O testu

Osmadvacet vzorků vánočního cukroví od jedenácti výrobců bylo nakoupeno v obchodech po celé České republice.
Osmadvacet vzorků vánočního cukroví od jedenácti výrobců bylo nakoupeno v obchodech po celé České republice. Cukroví prošlo senzorickým testem na Vysoké škole hotelové v Praze 8, při němž byly desetičlenné odborné komisi předloženy zcela anonymní vzorky pod číselnými kódy. Komise ochutnávkou posuzovala následující kritéria: celkový vzhled pečiva (zda bylo rozdrobené, rozlámané, popraskané, popřípadě úroveň dozdobení, množství náplně), kvalitu pečení (zda bylo spálené, nedopečené, či dobře upečené), konzistenci (křehké, tvrdé, vláčné), celkovou chuť (ale i chuť použitého tuku, cukru, chuť náplně a polevy) a vůni cukroví charakteristickou pro daný druh pečiva. Parametry testovaných vzorků byly porovnávány vůči výchozímu pečivu upečenému dle cukrářských norem. Na metodice testu se podílely Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze a Asociace kuchařů a cukrářů ČR.


Témata: Cukr, Test iDNES.cz