On-line rozhovor s expertem na tuky Jiřím Brátem

Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a...
velikost textu:
vydáno 11.4.2016 11:50
Málokdy v minulosti vzbudilo mezi tuzemskými spotřebiteli něco takový rozruch, jako je využívání palmového oleje v potravinách. Na otázky čtenářek a čtenářů iDNES.cz na toto téma odpovídal expert na potravinové tuky Jiří Brát.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 11. dubna 2016 do 12:30

OTÁZKA: Dobrý den pane Bráte, chtěl bych se zeptat, když bychom přestali od indonézských plantážníků odebírat palmový olej, co myslíte že by se tam změnilo? Co asi by na svoje plantáže vysadili jako náhradní plodinu, jak moc by ta plodina v porovnání s palmou olejnou degradovala tu půdu a jak rozdílně by si na těch svých plantážích vydělávali? Děkuji za odpověď. Radim Polášek
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Evropská unie odebírá pouze menší část palmového oleje, je to zhruba mezi 6 - 7 mil tun, zatímco palmového oleje se produkuje 62 mil tun. Pokud bychom přestali odebírat v Evropě nebo v ČR palmový olej, tak by se toho moc nezměnilo. Palma olejná není jedinou rostlinou, která se pěstuje v Indonézii, jsou tam například i komerční plochy za účelem těžení dřeva, výroby papíru a rovněž se půda využívá například jako zdroj krmiva pro hospodářská zvířata. Je však pravdou, že palmový olej představuje výnosnou plodinu, protož se jí hodně zemědělců věnuje. 11.4.2016 12:00
OTÁZKA: Kolik % palem olejných se zpracuje pro účely potravinářství, kolik % pro účely kosmetiky a kolik % na palivo. Dá se palma olejná pěstovat i v ČR? Mard
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Nemám údaje, které by oddělovaly potraviny od kosmetiky, ale dohromady tato kategorie představuje v rámci EU 4 mil tun. Zbytek nebo převážná většina toho zbytku jde na biopaliva, zatímco použití do výrobků jako potravin a kosmetiky se v podstatě nemění, máme zaužívané zvyky z hlediska konzumace potravin nebo z hlediska používání kosmetiky, takže ten trend je v podstatě ani neklesající ani nerostoucí, narozdíl od spotřeby do biopaliv, kde je trend silně rostoucí. 11.4.2016 12:02
OTÁZKA: Jaká je technologická a ekonomická uskutečnitelnost náhrad pro palmový olej? anonym
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Z hlediska technologického je náhrada palmového oleje možná tam, kde palmový olej se používá, např. na smažení, kde není potřeba, aby tvořil strukturu výrobku, tam existují náhrady, které jsou založeny na vyšší tepelné stabilitě tuků. Pokud se palmový olej používá ve výrobcích, kde hraje roli strukturního tuku, tak jsou náhrady obtížné, a to jak z hlediska technologického, tak i ekonomického. Palmový olej není jen jeden, kromě palmového oleje existuje palmojádrový olej a dále existuje řada frakcí palmového oleje a každá z těchto frakcí má jiné vlastnosti a i jiné technologické použití. 11.4.2016 12:04
OTÁZKA: Dobrý den, konzumujete potraviny obsahující palmový olej (tuk)? Miloslav
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Ano, konzumuji. Vždy se snažím vybírat výrobky, které nemají vysoký obsah nasycených mastných kyselin, bez ohledu na to, zda palmový olej obsahují či nikoli. 11.4.2016 12:07
OTÁZKA: Proč se nepoužívá místo palmového oleje při výrobě třeba řepkový. Všichni vědí, že je zdravější. Eva
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: V některých technologických aplikacích lze řepkový olej použít, v některých ale ne. Řepkový olej lze použít napřiklad na smažení, ale ve výrobcích, kde je potřeba mít strukturní tuk, tak řepkový olej, který je kapalný, tuto roli nemůže zastoupit. 11.4.2016 12:08
OTÁZKA: Dobrý den, byl palmový tuk obsažen v potravinách v minulosti (řekněme před 20 a 40 lety) ? Děkuji Tomáš
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Palmový olej byl používán i v minulosti, ale roli strukturního tuku v celé řadě výrobků představovaly tak zvané částečně ztužené tuky, které mají mnohem horší vliv na zdraví než palmový olej. 11.4.2016 12:09
OTÁZKA: Dobrý den, pane Bráte, co si myslíte o faktu, že spotřebitelé jsou rozčarování kvůli potravinám s obsahem palmového oleje, ale už neřeší biopaliva, kde se palmový olej přidává mnohem více než do potravin? Neměla by se tato otázka také otevřít? Tomáš
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Určitě, otázka použití palmového oleje je podle mého názoru mnohem horší v případě biopaliv než v případě potravin. Pokud by se přestaly rozšiřovat plantáže palmového oleje, tak by byl problém palmového oleje v podstatě vyřešen a spotřeba biopaliv by mohla být zastropována, poptávka by nerostla a ekologický problém by přestal existovat. 11.4.2016 12:11
OTÁZKA: Dobrý den, o kolik je palmový olej pro velkoodběratele typu Unilever levnější než dejmetomu řepkový či slunečnicový? Zdeněk
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Cena palmového oleje se mění v závislosti na situaci na trhu. Rovněž je rozdíl mezi cenou palmového a palmojádrového tuku. Zatímco palmový patří mezi nejlevnější, palmojádrový je spíše dražší než ostatní. V poslední době cena palmového oleje prudce roste v důsledku tzv. El Nino efektu, který v oblasti Indonézie způsobil neúrodu a díky tomu cena roste. Rozdíly se dostaly někde už pod hranici 100 EUR/tuna. To jsou však ceny za surovinu a v případě palmového oleje je potřeba k tomu připočítat i určité dodatečné náklady na zpracování, např. frakcionaci, kde potom se rozdíly mezi jednotlivými oleji a tuky smazávají. 11.4.2016 12:13
OTÁZKA: Dobrý den, když jsem zacala sledovat kde je a kde není, je všude, sušenky bez Palm. O neexistují, je v cokoladach, Flora i Rama se bez něj neobejde, už opravdu není vyrobek kde není. Proč musí být všude? Jarka
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: V těchto výrobcích hraje palmový olej roli strukturního tuku a náhrady se opravdu těžko hledají. Jak jsem zmínil, není v těchto výrobcích palmový olej tak, jak se získává z palmy olejné, ale některé frakce palmového oleje, které se získávají jednoduchým fyzikálním procesem, kdy se z palmového oleje po roztavení na bod tání a následnou krystalizací získají suroviny s odlišnými vlastnostmi a právě pro jednotlivá technologická použití se hodí určitý typ surovin, proto se tyto tuky tak obtížně nahrazují. 11.4.2016 12:16
OTÁZKA: Dobrý den. Základní otázka: Je palmový olej zdraví škodlivý, nebo zásadně škodlivější než řepkový, slunečnicový atd(myslím si, že tyto oleje všeobecně nejsou to nejlepší pro zdraví) Václav
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Z hlediska vlivu na některé rizikové faktory vychází řepkový olej nebo slunečnicový lépe než olej palmový. Vše je záležitost konzumovaného množství, nikoli původu jednotlivých olejů. 11.4.2016 12:17
OTÁZKA: Dobrý den, téma olejů hodně sleduji, ale stále se informace v různých zdrojích (byť odborných) liší. Nebudete někdy na téma olejů mít přednášku, kde bych se dozvěděl více informací a mohl si vše ujasnit? Předem děkuji za Vaši odpověď Pavel Mašek Bc. Pavel Mašek
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Na téma palmového oleje jsem měl již několik přednášek a budu mít další. Například 24. dubna v pražském IKEM v rámci konference Dialogem ke zdraví. 11.4.2016 12:18
OTÁZKA: Dobrý den, chci se zeptat, jak je možné, že spotřeba palmového oleje v bionaftě vede a podíl jeho využití v potravinářském a kosmetickém průmyslu podle Vás klesá a nemá hlavní úlohu, když dnes v obchodě téměř nelze koupit výrobek, ve kterém by palmový olej nebyl. Děkuji. Jitka Janotová
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Jak jsem zmínil, použití v potravinách a kosmetice neklesá, ale má setrvalý stav. To, že je v obchodech palmový olej vidět v celé řadě výrobků, je pravda, ale hodně výrobků nepatří mezi základní potraviny. Ve většině těchto výrobků právě palmový olej hraje roli strukturního tuku a palmový olej také není hlavním zdrojem příjmu mastných kyselin nasycených, daleko více konzumujeme nasycených mastných kyselin z živočišných tuků. 11.4.2016 12:20
OTÁZKA: Dobrý den pane Bráte, slyšela jsem, že palmový olej se používá v potravinářském průmyslu především kvůli jeho vlastnostem, jako je tuhost za pokojové teploty a také to, že neovlivní chuť. Je toto tvrzení pravdivé? Jana
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: To je pravda, palmový olej je tuhý za pokojové teploty, stejně tak jako řada frakcí palmového oleje. Existují i frakce kapalné, tzv. oleiny. Ty se používají hlavně na smažení v restauračních zařízeních. Palmový olej má skutečně neutrální chuť. 11.4.2016 12:21
OTÁZKA: Proč a jak je palmový olej zdravotně škodlivý? Haškovec
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Palmový olej není zdravotně škodlivý. Neexistují zdravé a nezdravé potraviny, ale zdravá a nezdravá konzumovaná množství. Podle informací z ministerstva zemědělství konzumujeme palmového oleje zhruba 4 g denně, což není množství, které by z hlediska zdraví vadilo. 11.4.2016 12:22
OTÁZKA: Dobrý den, na některých výrobcích jsem si všiml nápisu ztužený nebo částečně ztužený palmový tuk. Pokud se tedy ztuží, není tedy zbytečné ho dovážet? A proč výrobci potom tvrdí, že se nemusí ztužovat? A je ztužený palmový tuk zdraví škodlivější než ztužený řepkový olej? Roman
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Je potřeba rozlišovat mezi částečně ztuženým palmovým tukem, který obsahuje tzv. transmastné kyseliny, které jsou z hlediska vlivu na zdraví škodlivější než mastné kyseliny nasycené. Z mého pohledu nemá smysl produkovat částečně ztužené tuky původem z palmového oleje. Samotný palmový olej či jeho frakce mohou tuto funkci zastat. Plně ztužený palmový olej není zdrojem transmastných kyselin a v některých aplikacích se používá. Značení palmového oleje na obalech může však zahrnovat nejen palmový olej ale i palmojádrový olej. Někteří výrobci to rozlišují, někteří ne. Proto také je důležité spíše sledovat výživové údaje na výrobcích, než z jakých tuků je výrobek vyroben. 11.4.2016 12:25

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.