Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nucený výsek brzy skončí

  10:00aktualizováno  10:00
Zanedlouho bude muset zhruba osmdesátka obchodů v celé republice, které dosud prodávaly levné maso ze zvířat poražených na nucené porážce, změnit sortiment, nebo stáhnout roletu.

V polovině roku totiž končí prodej masa z nuceného výseku. Napříště se toto maso bude zpracovávat buď do tepelně opracovaných masných výrobků a konzerv, nebo do krmiv pro zvířata. "Prodejny se neruší, ale nebudou mít co prodávat, protože veterináři na jatkách nebudou mít do této kategorie co zařadit, protože nebude existovat," vysvětluje ředitel Městské veterinární správy v Praze Antonín Kozák. Nový veterinární zákon, který začne platit od 1. července, totiž zrušil kategorii masa "podmíněně poživatelného", které nabízely prodejny masa z nuceného výseku. Šlo o maso ze zvířat, která si třeba zlomila nohu a musela být poražena. Maso bylo sice zdravotně nezávadné, ale kvůli stresu, jímž zvíře před usmrcením prošlo, také méně kvalitní. Mohlo se tedy prodávat jen s upozorněním, že nesplňuje všechny požadavky na kvalitu a musí být co nejrychleji tepelně zpracováno.

Majitelé obchodů se zrušení nucených výseků usilovně brání. Přestože nasbírali pod protestní petici, kterou hodlají předložit poslancům parlamentu, desetitisíce podpisů nespokojených zákazníků, jimž bude levné maso chybět, nejspíš jim to nepomůže, zákon je platný. "Funguje to čtyřicet let a ještě se nikdo neotrávil," říká majitel dvou prodejen s tímto zbožím, Jaroslav Čech. Je přesvědčen, že maso, které nabízí, je pod přísnější kontrolou než v běžných obchodech. "Potřebují, aby se nucené maso dostalo do masných výrobků. Vždyť v dnešních uzeninách není skoro žádné maso, takže chtějí, aby tam vůbec měli co dávat," stěžuje si pan Čech na rozhodnutí úředníků, které považuje za bránění v podnikání. Podle něj podobné obchody totiž fungují i v zemích Evropské unie.

"Pokud v některých zemích obchody existují, tak je to věc národních legislativ. A navíc to nikdy není úplně stejné maso, jako se prodávalo u nás," namítá Antonín Kozák. Evropská legislativa podle něj neumožňuje prodávat toto maso přímo spotřebitelům. Podnikatelům navíc vadí, že nebyli na změnu včas upozorněni. "Taky jsem si myslel, že sundám ceduli nucený výsek a napíšu řeznictví-uzenářství, jenže tak jednoduché to není. Nový sortiment znamená nové schvalování. A to si pak na mě vymyslí, že chtějí navíc jedno umyvadlo, jeden kumbál, nebo klimatizaci..." stěžuji si pan Čech.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Test školních brašen: Dobrá má i hrudní popruhy, stojí hodně přes tisícovku

Kdysi školákům stačil nosič z drátů, dnes se na aktovky používají nejmodernější technologie. To ovšem neznamená, že jsou všechny stejně kvalitní. MF DNES...  celý článek

(ilustrační snímek)
Po aféře s kontaminovanými vejci roste zájem o biovejce. Jde o miliardy

Rozbité okno představuje dvě zprávy – špatnou pro majitele, dobrou pro sklenáře. Skandál se zakázaným fipronilem ve vajíčkách z nizozemských velkochovů...  celý článek

Vejce se signaturou BE, tedy Belgií coby zemí původu
Většina směsi z toxických vajec na Slovensku již byla použita

Většina z dodávek vaječné směsi s nadměrným obsahem nebezpečné látky fipronil, které v uplynulých týdnech skončily ve čtyřech bratislavských hotelech, byla již...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.