Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nizozemský řetězec Jumbo začal nabízet jedlý hmyz

  17:39aktualizováno  17:39
Je libo hmyzí burgery nebo lupínky ze smažených larev můr? Největší obchodní řetězec v Nizozemsku Jumbo vychází vstříc labužníkům, kteří by si rádi tyto hmyzí speciality dopřáli. Začal je nabízet v prvních ze čtyř set obchodů po celé zemi. Postupně se hmyz rozšíří do všech prodejen.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Novou řadu hmyzích potravin řetězec odhalil tento týden. Burgery, koule nebo lupínky s brouky a dalším hmyzem si budou moci lidé zakoupit ve dvou městech na severu země už od pátku. Na začátku příštího roku se chystá rozšíření do čtyř set obchodů.

„Jedlý hmyz je nejen zdravý a udržitelný, ale je také příležitostí, jak doplnit skomírající potravinové zdroje,“ uvedla mluvčí řetězce Laura Valksová. V podobném duchu mimochodem loni hovořila i Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO), odhadovala přitom, že hmyz už konzumuje zhruba třetina světové populace, tedy dvě miliardy lidí.

Třebaže hmyzí pochoutky už jsou v Nizozemsku dostupné u některých velkoobchodníků, Jumbo se podle RTE News stává prvním maloobchodním prodejcem, který nabízí například moučné červy nebo larvy můr.

Hmyzí produkty budou stát od 5,95 eur do 6,79 eur (165 až 189 korun) za porci a budou k dostání v různých příchutích. Například lupínky vyrobené ze smažených křupavých larev můr se budou nabízet v příchutích se solí nebo s paprikou.

Podle údajů FAO jsou nejčastěji lidmi konzumovaným hmyzem brouci (31 procent), housenky (18 procent), včely, vosy a mravenci (14 procent) a dále kobylky, sarančata a cvrčci (13 procent).

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Druhé finálové utkání hokejové extraligy mezi Kometou a Zlínem (18. dubna)...
Podniky diskriminovaly nevidomé i fanoušky Komety, odhalila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila v prvním čtvrtletí pět případů diskriminačního jednání v obchodech a restauracích. Inspektoři za to uložili tři pokuty v...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Kontroly našly u biopotravin jen minimum pochybení. Češi jim přesto nevěří

Češi biopotravinám nedůvěřují, shodují se lidé z branže. Proto také jejich spotřeba za západní Evropou zaostává. Kontroly však ukazují, že bioprodukty patří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.