Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

Analytik odpoví, proč zdražují potraviny

Zemědělský analytik Petr Havel.
velikost textu:
vydáno 24.10.2007 10:45
Ceny potravin na pultech obchodů v poslední době rostou.. Podle analytiků by se měli Češi začít smiřovat s tím, že v nejbližší době se na tom nic nezmění. Kam až může zdražování jít a u kterých výrobků bude nejrazantnější, se ptejte zemědělského analytika Petra Havla ve středečním on-line rozhovoru.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 24. října 2007 do 11:25

OTÁZKA: Dobrý den. Je možné, že by se nedostatek mléka projevil i v cenách Sunaru? Ještě před čtvrt rokem jsem velké balení kupoval za 199 a teď stojí 229 Kč. Mám se obávat dalšího zdražování? T.
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: Samozřejmě se rostoucí ceny mléka projevují ve výrobcích z něj. Nicméně se domnívám, že zrovna u Sunaru již nějaké další významné zdražení nehrozí, světové ceny sušeného mléka totiž již začaly od počátku letošního října klesat. 24.10.2007 10:55
OTÁZKA: Co si myslíte o cenách potravin obecně? Někteří říkají, že to tu stálo deset let stejně a že ten současný růst jen dohání to, o co zemědělci a zpracovatelé přišli běhém té doby. Ale ceny řady potravin mě osobně přijdou už srovnatelné třeba s Německem... Jája
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: Nemyslím, že dohánění stagnace cen potravin v minulosti je hlavním důvodem současného zdražování. Těmi základními důvody je rostoucí globální poptávka po potravinách, rostoucí produkce biopaliv a tedy odčerpání dosavadních přebytečných zásob ve vyspělých zemích a také počasí - uplynulé období díky suchu nepřálo ve světě příliš dobrým sklizním. A teď se to všechno sešlo v jednom čase... 24.10.2007 10:58
OTÁZKA: Dobrý den. Jsou podle vás ceny mléčných produktů pružné i smrem dolů? Je možné, že mléka bude příští rok dostatek a ceny půjdou zase dolů, nebo už bude máslo "navěky" za 40,- ? Ekonomek
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: Měly by být pružné i dolů, a také se již k tomu vytváří předpoklady. Například EU vážně uvažuje o administrativním navýšení mléčných kvót, čímž by se zvýšila produkce mléka v Evropě, což by mělo působit minimálně na stagnaci jeho cen. Cena másla ve výši 40.- korun by měla klesnout zcela určitě, již dnes je nadhodnocená. Reálná cena v současné době by se měla pohybovat mezi 33.- až 35 korunami. Důležitá bude reakce spotřebitele - pokud výrazně klesne odbyt - prodej právě třeba másla, musí jeho výrobci i prodejci chtěj nechtěj s cenou dolů... 24.10.2007 11:02
OTÁZKA: Dobrý den, pane Havle. Máte rád sluníčko, kytičky, zvířátka a přírodu vůbec? Udělal jste si letos na jaře čas a vyrazil do přírody v rozkvětu a rozpuku? Pociťujete na jaře zvýšenou potřebu něhy? Xavon
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: Ano 24.10.2007 11:02
OTÁZKA: Když přijedu do Německa, mám pocit, že tamní mléko je tak nějak hustší a lahodnější, marmeláda ovocnější, šunka voňavější. Zdá se mi to, nebo české potraviny opravdu v průměru "nejsou nic moc"... Pekelník
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: Nedá se to brát paušálně. Spousta našich potravin je opravdu kvalitních i ve srovnání s vyspělou evropskou (německou) produkcí, a spousta z nich jsou šunty. A platí to ale i obráceně... 24.10.2007 11:04
OTÁZKA: Dobry den, furt se mluvi o zdrazovani, ma ale sktuecny duvod,nebo to jsou zas jen nejake politkce triky?? Diky Zdena
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: Bohužel to důvod má, a dokonce je těch důvodů několik. Politici tohle, a zvláš´t v malinké ČR, prakticky nemohou ovlivnit, ledaže by se jako v Rusku snažili o regulaci cen potravin. Jenže to je v rámci volného trhu v EU nepřijatelné. 24.10.2007 11:05
OTÁZKA: Myslíte si, že pro lidi s příjmem okolo 8000,-Kč a dtto tedy i pro důchodce tyto nárůsty neznamenají nic dramatického ? Jste téhož názoru jako já, že valorizace důchodů navržená touto vládou je ostudná a že to je podvod na důchodcích, kterým bylo slíbeno po volbách 1000,-Kč ? Nebo si myslíte, že správné lhát? Karel Soukup
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: Nejsem architekt mandatorních výdajů. Faktem ale asi je, že můžeme dávat lidem včetně důchodců jen tolik, na co má naše ekonomika. Základní problém vidím v nevhodné věkové struktuře společnosti v ČR - jsme prostě moc staří. Jestli je někde nějaká odpovědnost státu v minulosti za tento stav, pak je to velmi malá, dlouhou dobu téměř žádná podpora mladých lidí. Někdejší vyjádření současného prezidenta Václava Klause o tom, že stát se nemá míchat do rodiny, porodnosti atd., považuji za jeden z nejnešťastnějších jeho výroků... 24.10.2007 11:09
OTÁZKA: Na co vsechno se mame jeste pripravit? mluvi se o alkoholu, cigaretach, chlebu, mleku? Co jeste? Jak na tom bude maso , zelenina? anonym
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: Maso na tom bude, minimálně ještě nějakou dobu, řekněme do jara příštího roku, dobře. Zatím ceny prakticky neporostou. Zelenina je vždy sázka do letrie, ceny ovoce a zeleniny dokáží o desítky procent kolísat i jen v průběhu týdne. V našich podmínkách jsou asi důležitá jablka a brambory, přičemž jablka jsou a budou dražší než loni, zhruba o 20 procent, brambory naopak levnější tak o deset procent a mělo by to v meziročním porovnání takhle asi i v příštím roce zůstat. Jinak je ale třeba se ještě připravit na mírný růst cen olejů, neboť surovinou pro ně (řepka, sója atd.)jsou tytéž suroviny, které lze využít na biopaliva. 24.10.2007 11:14
OTÁZKA: Jaké máte vzdělání???
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: Střední s maturitou s vyznamenáním 24.10.2007 11:14
OTÁZKA: Dobrý den, vždyť nás přece páni ekonomové učili, že v kapitalismu je konkurence a ta tlačí ceny dolů. Existuje něco co se zlevňuje? Zdá se mi, že to nefunguje. Díky za Váš názor. Zdeněk Zdeněk
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: Jenže je to taky tak, že když je převis poptávky nad nabídkou, tak ceny rostou. No a tenhle faktor je v současné době silnější než ta konkurence. 24.10.2007 11:16
OTÁZKA: Dobrý den ,mám takový dotaz:Jestli to není systémová chyba vlády nebo organizací se zabývající antimonopolem,že to muselo dojít tak daleko.Jak je možné že se vybijeli kuřata a teď obchodníci nemůžou sehnat drůbeží na hamburkery v celém státě a třeba konče cenou těch mléčných výrobku.Jenom u nás v kraji znám 4 soukromé zemědělce co prodali stáda a šli na pracák než aby se ponižovali při výkupu,díky cenové politice.Asi to není v pořádku,že. pancho10
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: V pořádku to není, otázkou je, proč na tom trhu neuspěli. Málo se ví, že podle analýz Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky je v ČR v porovnání třeba s původní evropskou Patnáctkou efektivita živočišné zemědělské výroby zhruba o třetinu nižší. Obdobné je to ale s některými našimi zpracovatelskými podniky. Rezervy jsou všude, bohužel... 24.10.2007 11:18
OTÁZKA: Jaký je rozdíl pane Havle v krmivu co se dává prasatům a kravám a kolik toho takové zvíře denně zkonzumuje,a za kolik,abych si mohl udělat obrázek o tom, jak se cena krmiva promítá do cen masa? P. Tom.
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: Je to různé podle plemen - například pro masný skot je klíčové objemové krmivo, není třeba tolik jádra. Do cen masa se cena krmných směsí promítá desítkami procent. Jinak ale koukám, že se tu opět, jak jsem zvyklí, objevili lidé, jejichž cílem je spíš testace odpovídajícího než respektování vypsaného tématu 24.10.2007 11:22
OTÁZKA: Dobrý den pane Havle, můžete prosím odpovědět v jakých jazycích komunikujete a s jakými zahraničními analytiky své výroky konzultujete? komora
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: Trochu v němčině a trochu v angličtině, ale na odbornou on-line komunikaci to není. Mám ale pár přátel, kteří mě potřebné zahraniční materiály přeloží. S žádnými zahraničními nalytiky nic nekonzultuji, vycházím z oficiálních statistických údajů, které intepretuji sám za sebe. 24.10.2007 11:24
OTÁZKA: dobrý den,může se aktuální nedostatek kravského mléka projevit i na cenách alternativního mléka (kukuřičné, ovesné, sojové)? roman hlubuček
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: Ano 24.10.2007 11:24
OTÁZKA: Hodně se mluví o zdražení vepřového masa. Co vše má vliv na cenu a nezlobte se, jsem z Prahy a moc toho o zemědělství nevím, kolik má taková svině malých prasátek a jak denně tloustnou, o kolik. Nevím v čem je problém? Jana Kasinová
Zemědělský analytik Petr Havel. ODPOVĚĎ: O zdražení vepřového masa se sice mluví, ale zatím nehrozí. V současné době je totiž cena vepřového masa, kterou dostávají zemědělci (jak JUT, tak ž.hm. - to pro odborníky)v ČR, nejvyšší ze všech okolních zemí (Polsko, Slovensko, Maďarsko, Německo). Těch vlivů na ceny je celá řada, kromě těch cen krmných směsí jako všude ceny energií, ale také třeba to, zdali je podnik chovající prasata specilizován jen na živočišnou výrobu, a tedy v područí dodavatelů krmných směsí. Jinak si je může vyrobit sám. Taky jde o spotřebitelskou poptávku či stravovací návyky. Řada mých kolegů a řada dietologů napsala řadu článků o tom, že bychom vepřové maso neměli moc konzumovat. Výsledkem je změna stravovacích návyků ve prospěch drůbežího a v neprospěch vepřového, což mimo jiné i limituje možnou cenu vepřového v obchodech. 24.10.2007 11:30

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.