Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


O instantních polévkách nelze tvrdit, že jsou neslané a nemastné

aktualizováno 
Barviva patří k těm přísadám, bez nichž by se potraviny obešly.
Barviva patří k těm přísadám, bez nichž by se potraviny obešly. Žaludku by chutnaly stejně, ale oku by se nelíbily. Potravinám totiž vracejí barvu, kterou ztratily během zpracování. Bez nich by se jahody v kompotu rozhodně nečervenaly tak jako před sterilizací. Barviva však mohou v potravinách nahradit to, co v nich nikdy nebylo. Růžové proužky na slaninových lupíncích nevytvořilo maso, ale červené barvivo. Umělá červeň udělá i z obyčejné tresky lososa (na obale už však nesmí v takovém případě být napsáno "losos", ale "náhražka lososa"). Barviva dnes můžeme najít v mnoha druzích potravin od zmrzliny po různé ovocné dezerty, jsou v limonádách, omáčkách, majonézách, cukrovinkách, barveny mohou být třeba i krevety nebo tavené sýry. Zakázána jsou u nezpracovaných potravin, jako je mléko, olej, med, maso a ryby, které lidi jedí nejvíce. Žluté barvivo tartrazin (E 102) patřilo dlouhou dobu k těm rizikovým přísadám, s nimiž je lépe šetřit, protože mohou vyvolávat alergické reakce. Proto bylo dosud povoleno jen v některých potravinách, které se nekonzumují tak často. "Tartrazin byl zakázán například v Rakousku. Po vstupu do unie jej však museli Rakušané povolit," říká Bohumil Turek ze Státního zdravotního ústavu. U nás je dnes tartrazin sice povolené barvivo, ale omezené jen na některé druhy potravin. Patří mezi ně i polévky a polévkové přípravky. "V návrhu nové vyhlášky je už však v polévkách povolen," dodává jeho kolegyně Daniela Winklerová. V každém případě však musí být na obale označen, aby se mu lidé s alergiemi na barviva mohli vyhnout.

Stručně o soli

* sůl kuchyňská je chlorid sodný (NaCl), sloučenina sodíku a chloru
* sůl tělo potřebuje, stačí mu však dva gramy denně
* většinu sodíku přijímáme v podobě soli
* neškodná denní dávka soli je šest gramů
* průměrná denní spotřeba soli v Česku je 12 gramů
* sodík zadržuje v těle vodu a zvyšuje krevní tlak
* čím vyšší krevní tlak, tím větší riziko mozkové mrtvice a srdečního selhání

Obsah soli a tuku ve 100 g hotové polévky

Polévky sůl (g) tuk (g) tuk v nudlích (g)

Gomex 1,04 2,76g 18,93
Lucky 0,95 3,09 19,37
Mamee 1,19 3,85 22,06
Miliket 0,8 3,49 21,12
Mr. Lee 0,85 3,52 20,66
Samex 0,87 3,01 16,43
Vifon 0,68 2,98 20,98
Vi Huong 0,58 3,45 21,26
Yum Yum 1,07 3,90 18,17

Poznámky: Uvedeny jsou průměrné hodnoty z několika druhů polévek
Pramen: Státní veterinární ústav Praha

GOMEX

země původu: Vietnam
dovozce: Gomtrico Most syntetická barviva (krevetová, kachní)

tuk 11,4 g
sůl 71 %

VI HUONG

země původu: Vietnam
dovozce: Thus Praha

tuk 16,28 g
sůl 46 %

MR. LEE (Vitana)

země původu: Korea
výrobce: Vitana

tuk 12,72 g
sůl 51 %

SAMEX

země původu: Vietnam
dovozce: Blizard Louny
syntetická barviva (kari)

tuk 12,4 g
sůl 60 %

VIFON

země původu: Vietnam
dovozce: Tralyco Praha

tuk 13,8 g
sůl 52 %

LUCKY

země původu: Vietnam
dovozce: Keit Trade Service Semily

tuk 13,9 g
sůl 72 %

MAMEE

země původu: Malajsie
dovozce: Singa, Praha
nejvyšší obsah soli a tuku

tuk 18,7 g
sůl 96 %

MILIKET

země původu: Vietnam
dovozce: Dalat Hostivice
syntetická barviva (hovězí)

tuk 14,6 g
sůl 56 %

YUM YUM

země původu: Thajsko
dovozce: ND IMPEX

tuk 14,1 g
sůl 65 %

Pramen: Česká zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární ústav Praha

Poznámka: Procenta ukazují, kolik z bezpečné denní dávky soli vyčerpá jedna porce polévky. Obsah tuku v gramech se vztahuje rovněž k jedné porci. Její velikost se u jednotlivých výrobků liší obsahem nudlí.

Protokoly Státního veterinárního ústavu najdete v internetovém magazínu iDNES na adrese www.idnes.cz/test. Výsledky kontrolní akce České zemědělské a potravinářské inspekce na adrese www.czpi.cz.

TEST DNES je nezávislá příloha pro spotřebitele financovaná z rozpočtu redakce MF DNES * Redakčně testované zboží nakupuje v běžné obchodní síti * K testování nepřijímá vzorky od výrobců nebo dovozců * Testy výrobků jsou zpracovávány v akreditovaných laboratořích nebo státních zkušebnách * Testované zboží navíc posuzuje tým nezávislých odborníků * Odborníci pověření vedením testu v laboratořích nejsou závislí na výrobcích ani prodejcích * Testy ze zahraničních spotřebitelských časopisů TEST DNES publikuje pouze s výslovným souhlasem jednotlivých vydavatelů a pouze v případech, kdy více než polovina testovaných vzorků je zastoupena i na českém trhu * Příloha rovněž zveřejňuje výsledky šetření státních orgánů * Články v příloze neobsahují placenou inzerci, nejsou ovlivněny výrobci ani žádnými finančními zájmy * Uveřejněné materiály nesmějí být reprodukovány bez souhlasu redakce * Výsledky testů nesmějí být použity bez souhlasu redakce ke komerčním účelům * Starší i nové testy z této přílohy lze najít v internetovém magazínu iDNES na adrese http://www.idnes.cz/test. Své připomínky a vzkazy k příloze TEST DNES můžete zaslat elektronickou poštou na adresu testdnes@mafra.cz Připomínky k testům hospod pak na adresu hospody@mafra.cz
Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Test „havajských“ pizz: obrovské rozdíly v množství šunky a ananasu

Nejbohatší mražená pizza má dvakrát více šunky než ta nejchudší. A jedna čerstvě připravená chutnala hůř než vítěz mezi pizzami z mrazáků. I to ukázal test...  celý článek

Káva Starbucks s plátkem hovězího masa Jerky.
Starbucks v USA začal nabízet kávu s hovězím masem

Kavárenská síť Starbucks testuje na pobočce v americkém Seattlu novinku. V pondělí začala nabízet vskutku nezvyklý nápoj - ledovou kávu s plátkem sušeného...  celý článek

Druhé finálové utkání hokejové extraligy mezi Kometou a Zlínem (18. dubna)...
Podniky diskriminovaly nevidomé i fanoušky Komety, odhalila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila v prvním čtvrtletí pět případů diskriminačního jednání v obchodech a restauracích. Inspektoři za to uložili tři pokuty v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.