Obal varuje před škodlivými mikroorganismy

Potravinový obal, který změní barvu, když se v zabaleném jídle rozšíří nebezpečné bakterie, vyvinula firma Toxin Alert z kanadského Toronta. Vnitřní povrch jejich plastového sáčku je totiž pokrytý biologickými látkami, které reagují při styku se čtyřmi mikroorganismy - bakteriemi Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli O157 a Listeria. Kontrolní látky při kontaktu s bakteriemi změní barvu. Pokud jsou tedy látky naneseny například do tvaru velkých písmen X, objeví se na sáčku křížky, které varují před požitím tohoto jídla. Jak píše časopis New Scientist, někteří mikrobiologové upozorňují, že tato metoda nezjistí škodlivé mikroorganismy v nízkých koncentracích, takže nemůže zabránit každému přiotrávení. Gord Furzer, viceprezident firmy Toxin Alert, to připouští. "Snažíme se však zabránit takové otravě, která může způsobit vážnější onemocnění, nebo dokonce smrt," uvedl. Podle jeho odhadu by měl varovný sáček stát asi o čtvrtinu více než běžný pytlík na jídlo.