Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Obědy po zavedení EET zdražily o 4 koruny, ve středních Čechách o deset

  5:03aktualizováno  5:03
Za oběd v restauraci si po spuštění elektronické evidence tržeb připlatíte v průměru čtyři koruny. Částka, kterou navíc vytáhnete z peněženky, se ale výrazně mění podle kraje. Zatímco v Plzeňském kraji oběd zdražil o tři koruny na 90 Kč, ve Středočeském kraji vydáte 95,8 Kč, téměř o deset korun víc.
(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Ukázal to průzkum mezi více než čtyřmi tisíci gastronomickými provozovnami, který provedl obědový server menicka.cz. Uvedené průměrné ceny jsou pouze za hlavní jídlo.

Největší cenový šok podle průzkumu pravděpodobně pociťují strávníci ve Středočeském kraji. Oběd tam zdražil v průměru o 9,5 koruny na 95,8 Kč. Ani v nejdražší Praze restauratéři nepřepisovali ceníky tak výrazně. Metropole v průměru zdražila oběd (myšleno hlavní jídlo) o 5,2 Kč na 109 korun.

Naopak nejvíce se krotili hospodští v Moravskoslezském kraji, tedy regionu, jehož obyvatelé mají jednu z nejnižších kupních sil v republice. Restauratéři v tomto kraji zdražili hlavní obědové jídlo o 1,6 koruny na 88,7 Kč.

Krajem, kde se nejlevněji naobědváte, zůstala Vysočina. Oběd vás tam vyjde v průměru na 87,6 Kč. Ceny za oběd v některých krajích se v důsledku zavedení EET téměř srovnaly. Příkladem může být Moravskoslezský kraj, kterému se přiblížil Olomoucký kraj.

Průměrná cena obědových menu v krajích před a po spuštění EET.

„Varovná slova restaurací se naplnila a drtivá většina provozovatelů přistoupila ke zdražení svých obědových meníček. Na obhajobu restaurací je potřebné říci, že růst cen v meziročním srovnání není tak dramatický,“ uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

Z rozsáhlého průzkumu v regionech, který nedávno provedla MF DNES s pomocí krajských redakcí, vyplývá, že zhruba pětina hospodských zdražila všechny nebo jen některé své služby. A to i přesto, že se zároveň snížila DPH z 21 na 15 procent.

Kromě EET hospodští zdražení vysvětlovali růstem cen dalších vstupů, například surovin pro přípravu jídel. Třeba sýr eidam podle Českého statistického úřadu za rok do listopadu zdražil o třetinu, máslo o osminu.

Zdražují i pivovary. Pivo je přitom komodita, na kterou se nižší daň z přidané hodnoty nevztahuje.

Provozovatel restaurace po zavedení EET vysvětloval, proč zdražuje:

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Lidé si častěji sjednávají hypotéky, bojí se kontroly ze strany ČNB

Hrozba, že Česká národní banka bude moci díky novému zákonu přísněji krotit hypotéky, přilákala k přepážkám zástupy lidí. Zřejmě v obavě, aby kvůli tvrdším...  celý článek

Hlasování, kterým poslanci zásadně omezili registr smluv určený pro jejich...
Boj o státní registr smluv pokračuje, poslanci se snaží část utajit

Už za čtyři dny by se státní úřady a firmy neměly vykroutit z povinnosti zveřejňovat, za co utrácejí veřejné peníze a komu je posílají. Od 1. července začne...  celý článek

Pracovní vůz MUV 74, který vyrábí CZ Loko pro Správu železniční cesty...
Velký soud o drezíny. SŽDC chce za nedodané stroje desítky milionů

Správa železniční dopravní cesty počítala s tím, že touto dobou bude už přes rok používat modernizované drezíny pro údržbu kolejí. Vítěz soutěže na jejich...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.