Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

On-line rozhovor s expertem na tuky Jiřím Brátem

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 11. dubna 2016 do 12:30

OTÁZKA: Promiňtě, ale Vaše věta v jedné z odpovědí mě zděsila: PALMOVÝ OLEJ NENÍ ZDRAVOTNĚ ŠKODLIVÝ. Zde část článku z 6/2015 na IDNES ... Nebezpečí skryté v palmovém oleji se nazývá nasycené mastné kyseliny. Zatímco ve 100 gramech řepkového oleje jich je pouze okolo 7 gramů, v palmovém oleji je to 49 gramů! A tak se ucpávají cévy, což může vést k infarktu nebo ke kornatění tepen. I česká studie profesora Josefa Šimka z Ústavu fyziologie LF UK Hradec Králové potvrzuje, že palmový olej neobsahuje žádné blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze ty nebezpečné nasycené. .....je v pečivu, veškerých ramách,florach,omegách apod., jogurtech,paštikách, polotovarech, slaných i sladkých pochutinách, i ve výrobcích pro nejmenší....opravdu věříte, že člověk zkonzumuje denně pouze 4g denně a že to není škodlivé? Zdroj: http://ona.idnes.cz/palmovy-olej-vliv-na-zdravi-a-planetu-dwn-/zdravi.aspx?c=A150702_164004_zdravi_haa Lenka
OTÁZKA: Ahoj Jirko, nic nechci, jenom Tě pozdravit :-). Před nedávnem jsme měli nějaká jednání s Milanem Sahánkem, tak jsi možná škytal, když jsme o Tobě mluvili. Kdybys tápal, strávili jsme spolu nějaký čas na katedře na mléce. Tak hezký den Táňa Táňa Dolejšová
OTÁZKA: Dobrý den, v souvislosti s nedávnou vlnou nevole na palmový a palmojádrový olej se mi zdá, že náhlý obrat potravinářských firem, že tento olej nemá s kácením pralesů co dočinění a zdraví škodlivý není, je pouhý reklamní tah a snaha o manipulaci. Stejně tak jako tvrzení, že většina oleje se využívá jako aditivum do biopaliva. Zdá se mi, že firmy zaskočil náhlý zájem veřejnosti o kvalitu potravin i ekologii a tak se nás teď snaží uchlácholit lživými tvrzeními. Nejsou totiž ochotni ustoupit od nekvalitních a laciných náhražek, éček, pesticidů apod., které velmi negativně ovlivňují naše zdraví, jen z toho důvodu, že se výroba prodraží. Proto se nyní toto žhavé téma snaží, spolu s médii, zamést pod koberec a nějak omluvit. Jaký na to máte názor Vy? A podporuje nějakým zásadnějším způsobem vznik arteriosklerozy, oproti dalším olejům obsahujícím především LDL cholesterol? Děkuji za odpověďˇ. Lucie
OTÁZKA: Dobrý den, dočetla jsem se, že palmový tuk má více nasycených mastných kyselin než sádlo. Je to pravda? Protože v tom případě, pokud pominu ekologické dopady na jeho produkci, je jeho konzumace velmi zatěžující pro náš kardiovaskulární systém... anonym
OTÁZKA: Pane Bráte, co je to to rozumné množství? Jedna šušenka s palmovým tukem denně? Nebo jedno balení chipsů či oříšků? Co když si pak dám v jídelně šáteček s listového těsta, kde je ten samý tuk... Děkuji. Růžena
OTÁZKA: Dobrý den, mám si vyložit Vaše odpovědi tak, že pokud nebudu jíst palmový tuk vůbec, nebude vůbec zdraví škodlivý? Jakub Nepeřený
OTÁZKA: Dobrý den, píšete tu o tom, že ztužené tuky jsou nezdravé. Proč? Děkuji Věra Věra
OTÁZKA: Jaký podíl má ve spotřebě palmového oleje potravinářství a jaký jeho využívání v pohonných hmotách ? Proč podporuje EU využívání oleje jako biopaliva ,když to vede k rozšiřování ploch pro palmy na úkor přirozených porostů ? Tonda
OTÁZKA: Dobrý den. Takže problém vidíte spíše v biopalivech? Respektive, pokud by se palmový olej nepoužíval do biopaliv, ekologický problém by nebyl? Jindřich Šašek
OTÁZKA: Dobrý den pane docente, mám na Vás dva dotazy: 1) Jak je to s vepřovým sádlem? Můj táta vždycky říkával, kudy chodí tudy léčí :-) Zajímalo by mě i jak je to s přepalováním sádla při smažení, slyšel jsem, že není úplně vhodné pro použití při vyšších teplotách? Myslel jsem si, že je právě ideální pro vysoké teploty. Pokud ne, jaký olej doporučujete na smažení, řepkový? 2) Nedávno jsem objevil naprosto užasný olej z naší rostliny, která bohužel byla vytlačena z našich polí obilím a řepkou. Nic proti řepce nemám, dobrý olej a úžasný zdroj nektaru pro moje včely, ale přeci jen by nebylo na škodu, kdyby místo žlutých lánů se to občas třeba zamodralo, třeba lnem :-) Co říkáte na lněný olej? Naprostá bomba hlavně omega 3 i omega 6 a to i v dobrém poměru pro lidské tělo, ne? Lněný olej se musí uchovávat ideálně hned po vylisování v temnu a chladnu a trvanlivost je cca 4 měsíce, jak je možné, že dneska běžně koupíte lněné oleje s trvanlivostí třeba 2 roky? Díky moc a přeji báječný den všem.Roman Roman Kuttelwascher
OTÁZKA: Dobrý den. Chápu, že palmový olej má specifické vlastnosti, díky kterým se výroba spousty produktů ulehčuje. Je však palmový olej pro některé produkty nepostradatelný? Např. domácí mýdla. Děkuji za odpověď. Ota
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala na kokosový olej. Proč se při výrobě nepoužívá? A je kokosový olej zdravější než palmový? Děkuji Pavla Pavla
OTÁZKA: Dobrý den, mám otázku k jiným tukům než k palmovému. Dnes velmi podporovaný např. řepkový či slunečnicový olej májí vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Které je doporučováno konzumovat. Nicméně oleje se často získávají extrakcí do hexanu s následnou rafinací, kde jsou vystaveny vysokým teplotám. Známý proces autooxidace při skladování či působení vysokých teplot mění nenasycené MK na jiné isomery včetně trans nenasycené MK. Není celé doporučení konzumace nenasycených MK tak trochu podvod? Kdy se dělá analýza obsahu MK, doufám, že až po rafinaci? Barbora
OTÁZKA: Dobrý den, rád bych se zeptal , co se v tradičních českých cukrovinkách (hořické trubičky, či tradíční lázeňske oplatky, atd. atd) používalo cca pred 25 lety? Byl to také "tradiční palmový olej" jako je tomu dnes? Nevidím žádný důvod , proč by se v naší zeměpisné šířce, měl používat palmový olej do typicky tradičních potravin s tradiční recepturou. Palmový olej jistě tradiční není. Robert
OTÁZKA: Dobry den, proc na vyrobcich neni uveden presne procentualni zastoupeni palmoveho oleje? Vse je schovane pod rostlinymi tuky, jako by mezi jednotlivymi druhy rostlinych tuku nebyl zadny rozdil. Jozefa Novakova
OTÁZKA: Dobrý den, prosím o krátké vysvětlení pojmu strukturní tuk, děkuji. Simona
OTÁZKA: Dobrý den, prosím, jaký je podíl (alespoň přibližně) řepkového vs. palmového oleje v biopalivech? Děkuji. David
OTÁZKA: Kolik procent palmového oleje se ročně použije do potravinářského odvětví? A co u ostatních odvětví? Jde vůbec vzdát se ho úplně? Můžeme říkat že je Bio nafta opravdu BIO, když její složka tolik škodí? Děkuji za odpověď Eva Jungmannová
OTÁZKA: Dobrý den, dá se obecně říct, že je palmový olej zdravější než všechny ztužené nebo částečně ztužené tuky vyrobené z jiných plodin. Nebo existuje výjimka? Existuje/ může existovat např. jiný způsob ztužování (bez ohledu na jeho aktuální ekonomickou výhodnost), který by umožnil ztužovat tuky zdravěji a tím je zvýhodnit oproti palmovému? Pavel Štěrba
OTÁZKA: Dobrý den, můžete mi nenápadně naznačit proč se vlády spikly a začaly do občanů cpát masově palmový olej? Je to kvůli chemtrails, že? Konspirátor
OTÁZKA: Dobrý den, je pro mě lepší kvalitní máslo nebo rostliné tuky typu Rama či Flora? Nechtěl byste v příští vládě dělat ministra za KDUČSL? Pavel Bělobrádek
OTÁZKA: Do akej miery môže ovplyvniť zdravie pravidelná konzumácia potravín s obsahom palmového oleja? Martin
OTÁZKA: Dobrý den, s radostí vnímám pozitivní vazbu od čtenářů vůči vám, chtěl byste dělat ministra nějakého menšího rezortu v přístí vládě? Bohuslav Sobotka
OTÁZKA: Dobrý den, strukturní tuk ve Vašem podání znamená tuk, který drží tvar? V margarínu nebo v polevě na tatrance? I tady by přece bylo možné využít jiné tuky než palmový... Jana
OTÁZKA: Dobrý den, velice mě zaujaly Vaše názory. Brzy se chystáme rozpustit vládu a vyvolat předčasné volby, kde bude mít ANO většinu. Chcete dělat ministra? Andrej Babiš
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, jak se díváte na kvalitu českého řepkového oleje. Jde mi o obsah pesticidů při pěstování řepky olejky...Díky Iva
OTÁZKA: Dobrý den, smetanová zmrzlina a napodobenina z oleje je sakra velký rozdíl. Proč si lidé nevšímají sakra velkých rozdílů v chuti i u jiných potravin? Vždyť potraviny z palmového oleje jsou s prominutím jak blitky. Zmrzlinář Jakub
OTÁZKA: Dobry den, posledni dobou se v mediich mluvi o tom, ze spotreba palmoveho oleje prudce stoupa. Jaka jina surovina byla pouzivana ke stejnym ucelum pred palmovym olejem a bylo by mozne se vratit k temto puvodnim surovinam? A proc byly tyto puvodni suroviny opusteny ve prospech palmoveho oleje? Dekuji Marcela Novotna
OTÁZKA: Dobrý den, jako hospodyňka vnímám obrovský rozdíl mezi použitým olejem na smažení. Když se dělají hranolky existují rozdíly podle toho jaký olej zrovna koupím, bramboráčkům na sádle se pak žádný olej zdaleka nevyrovná. Něco podobného musí určitě nastat u potravin, když se do nich nacpe olej místo původních surovin. Přiznávám, že vynechávám olejové výrobky, ne vůči ekologickému názoru, ale protože mi to nechutná. Ekologičnost oleje
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak pohlížíte na palmový olej obsažený v kojeneckém/batolecím mléku a vůbec v pokrmech určených pro nejmenší děti? Děkuji. Linda Šorfová
OTÁZKA: Zdravím, myslíte si, že nekupováním pochutin s palmovým olejem může reálně zatlačit na obchodníky, kteří by poté vyžadovali jiné oleje v pochutinách? Dále bych se chtěl zeptat, zda-li vy kupujete zboží s palmovým olejem a jestli je opravdu pravda, že je tento olej opravdu víc nezdravý, než oleje slunečnicový a řepkový.. A poslední, je známo, kolik zhruba % palmového oleje se používá (například u nás) v kosmetice, sladkých pochutinách, slaných a ostatním? Osobně mě vždy přišlo, že v nekvalitních čokoládách, arašídech, margarínech je vždy palmový olej. Richard Feix
OTÁZKA: Dobrý den, pokud je největší spotřeba palmového o. na biopaliva, nebylo by jednoduché tyhle paliva minimalizovat třeba vyšší daní, tudíž by se nevyplatilo vyrábět biopaliva z palmáče? Pavel
OTÁZKA: Dobrý den, z jakého důvodu se začaly používat oleje v potravinách? Vždyť naše babišky nic takového neznaly. Olej v potravinách
OTÁZKA: Když si chci koupit palmový olej našel jsem nejnižší cenu 42Kč/kg slunečnicový nebo řepkový olej je v podobném množství o čtvrtinu levnější. Proč je tak lákavý pro výrobce? Měl jsem za to, že právě cena. Petr Rosl
OTÁZKA: Dobrý den, dáváte přednost potravinám nebo sladkostem bez palmového oleje a proč? Děkuju a pěkný den :) Marty
OTÁZKA: Dobrý den, proč se stále podporují tyto "biopaliva" když se již několikrát ukázalo, že díky těmto příměsím jsou splodiny vyšší, motory méně vydrží a navíc jak vidíme, ničí to i přírodu (u nás naštěstí je jen všude řepka, bohužel na úkor potravinových plodin a ne mohutné odlesnění jako v JV Asii)? Majda
OTÁZKA: Dobrý den, na bojkot palmového oleje reagují někteří výrobci potravin jeho nahrazením kokosovým olejem, proč se nechtějí vrátit k repeturám před dobou olejovou jako je třeba smetana a máslo? Buchta
OTÁZKA: Jaké jsou zdravotní přínosy a negativa používání palmového oleje? A jaký je rozdíl ze zdravotního hlediska ve ztuženém palmovém oleji, který je např v cukrovinkách a margarínech a tím na smažení? anonym
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má plantáž pro pěstování palem olejných ""nějakou" životnost, myslím tím vyčerpání živin z půdy a podobně. Pokud ano, dá se poté nahradit plodinou jinou? Lucie
OTÁZKA: Zdravím. Nechápu, jestli má smysl se o něčem ohledně Palmového oleje vůbec bavit ? Kdo chce, pravdu zná !!! Je levný a nepřepaluje se i ve stupních, kde už jiné oleje ano. Každému výrobci čehokoliv, jde o zvýšení zisku na výrobku. To znamená, že má na háku mícení pralesů umírání zvířat a zmenšování jejich přirozeného prostoru. Za mě tedy PO...má NE NE NE !!! Možná v této debatě budou tedy ovčané masírováni, že vlastně ten olejíček je zdravotně v pořádku a že jeho konzumace je přirozená. Kdo ovšem chce, pravdu se dozví...ten kdo jí chce slyšet. Tak jsem moc zvědav, co nám pan expert tedy řekne nového ??? Pěkný den všem kteří BOJKOTUJÍ a ještě pěknější nám, co nejíme maso a soucítíme s tímto světem (dnes už jiným, než-li včera). Karlson
OTÁZKA: Má podle Vás z hlediska dopadu na přírodu v místech těžby smysl zavádět v EU opatření proti využívání této plodiny do paliv a potažmo i třeba potravit? Michal
OTÁZKA: Dobrý den, když si jdete koupit zmrzlinu, vybíráte radši smetanovou nebo sáhnete po olejové a proč? Zmrzlinářka Radka
OTÁZKA: Já nemám ani tak otázku, spíš bych chtěl konstatovat, že jste byl 20 let manažerem ve společnosti společnosti Unilever ČR. Tj. právě ta společnost, která vyrábí napřílad takovou potravinovou perlu, jako je RAMA. Takže palmový olej. Od vás určitě uslyšíme kritiku stejně tak jako od manažera tabákové firmy, který by zde polemizoval o škodlivosti kouření... Prolhaný plátek IDnes :-)))) Co dodat :-)))))) Pevně doufám, že nastane doba, která tyto aktivity patřičně zúčtuje !!!! Podílíte se na degeneraci zdraví obyvatel !!!! Pavel.
OTÁZKA: Dobrý den pane Bártle, chtěl bych se zeptat na účinky palmového oleje na lidský organizmus. Předem děkuji. Petr
OTÁZKA: Dobrý den, rád bych se zeptal zdali souhlasíte s ministrem Jurečkou, že používání palmového oleje je věc pouze etiky. Vypalování dešťných pralesů nemá opravdu žáden negativní vliv na lidské zdraví? Mirek
OTÁZKA: Dobrý den, na některých výrobcích jsem si všiml nápisu ztužený nebo částečně ztužený palmový tuk. Pokud se tedy ztuží, není tedy zbytečné ho dovážet? A proč výrobci potom tvrdí, že se nemusí ztužovat? A je ztužený palmový tuk zdraví škodlivější než ztužený řepkový olej? Roman
OTÁZKA: Proč a jak je palmový olej zdravotně škodlivý? Haškovec
OTÁZKA: Dobrý den pane Bráte, slyšela jsem, že palmový olej se používá v potravinářském průmyslu především kvůli jeho vlastnostem, jako je tuhost za pokojové teploty a také to, že neovlivní chuť. Je toto tvrzení pravdivé? Jana
OTÁZKA: Dobrý den, chci se zeptat, jak je možné, že spotřeba palmového oleje v bionaftě vede a podíl jeho využití v potravinářském a kosmetickém průmyslu podle Vás klesá a nemá hlavní úlohu, když dnes v obchodě téměř nelze koupit výrobek, ve kterém by palmový olej nebyl. Děkuji. Jitka Janotová
OTÁZKA: Dobrý den, téma olejů hodně sleduji, ale stále se informace v různých zdrojích (byť odborných) liší. Nebudete někdy na téma olejů mít přednášku, kde bych se dozvěděl více informací a mohl si vše ujasnit? Předem děkuji za Vaši odpověď Pavel Mašek Bc. Pavel Mašek
OTÁZKA: Dobrý den. Základní otázka: Je palmový olej zdraví škodlivý, nebo zásadně škodlivější než řepkový, slunečnicový atd(myslím si, že tyto oleje všeobecně nejsou to nejlepší pro zdraví) Václav
OTÁZKA: Dobrý den, když jsem zacala sledovat kde je a kde není, je všude, sušenky bez Palm. O neexistují, je v cokoladach, Flora i Rama se bez něj neobejde, už opravdu není vyrobek kde není. Proč musí být všude? Jarka
OTÁZKA: Dobrý den, o kolik je palmový olej pro velkoodběratele typu Unilever levnější než dejmetomu řepkový či slunečnicový? Zdeněk
OTÁZKA: Dobrý den, pane Bráte, co si myslíte o faktu, že spotřebitelé jsou rozčarování kvůli potravinám s obsahem palmového oleje, ale už neřeší biopaliva, kde se palmový olej přidává mnohem více než do potravin? Neměla by se tato otázka také otevřít? Tomáš
OTÁZKA: Dobrý den, byl palmový tuk obsažen v potravinách v minulosti (řekněme před 20 a 40 lety) ? Děkuji Tomáš
OTÁZKA: Proč se nepoužívá místo palmového oleje při výrobě třeba řepkový. Všichni vědí, že je zdravější. Eva
OTÁZKA: Dobrý den, konzumujete potraviny obsahující palmový olej (tuk)? Miloslav
OTÁZKA: Jaká je technologická a ekonomická uskutečnitelnost náhrad pro palmový olej? anonym
OTÁZKA: Kolik % palem olejných se zpracuje pro účely potravinářství, kolik % pro účely kosmetiky a kolik % na palivo. Dá se palma olejná pěstovat i v ČR? Mard
OTÁZKA: Dobrý den pane Bráte, chtěl bych se zeptat, když bychom přestali od indonézských plantážníků odebírat palmový olej, co myslíte že by se tam změnilo? Co asi by na svoje plantáže vysadili jako náhradní plodinu, jak moc by ta plodina v porovnání s palmou olejnou degradovala tu půdu a jak rozdílně by si na těch svých plantážích vydělávali? Děkuji za odpověď. Radim Polášek

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.