odpovědi odborníků

Je sója zdravá? Lékaři někdy varují před nebezpečím plynoucím z jejího zpracování a skladování.
Je sója zdravá? Lékaři někdy varují před nebezpečím plynoucím z jejího zpracování a skladování.

Sójové výrobky jsou z hlediska výživy hodnotnými potravinami. I zde však platí všeho s mírou, neboť mají nejen řadu předností, ale i nedostatků (v sóji se například přirozeně vyskytují toxické a antinutriční látky, které musí výrobci technologicky odstraňovat). U nás se konzumují nejčastěji upravené sójové bílkoviny jako náhrada masa a sójové nápoje (dříve označované jako sójová mléka). I když sójové výrobky mají ve srovnání s klasickým masem nebo mlékem řadu výhod, nelze je považovat za rovnocennou náhradu těchto potravin. U sójového masa je nevýhodou především nízká využitelnost železa a chybějící vitamin B12, sójové nápoje mají zas nižší obsah a využitelnost vápníku, někdy i bílkovin.

Je pravda, že mléko škodí zdraví?

Není, pokud ovšem nemluvíme o lidech, kteří mají alergii na mléčné bílkoviny, nebo trpí nesnášenlivostí mléčného cukru (laktózy). Mléko a mléčné výrobky byly vždy z výživového hlediska ceněny. V nedávné době však došlo k velkému snížení spotřeby mléka, a tím i důležitých živin. Zejména u dětí má nízký příjem vápníku spolu s vysokým příjmem fosforu (hlavně z nápojů, masných výrobků a tavených sýrů) za následek nedostatečný vývoj kostí a zubů. Z jiných potravin doporučenou dávku vápníku uhradit prakticky nelze. Mléko a mléčné výrobky by tedy v našem jídelníčku neměly chybět. Jsou nejlepší prevencí proti osteoporóze, která je hrozbou pro obyvatele průmyslově vyspělých zemí.

Je pravda, že čím jsou citrusové plody kyselejší, tím více vitaminu C obsahují?

Ne, toto pravidlo neplatí. Například mango a papája příliš kyselou chuť nemají, a přitom jsou co do obsahu vitaminu C srovnatelné s kiwi (5060 mg ve 100 g). Citron obsahuje 44 mg, pomeranče 51 mg, klementinky 54 mg. Stogramová porce červené papriky je zdrojem dokonce 160 mg tohoto vitaminu.

Všude slyším, že máme jíst ryby, protože jsou zdravé. Platí to však o všech rybách, nebo je lepší si mezi nimi vybírat?

Všechny druhy ryb jsou zdravé, neboť mají vysoký obsah kvalitních bílkovin a celkově bychom jich měli jíst mnohem více než v současné době. Mořské ryby jsou nadto vynikajícím zdrojem jodu a dalších minerálních látek. Při výběru bychom měli uvažovat i o tučnosti ryb. Nejméně tučné jsou treskovité ryby (1 g tuku ve 100 g) nebo filé z lososa. Jestliže nebojujeme s nadváhou, můžeme si dopřát i tučnější mořské ryby (například makrelu nebo sledě). Jsou totiž zdrojem vysoce nenasycených mastných kyselin, které snižují riziko srdečních a cévních chorob.