Nucený výsek brzy skončí

Zanedlouho bude muset zhruba osmdesátka obchodů v celé republice, které dosud prodávaly levné maso ze zvířat poražených na nucené porážce, změnit sortiment, nebo stáhnout roletu.

V polovině roku totiž končí prodej masa z nuceného výseku. Napříště se toto maso bude zpracovávat buď do tepelně opracovaných masných výrobků a konzerv, nebo do krmiv pro zvířata. "Prodejny se neruší, ale nebudou mít co prodávat, protože veterináři na jatkách nebudou mít do této kategorie co zařadit, protože nebude existovat," vysvětluje ředitel Městské veterinární správy v Praze Antonín Kozák. Nový veterinární zákon, který začne platit od 1. července, totiž zrušil kategorii masa "podmíněně poživatelného", které nabízely prodejny masa z nuceného výseku. Šlo o maso ze zvířat, která si třeba zlomila nohu a musela být poražena. Maso bylo sice zdravotně nezávadné, ale kvůli stresu, jímž zvíře před usmrcením prošlo, také méně kvalitní. Mohlo se tedy prodávat jen s upozorněním, že nesplňuje všechny požadavky na kvalitu a musí být co nejrychleji tepelně zpracováno.

Majitelé obchodů se zrušení nucených výseků usilovně brání. Přestože nasbírali pod protestní petici, kterou hodlají předložit poslancům parlamentu, desetitisíce podpisů nespokojených zákazníků, jimž bude levné maso chybět, nejspíš jim to nepomůže, zákon je platný. "Funguje to čtyřicet let a ještě se nikdo neotrávil," říká majitel dvou prodejen s tímto zbožím, Jaroslav Čech. Je přesvědčen, že maso, které nabízí, je pod přísnější kontrolou než v běžných obchodech. "Potřebují, aby se nucené maso dostalo do masných výrobků. Vždyť v dnešních uzeninách není skoro žádné maso, takže chtějí, aby tam vůbec měli co dávat," stěžuje si pan Čech na rozhodnutí úředníků, které považuje za bránění v podnikání. Podle něj podobné obchody totiž fungují i v zemích Evropské unie.

"Pokud v některých zemích obchody existují, tak je to věc národních legislativ. A navíc to nikdy není úplně stejné maso, jako se prodávalo u nás," namítá Antonín Kozák. Evropská legislativa podle něj neumožňuje prodávat toto maso přímo spotřebitelům. Podnikatelům navíc vadí, že nebyli na změnu včas upozorněni. "Taky jsem si myslel, že sundám ceduli nucený výsek a napíšu řeznictví-uzenářství, jenže tak jednoduché to není. Nový sortiment znamená nové schvalování. A to si pak na mě vymyslí, že chtějí navíc jedno umyvadlo, jeden kumbál, nebo klimatizaci..." stěžuji si pan Čech.