Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obaly lepší než obsah

  10:00
Výrobci hotových jídel zaměstnávají lepší grafiky než kuchaře. I tak by mohl znít závěr testu hotových chlazených jídel. Na obalech vypadají pokrmy většinou lépe než ve skutečnosti. Jak chutnají?

Z třinácti pokrmů, které testovala desetičlenná porota složená z šéfkuchařů, studentů a pedagogů hotelové školy a gastronomických redaktorů, si osm vysloužilo horší známku než trojku. To není nejlepší vysvědčení pro výrobce hotových jídel.

To nejlepší

Přesto test, který měl posoudit, zda je svíčková skutečně svíčkovou a guláš gulášem, ukázal, že ohřátá jídla mohou být dobrá. Ale jen v tom případě, když výrobce přemýšlí víc o tom, aby pokrm zákazníkům chutnal, než jak ho pořídit co nejlevněji. Takové byly mezi třinácti hodnocenými jen tři výrobky. U poroty jednoznačně zvítězil hovězí guláš s knedlíkem Tesco. Po ohřátí vypadal stejně dobře jako na obale. A dobře i chutnal. "Omáčka chutná, knedlíky dobré, maso měkké, i když trochu suché... Nejlepší z toho, co jsme ochutnali," prohlásil po degustaci šéfkuchař hotelu Carlo IV. Tomáš Petráň.

Chcete znát podrobné výsledky testu? Klikněte ZDE.

Stejně dobré hodnocení si odnesly i Boloňské lasagne, které vyrábějí pro Delvitu v Belgii. "Tohle jídlo bych si s chutí koupila k obědu," řekla Dita Pecháčková z časopisu Apetit. Přísnější kuchaři by sice rajský protlak nahradili rajčaty a eidam parmazánem, ale uznali, že chuťově byl pokrm vyvážený a dobrý. Dobře uspěl i druhý pokrm z Delvity, také připravený belgickými kuchaři jako takzvané Jídlo měsíce. Zajímavá kombinace těstovin se zeleninou a masovými kuličkami v omáčce vypadala i chutnala dobře. "Chuť výborná, vzhled slušný, porce odpovídající," tak jídlo zhodnotila šéfkuchařka hotelové školy Jana Podojilová.

Místo omáčky pudink

Za nejhorší všichni shodně považovali svíčkovou s knedlíkem Brick. Především kvůli omáčce, která vzhledem připomínala pudink, třásla se jako sulc a k chuti svíčkové měla hodně daleko. "Nevýrazná chuť, strašné, nevzhledné, jediné plus je měkké maso," napsal do protokolu Karel Hynek z hotelu Paříž. Hodně chemickou chuť měli i boloňské lasagně Heli Bistro.

Víc záporů než kladů

Nesprávná receptura, nevhodné koření a špatná příprava. Tak by se daly shrnout největší výhrady odborníků k předloženým jídlům. A špatné návody k použití. Když kuchařka v kuchyni hotelové školy postupovala podle pokynů výrobců, nedopadlo to v mnoha případech dobře - pokrmy byly studené. Proč je v kung pao kari? Proč je v guláši vařené maso? Proč tolik koření? Proč sterilizovaná zelenina? Proč jsou omáčky tak rosolovité? To jsou jen některé z otázek, nad kterými se kuchaři profesionálové podivovali. Na straně kladů byla velikost porcí, měkké maso a knedlíky. Ty se výrobcům daří lépe než rýže.

Obaly často klamou

Jak chutnalo expertům? Všechna hodnocení naleznete ZDE.

Výrobek prodává obal. Stará známá pravda platí i v tomto případě. Když si zákazník v obchodě vybírá, pochopitelně raději sáhne po výrobku s lákavým obalem než po plastové misce s orosenou fólií, pod kterou jen tuší něco k jídlu. Přesně takové byly halušky brněnské firmy Delika. Studené v obale vypadaly nevábně, po ohřátí lépe a chutí docela příjemně překvapily. Přesně opačně to bylo uKuřecí směsi s bazalkovou omáčkou od Veselé pastýřky.

Na obale vypadal pokrm hodně lákavě, skutečnost však zklamala. Kuchař to přehnal s bazalkou, a tak byla kuřecí směs hořká. Největší rozdíl mezi obalem a skutečností byl u Ďábelského kotlíku - na obale jsou špagety, uvnitř vřetýnka. Výrobce zřejmě používá stejné obaly pro všechna těstovinová jídla. Ale co horšího, ďábelského v kotlíku nebylo vůbec nic. "Pokrm není ani trochu ostrý, ba naopak, má nevýraznou chuť. Je to obyčejný ohřátý těstovinový salát bez chuti," říká Anna Kučerová z časopisu Vlasta.

Hotovky se přesunuly z hospod do obchodů

Pohodlná příprava a cena nižší než v restauraci. To jsou argumenty, které mluví pro chlazená hotová jídla. Koupit si v obchodě guláš s knedlíkem nebo kuře kung pao, doma dát na chvilku do mikrovlnky a rovnou sníst. To je lákadlo pro mnohé uspěchané strávníky, nebo méně šikovné kuchaře, kteří si sami nevaří. Jisté je, že zájem o chlazená hotová jídla stoupá. Pro výrobce těchto pokrmů nastávají zlaté časy. Pokud však chtějí u zákazníků uspět, budou se muset ještě hodně učit. Nedostatků odhalil test víc než předností.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

To si děláte legraci. Mobilní operátor naúčtoval Američanovi tři miliony

19. dubna 2024  13:20

Nemilého překvapení se po návratu do Spojených států dočkat muž z Floridy, který se loni v létě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...