jsou ta stáda komoňů? Že by třeba ze slušovických či jiných dostihů? Nebo je za tím zcela neprůhledný a pro laiky nejasný „kšeftík“, do něhož neradno šťourat? (Lubor Mojdl, Frýdek-­Místek)

Autoři: ,
Rozstřel: Mojmír Hampl - include | (1:59) | video: iDNES.tv

Trump zasadil poslední hřebík do rakve globalizace, říká ekonom Hampl

Nejčtenější

Trump pozastavil většinu cel, Číně je zvýšil. Dohodneme se ale s každým, tvrdí

Americký prezident Donald Trump s okamžitou platností pozastavil většinu cel na 90 dní. Pauza se netýká Číny, té cla zvedl ze 104 na 125 procent. Šéf Bílého domu o tom ve středu informoval na své...

USA zvýší cla pro Čínu na 104 procent. Peking avizuje „boj až do konce“

Už ne 54, ale 104 procent. USA zpřísnily cla pro Čínu poté, co se rozhodla postavit čelem hrozbám amerického prezidenta Donalda Trumpa a neustoupit obchodnímu tlaku. Peking místo toho již pracuje na...

Americké značky pod palbou. Číňané na sítích odhalují, kde se vyrábí luxus

Napětí mezi USA a Čínou se přelévá i do světa módy. Čínští uživatelé sociálních sítí ve videích ukazují, že luxusní zboží s etiketou Made in USA ve skutečnosti často vzniká v čínských továrnách....

Rekordní zisk pro nejbohatší. Připsali si tři sta miliard dolarů za jediný den

Nejbohatší lidé světa zaznamenali ve středu rekordní nárůst svého čistého jmění. Podle agentury Bloomberg a jejího žebříčku Bloomberg Billionaires Index si 500 nejbohatších připsalo celkem 304...

USA přitvrdily s nerosty. Chtějí od Ukrajiny zpětně zaplatit za pomoc a ničím neručit

Poslední verze návrhu dohody o nerostných surovinách mezi Ukrajinou a Spojenými státy obsahuje přísnější podmínky než ta předchozí. Nyní Washington požaduje, aby Kyjev zaplatil miliardy dolarů za...

Pět let a čtyři miliardy. Bývalý hotel InterContinental v Pařížské se opět otevřel

Po pěti letech znovu otevřel luxusní hotel na kraji Pařížské ulice v Praze. Bývalý hotel InterContinental se po rozsáhlé rekonstrukci za čtyři miliardy korun proměnil v pětihvězdičkový Fairmont...

15. dubna 2025  18:46

Češi se bojí růstu cen energií, ovlivnit je může i politika USA, ukázal průzkum

České domácnosti platí proti loňskému roku za energie méně. Zatímco loni zálohy tvořily 20 až 40 procent měsíčního rozpočtu u více než třetiny rodin, letos tento podíl klesl na 31 procent. Energie i...

15. dubna 2025

Evropský sociální a ekonomický model není dlouhodobě udržitelný, shoduje se byznys

Evropský sociální a ekonomický model není dlouhodobě udržitelný, válka na Ukrajině a kroky administrativy prezidenta USA Donalda Trumpa to jen podtrhly. Český byznys chce vidět skutečné změny,...

15. dubna 2025

Při lyžovačce ve Švýcarsku zahynul top manažer Lega

Jeden z šéfů společnosti Lego a blízký přítel dánské královské rodiny Michael Halbye zahynul při nehodě na lyžích. Čtyřiašedesátiletý top manažer se smrtelně zranil po pádu na sjezdovce ve švýcarském...

15. dubna 2025  13:53

„Podle nás je benefit, že Vás zaměstnáváme.“

{LABEL}

Pokud jste něco podobného slyšeli, zkuste raději mrknout na jobdnes.cz

Česko bude odebírat uran také z Kazachstánu. Posilujeme diverzifikaci, říká ČEZ

Kazachstánská společnost Kazatomprom bude příštích sedm let dodávat energetické společnosti ČEZ přírodní uran. Pokryje asi třetinu potřeb pro palivové soubory, které vyrábí americká firma...

15. dubna 2025  12:34

Letošek bude návrat k normálu, věří firmy. Náladu mají nejlepší od jara 2022

Nálada firem v Česku se od podzimu zlepšila. Index očekávání firem ČSOB, který rozpoložení tuzemských podniků pravidelně měří, je nejvyšší od jara 2022. Podnikatelé jsou optimističtí v oblasti...

15. dubna 2025  11:08

Vydělali Trumpovi kámoši na celní válce? Obchody působí podezřele, říká makléř

Vysíláme

Během několika hodin zhodnocení o dva tisíce procent. Právě takové podezřelé transakce zaznamenal burzovní makléř Martin Uher krátce před klíčovým oznámením Donalda Trumpa o odložení cel na 90 dní v...

15. dubna 2025

Pomeranče se urodily, jejich cena klesá. Obchody ale zlevňují jen zvolna

Ceny pomerančového džusu po loňských maximech klesají. Podle analytiků má na situaci největší vliv dobrá úroda citrusů v Brazílii. Výrobci nápojů ale upozorňují, že pokles cen v obchodech bude pomalý.

15. dubna 2025

Cesta do práce pod palbou. Reportáž z místa, kde Izrael vyrábí obrněné vozy

Premium

Od naší zpravodajky v Izraeli Silnice tu vede mezi zalesněnými horami. Ticho, příroda. Kdyby kolem nebyly vyhořelé části lesa, bylo by jen těžko k uvěření, že přes rachot a detonace raketových útoků Hizballáhu z Libanonu tu...

15. dubna 2025

Nvidia slibuje továrnu v Texasu a výrobu čipů a serverů za 500 miliard dolarů

Další americkou technologickou firmou, která podpořila snahu administrativy Donalda Trumpa o místní výrobu, je Nvidia. Hodlá v příštích čtyřech letech vyrobit ve Spojených státech servery pro umělou...

14. dubna 2025  22:07

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Trump zvažuje zrušení cel v autoprůmyslu. Firmy potřebují čas na změnu, řekl

Americký prezident Donald Trump v pondělí naznačil, že by mohl automobilový průmysl dočasně osvobodit od cel, která na něj uvalil, aby dal výrobcům automobilů čas na úpravu dodavatelských řetězců....

14. dubna 2025  21:17

Těhotnej kuchař nově kraluje českému Facebooku. Předběhl gigant Lidl

Oblíbený food influencer Jaroslav Vajgl vystupující pod přezdívkou Těhotnej kuchař se stal nejsledovanějším profilem na českém Facebooku. Aktuálně ho tam sleduje 904 tisíc uživatelů, čímž překonal...

14. dubna 2025  20:43