Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


odpovědi odborníků

aktualizováno 
Je sója zdravá? Lékaři někdy varují před nebezpečím plynoucím z jejího zpracování a skladování.
Je sója zdravá? Lékaři někdy varují před nebezpečím plynoucím z jejího zpracování a skladování.

Sójové výrobky jsou z hlediska výživy hodnotnými potravinami. I zde však platí všeho s mírou, neboť mají nejen řadu předností, ale i nedostatků (v sóji se například přirozeně vyskytují toxické a antinutriční látky, které musí výrobci technologicky odstraňovat). U nás se konzumují nejčastěji upravené sójové bílkoviny jako náhrada masa a sójové nápoje (dříve označované jako sójová mléka). I když sójové výrobky mají ve srovnání s klasickým masem nebo mlékem řadu výhod, nelze je považovat za rovnocennou náhradu těchto potravin. U sójového masa je nevýhodou především nízká využitelnost železa a chybějící vitamin B12, sójové nápoje mají zas nižší obsah a využitelnost vápníku, někdy i bílkovin.

Je pravda, že mléko škodí zdraví?

Není, pokud ovšem nemluvíme o lidech, kteří mají alergii na mléčné bílkoviny, nebo trpí nesnášenlivostí mléčného cukru (laktózy). Mléko a mléčné výrobky byly vždy z výživového hlediska ceněny. V nedávné době však došlo k velkému snížení spotřeby mléka, a tím i důležitých živin. Zejména u dětí má nízký příjem vápníku spolu s vysokým příjmem fosforu (hlavně z nápojů, masných výrobků a tavených sýrů) za následek nedostatečný vývoj kostí a zubů. Z jiných potravin doporučenou dávku vápníku uhradit prakticky nelze. Mléko a mléčné výrobky by tedy v našem jídelníčku neměly chybět. Jsou nejlepší prevencí proti osteoporóze, která je hrozbou pro obyvatele průmyslově vyspělých zemí.

Je pravda, že čím jsou citrusové plody kyselejší, tím více vitaminu C obsahují?

Ne, toto pravidlo neplatí. Například mango a papája příliš kyselou chuť nemají, a přitom jsou co do obsahu vitaminu C srovnatelné s kiwi (5060 mg ve 100 g). Citron obsahuje 44 mg, pomeranče 51 mg, klementinky 54 mg. Stogramová porce červené papriky je zdrojem dokonce 160 mg tohoto vitaminu.

Všude slyším, že máme jíst ryby, protože jsou zdravé. Platí to však o všech rybách, nebo je lepší si mezi nimi vybírat?

Všechny druhy ryb jsou zdravé, neboť mají vysoký obsah kvalitních bílkovin a celkově bychom jich měli jíst mnohem více než v současné době. Mořské ryby jsou nadto vynikajícím zdrojem jodu a dalších minerálních látek. Při výběru bychom měli uvažovat i o tučnosti ryb. Nejméně tučné jsou treskovité ryby (1 g tuku ve 100 g) nebo filé z lososa. Jestliže nebojujeme s nadváhou, můžeme si dopřát i tučnější mořské ryby (například makrelu nebo sledě). Jsou totiž zdrojem vysoce nenasycených mastných kyselin, které snižují riziko srdečních a cévních chorob.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vejce se signaturou BE, tedy Belgií coby zemí původu
Většina směsi z toxických vajec na Slovensku již byla použita

Většina z dodávek vaječné směsi s nadměrným obsahem nebezpečné látky fipronil, které v uplynulých týdnech skončily ve čtyřech bratislavských hotelech, byla již...  celý článek

Druhé finálové utkání hokejové extraligy mezi Kometou a Zlínem (18. dubna)...
Podniky diskriminovaly nevidomé i fanoušky Komety, odhalila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila v prvním čtvrtletí pět případů diskriminačního jednání v obchodech a restauracích. Inspektoři za to uložili tři pokuty v...  celý článek

Káva Starbucks s plátkem hovězího masa Jerky.
Starbucks v USA začal nabízet kávu s hovězím masem

Kavárenská síť Starbucks testuje na pobočce v americkém Seattlu novinku. V pondělí začala nabízet vskutku nezvyklý nápoj - ledovou kávu s plátkem sušeného...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.