Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václav Stárek odpovídal na dotazy čtenářů

Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací
velikost textu:
vydáno 19.3.2015 9:55
Jídlo, které si host odnese v krabičce domů, generuje hospodským větší zisk než jídlo snědené v restauraci. Po dvanácti letech se to však změní. Na výstupu by hospodští měli odvádět pouze sníženou daň. Jaký dopad to bude mít na byznys, vysvětloval čtenářům zástupce restauratérů Václav Stárek.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 19. března 2015 do 10:00

OTÁZKA: Dobrý den, nemyslíte, že by i nealko nápoje měly být ve snížené sazbě DPH? Také tam přeci dochází k rozdílu DPH na vstupu a výstupu ... Daniel Sedláček
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Ano, u nelakoholických nápojů je tomu tak. V současné době se ale jedná o pokrmy v restauracích. 19.3.2015 12:30
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč by zrovna restaurace měly mít nižší sazbu DPH? Děkuji za odpověd Míša
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Nejedná se pouze o restaurace, snížená sazba DPH je aplikována například na další služby. Důvody jsem se pokusil již vysvětlit v předchozích otázkách. 19.3.2015 12:31
OTÁZKA: Dobrý den, v čem je specifikum pohostinství, že by mělo mít tuto výjimku oproti jiným odvětvím ve kterých jsou také odlišné sazby DPH. Rám bych upozornil, že se daní zdaňuje pouze přidaná hodnota, kterou tak přidáte k Vámi nakoupeným surovinám (princip DPH) !!!. Tomáš
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den, mnohá odvětví mají rozdíl opačný, tedy základní (vyšší sazbu) na vstupu a nižší na výstupu. Rozdíl v prodeji pokrmů je tedy skutečně specifický, navíc nesystémový, pokud vezmeme v úvahu, že je snížená sazba již nní aplikována na pokrmy, které nekonzumujete v restauraci. 19.3.2015 12:34
OTÁZKA: Dobrý den, opravdu si nikdo z ekonomů a poradců pana Babišem nedokáže spočítat skutečné důsledky tohoto kroku? Vyšší DPH než 10% je pro gastronomii likvidační, protože ceny skokově stoupnou cca o 50% a i tak se výrazně sníží zaměstnanost ve službách. Proč neprovádíte osvětu i mezi zákazníky, že v západní Evropě se DPH v gastronomii pohybuje od 5 do 10% , suroviny, nájmu a energie jsou stejné, vyšší jsou pouze personální náklady ale ceny například jídel začínají na cca 10 eurech. Myslíte si že český zákazník bude navštěvovat restaurace, když ceny jídel budou začínat na 160 Kč a pivo bude stát 60,-? Děkuji Zdeněk
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Osobně se domnívám, že některé ceny v restauracích skutečně neodpovídají nákladům s jejich výrobou a prodejem spojených. Pokud nabízí resaurace menu za 70,- Kč, pak není něco v pořádku. Český zákazník utrácí v restaurcích v průměru 200,- Kč / osobu (výzkum DataServis), pokud dostane kvalitní pokrmy z kvalitních surovin, nemyslím si, že by nebyl ochoten platit za pokrm v restauarci odpovídající cenu. Přičemž záleží na lokalitě, typu restaurce apod. Nedomnívám se ani, že by ceny jídel v restaurcích na základě těchto opatření začínaly na 160,- Kč. Lze to těžko tvrdit, pokud nebude tento výpočet podložen konkrétní kalkulací. 19.3.2015 12:43
OTÁZKA: Dobrý den, nemám dotaz, jen jsem chtěl požádat na poskytnutí spojení přímo na Vás. Děkuji Mirek

Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat

OTÁZKA: Já Vás chci jen pozdravit a poděkovat za úsilí a iniciativu, kterou pro tento obor denně děláte. Posílám pozdrav z Branné. Tomáš Drápal
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den pane Drápale, děkujeme a přejeme hodně úspěchů. 19.3.2015 12:44

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.