Rozpékaného pečiva přibývá. Jsme čerstvější, tvrdí „rozpékači“

  4:00
Rozpékaného pečiva na českém trhu přibývá. V současné době tvoří téměř třetinu celkové nabídky. Nová vyhláška o jeho povinném označování rostoucí trend nezabrzdila, a tradiční pekaři tak musí bojovat o pozici na trhu.

Rozpečené výrobky jsou podle výrobců čerstvější. | foto: Iva Špačková, iDNES.cz

Souboj tradičních pekařů s výrobci rozpékacích směsí zuří už několik let v celé Evropě. Zatímco na západ od českých hranic "rozpékači" dobyli už polovinu trhu, v Česku získali v tomto zápase poslední body tradiční pekaři. Podařilo se jim prosadit vyhlášku o povinnosti označovat rozpékané pečivo na prodejnách jako rozmrazené, platnou od začátku srpna (více čtěte zde).

Navíc mají v ruce studii Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), podle které nevydrží pečivo dopečené v prodejně tak dlouho čerstvé jako klasické. Nyní se ozvali i výrobci pečiva určeného k rozpečení. Podle Josefa Lásky, ředitele kladenské společnosti La Lorraine, neobsahují mrazené produkty více přídavných látek než běžné pečivo. Naopak musí používat dražší a kvalitnější mouku s vyšším obsahem lepku. Láska rozporuje i nejdiskutovanější bod, že klasické pečivo vydrží déle než rozpečené, jak vyplynulo ze srovnání vědců z VŠCHT.

Rozpékané pečivo má své výhody

"Spotřebitel ve skutečnosti nesrovnává čerstvě upečený výrobek z klasické pekárny s rozpečeným výrobkem, ale třeba kaiserku dopečenou na prodejně třeba jen před třiceti minutami a vedle toho běžné pečivo staré i 18 hodin," tvrdí Láska. Podle něj má rozpékané pečivo tu výhodu, že na rozdíl od zboží z klasických pekáren za sebou nemá i několikahodinovou cestu z pekárny na prodejnu. Zcela zkreslené je podle něj tvrzení, že zmrazené pečivo leží až 270 dní v mrazáku.

Výrobce sice zaručuje tak dlouhou trvanlivost, ale podle Lásky většina obchodníků spotřebuje dodané zásoby během několika málo dní, někdy i hodin. "Zákazníky zavážíme denně, některé velké i dvakrát," popisuje Láska. Obchodníci ovšem argument, že se klasické pečivo prodává až desítky hodin staré, odmítají. Většina velkých řetězců dostává zboží z pekáren až pětkrát denně a doba dovozu bývá omezena často na hodinu a půl, v Praze například jen na šedesát minut. Jinak pro ně ovšem má rozpékané pečivo oproti klasickému řadu nesporných výhod.

Mohou totiž reagovat na poptávku podle aktuální potřeby. Kaiserky z mrazáku dokážou provonět prodejnu během několika minut a obchody nemusí čekat na závoz pekárny. Po zavírací době jim také zůstává v prodejnách méně neprodaného pečiva a tím vzniká i méně odpadů. V sousedním Rakousku hlásí díky tomu obchodníci pokles prošlých potravin o pětinu. Obchodníci proto vidí za novou vyhláškou spíše souboj tradičních a průmyslových pekařů.

Tržby výrobců zmrazeného pečiva rostou

Zatímco v Česku je odhadovaný podíl rozpečeného pečiva na pultech mezi 20 až 30 procenty, v sousedním Německu je to 60 procent a ve většině zemí na západ od českých hranic kolem poloviny. Tržby tuzemských výrobců zmrazeného pečiva přitom v posledních letech rostly. Výjimkou je jen společnost Vamix, která zaznamenala propad tržeb v roce 2010. Za minulý rok však očekává návrat na pozitivní čísla z roku 2009. Zda nová vyhláška pomůže tradičním pekařům rozvoj konkurenčního odvětví zastavit, navíc není jisté, byť někteří spotřebitelé rozpékané pečivo zcela zavrhli.

"Když jsem zjistila, že v supermarketu nekoupím jediný kousek nedopékaného pečiva, rozhodla jsem se, že si ho budu péct raději sama," reagovala na nové značení Lenka Veselá z Kladna. Podle obchodníků je však taková reakce ze strany zákazníků spíše výjimkou a zatím poptávka neklesá. "Spotřebitelé nadále kupují výrobky jak z dopékaného, tak čerstvého sortimentu ve stejném poměru jako před novou vyhláškou," uvedla Judita Urbánková, mluvčí Aholdu. S poklesem poptávky se nesetkali ani výrobci.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

Průlomový lék na hubnutí dráždí cenou. Kúru za tisíce lze vyrobit za pět dolarů

29. března 2024

Lék Ozempic od společnosti Novo Nordisk je jedním z hitů posledních měsíců. Ukázalo se totiž, že...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

Kdo má v Evropě nejlepší vlaky, odhalil žebříček. Česko se stydět nemusí

29. března 2024

Přestože je vlaková doprava stále dražší než letecká, vlaky v Evropě nejenom vzhledem ke své...

Deset tisíc eur za kabelku Chanel. Ikona luxusu se o zákazníky neobává

29. března 2024

Ačkoli velká část zákazníků po celé Evropě pod vlivem inflace omezila nákupy některých...

Z Prahy do Bulharska a Rumunska z druhého terminálu. Země vstupují do Schengenu

29. března 2024  8:56

Od neděle 31. března se bude do Bulharska a Rumunska létat z druhého terminálu pražského Letiště...

Obchody: Předpověď na Velikonoce láká ke grilování, stouply i nákupy zmrzliny

29. března 2024  8:35

Příznivá předpověď počasí na Velikonoce zvedá poptávku po surovinách na grilování, jako jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...