Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

On-line rozhovor s expertem na tuky Jiřím Brátem

Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a...
velikost textu:
vydáno 11.4.2016 11:50
Málokdy v minulosti vzbudilo mezi tuzemskými spotřebiteli něco takový rozruch, jako je využívání palmového oleje v potravinách. Na otázky čtenářek a čtenářů iDNES.cz na toto téma odpovídal expert na potravinové tuky Jiří Brát.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 11. dubna 2016 do 12:30

OTÁZKA: Dobrý den, mám otázku k jiným tukům než k palmovému. Dnes velmi podporovaný např. řepkový či slunečnicový olej májí vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Které je doporučováno konzumovat. Nicméně oleje se často získávají extrakcí do hexanu s následnou rafinací, kde jsou vystaveny vysokým teplotám. Známý proces autooxidace při skladování či působení vysokých teplot mění nenasycené MK na jiné isomery včetně trans nenasycené MK. Není celé doporučení konzumace nenasycených MK tak trochu podvod? Kdy se dělá analýza obsahu MK, doufám, že až po rafinaci? Barbora
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Vysoké teploty při desodoraci, která je součástí rafinačního procesu, jsou vykompenzovány vakuem. Při tomto procesu nedochází k významných oxidačním změnám a rovněž obsah transmastných kyselin při dodržování správné výrobní praxe je pod jedním procentem, což z hlediska výživy je považováno za nevýznamný zdroj. 11.4.2016 13:03
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala na kokosový olej. Proč se při výrobě nepoužívá? A je kokosový olej zdravější než palmový? Děkuji Pavla Pavla
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Kokosový tuk není v zásadě lepší než olej palmový. Obsahuje více nasycených mastných kyselin, ale má i jiné složení. V některých parametrech z hlediska výživy vychází lépe než olej palmový, v některých hůře. 11.4.2016 13:04
OTÁZKA: Dobrý den. Chápu, že palmový olej má specifické vlastnosti, díky kterým se výroba spousty produktů ulehčuje. Je však palmový olej pro některé produkty nepostradatelný? Např. domácí mýdla. Děkuji za odpověď. Ota
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Palmový olej je v rámci kosmetiky přeměňován na poměrně široké spektrum surovin a proto je v kosmetickém průmyslu často využíván. 11.4.2016 13:05
OTÁZKA: Dobrý den pane docente, mám na Vás dva dotazy: 1) Jak je to s vepřovým sádlem? Můj táta vždycky říkával, kudy chodí tudy léčí :-) Zajímalo by mě i jak je to s přepalováním sádla při smažení, slyšel jsem, že není úplně vhodné pro použití při vyšších teplotách? Myslel jsem si, že je právě ideální pro vysoké teploty. Pokud ne, jaký olej doporučujete na smažení, řepkový? 2) Nedávno jsem objevil naprosto užasný olej z naší rostliny, která bohužel byla vytlačena z našich polí obilím a řepkou. Nic proti řepce nemám, dobrý olej a úžasný zdroj nektaru pro moje včely, ale přeci jen by nebylo na škodu, kdyby místo žlutých lánů se to občas třeba zamodralo, třeba lnem :-) Co říkáte na lněný olej? Naprostá bomba hlavně omega 3 i omega 6 a to i v dobrém poměru pro lidské tělo, ne? Lněný olej se musí uchovávat ideálně hned po vylisování v temnu a chladnu a trvanlivost je cca 4 měsíce, jak je možné, že dneska běžně koupíte lněné oleje s trvanlivostí třeba 2 roky? Díky moc a přeji báječný den všem.Roman Roman Kuttelwascher
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Sádlo je relativně stabilní při smažení, může docházet k oxidacím cholesterolu, řepkový olej je rovněž dobře stabilní při běžném jednorázovém smažení. Pro průmyslové smažení existují i speciální odrůdy řepkového nebo slunečnicového oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové, které jsou ještě stabilnější než běžné řepkové nebo slunečnicové oleje. 11.4.2016 13:06
OTÁZKA: Dobrý den. Takže problém vidíte spíše v biopalivech? Respektive, pokud by se palmový olej nepoužíval do biopaliv, ekologický problém by nebyl? Jindřich Šašek
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Přesně tak. Pokud by biopaliva nerostla, nebylo by, nutné alespoň v rámci EU, rozšiřovat pěstební plochy palmy olejné. 11.4.2016 13:07
OTÁZKA: Dobrý den, píšete tu o tom, že ztužené tuky jsou nezdravé. Proč? Děkuji Věra Věra
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Protože obsahují transmastné kyseliny, pokud se jedná o tuky částečně ztužené, nebo nasycené mastné kyseliny, pokud se jedná o tuky plně ztužené. 11.4.2016 13:08
OTÁZKA: Dobrý den, mám si vyložit Vaše odpovědi tak, že pokud nebudu jíst palmový tuk vůbec, nebude vůbec zdraví škodlivý? Jakub Nepeřený
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Není to jen otázka, co nebudete jíst, ale co budete jíst. Pokud budete mít vysoký příjem nasycených mastných kyselin z jiných zdrojů, tak to pro vaše zdraví nebude dobré. 11.4.2016 13:09
OTÁZKA: Pane Bráte, co je to to rozumné množství? Jedna šušenka s palmovým tukem denně? Nebo jedno balení chipsů či oříšků? Co když si pak dám v jídelně šáteček s listového těsta, kde je ten samý tuk... Děkuji. Růžena
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Tolerovaný příjem pro nasycené mastné kyseliny je zhruba 20 g denně. Pokud si přečtete údaje na obalech a vynásobíte množství zkonzumované potraviny, tak máte odpověď na otázku. Je potřeba samozřejmě posčítat příjem nasycených mastných kyselin ze všech potravin, které konzumujete. 11.4.2016 13:10
OTÁZKA: Dobrý den, dočetla jsem se, že palmový tuk má více nasycených mastných kyselin než sádlo. Je to pravda? Protože v tom případě, pokud pominu ekologické dopady na jeho produkci, je jeho konzumace velmi zatěžující pro náš kardiovaskulární systém... anonym
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Palmový olej má asi 50 % nasycených mastných kyselin, sádlo přibližně 45 %. Čili méně. Rozdily však nejsou velké, např. palmolein má rovněž okolo 45 % nasycených mastných kyselin a zde je to zcela srovnatelné. 11.4.2016 13:11
OTÁZKA: Dobrý den, v souvislosti s nedávnou vlnou nevole na palmový a palmojádrový olej se mi zdá, že náhlý obrat potravinářských firem, že tento olej nemá s kácením pralesů co dočinění a zdraví škodlivý není, je pouhý reklamní tah a snaha o manipulaci. Stejně tak jako tvrzení, že většina oleje se využívá jako aditivum do biopaliva. Zdá se mi, že firmy zaskočil náhlý zájem veřejnosti o kvalitu potravin i ekologii a tak se nás teď snaží uchlácholit lživými tvrzeními. Nejsou totiž ochotni ustoupit od nekvalitních a laciných náhražek, éček, pesticidů apod., které velmi negativně ovlivňují naše zdraví, jen z toho důvodu, že se výroba prodraží. Proto se nyní toto žhavé téma snaží, spolu s médii, zamést pod koberec a nějak omluvit. Jaký na to máte názor Vy? A podporuje nějakým zásadnějším způsobem vznik arteriosklerozy, oproti dalším olejům obsahujícím především LDL cholesterol? Děkuji za odpověďˇ. Lucie
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Nemyslím si, že se jedná o manipulaci. Statistiky spotřeby palmového oleje to jednoznačně prokazují. Na druhou stranu aktivity a jejich intenzita v ČR nemá obdoby v jiných zemích EU. V západní Evropě se problematika palmového oleje posunula do roviny jeho získávání z udržitelných zdrojů. To je podle mého názoru i cesta, kterou by se měla ubírat i ČR. 11.4.2016 13:13
OTÁZKA: Promiňtě, ale Vaše věta v jedné z odpovědí mě zděsila: PALMOVÝ OLEJ NENÍ ZDRAVOTNĚ ŠKODLIVÝ. Zde část článku z 6/2015 na IDNES ... Nebezpečí skryté v palmovém oleji se nazývá nasycené mastné kyseliny. Zatímco ve 100 gramech řepkového oleje jich je pouze okolo 7 gramů, v palmovém oleji je to 49 gramů! A tak se ucpávají cévy, což může vést k infarktu nebo ke kornatění tepen. I česká studie profesora Josefa Šimka z Ústavu fyziologie LF UK Hradec Králové potvrzuje, že palmový olej neobsahuje žádné blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze ty nebezpečné nasycené. .....je v pečivu, veškerých ramách,florach,omegách apod., jogurtech,paštikách, polotovarech, slaných i sladkých pochutinách, i ve výrobcích pro nejmenší....opravdu věříte, že člověk zkonzumuje denně pouze 4g denně a že to není škodlivé? Zdroj: http://ona.idnes.cz/palmovy-olej-vliv-na-zdravi-a-planetu-dwn-/zdravi.aspx?c=A150702_164004_zdravi_haa Lenka
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Je pravdou, že řepkový olej obsahuje asi sedm procent nasycených mastných kyseli, palmový olej 50 procent. Na druhou stranu mléčný tuk obsahuje 66 procent. Proto je potřeba srovnávat nejen oleje a tuky, které mají méně nasycených mastných kyselin, ale i ty, které mají více. Účinky na kardiovaskulární onemocnění jsou dány celkovou skladbou stravy, a to nejen z pohledu tuků a jejich složení, ale i z hlediska např. konzumace jednoduchých cukrů. 11.4.2016 13:16
OTÁZKA: Dobrý den, je pro mě lepší kvalitní máslo nebo rostliné tuky typu Rama či Flora? Nechtěl byste v příští vládě dělat ministra za KDUČSL? Pavel Bělobrádek
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Jako ministr se necítím. 11.4.2016 13:16
OTÁZKA: Kolik procent palmového oleje se ročně použije do potravinářského odvětví? A co u ostatních odvětví? Jde vůbec vzdát se ho úplně? Můžeme říkat že je Bio nafta opravdu BIO, když její složka tolik škodí? Děkuji za odpověď Eva Jungmannová
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Palmový olej pro potraviny a kosmetiku dohromady představuje v EU zhruba 4 mil tun. Rozdíl nebo vzájemný poměr mezi potravinami a kosmetikou neznám. Je potřeba si i uvědomit, že palmový olej se rovněž používá do krmiv. Tato množství jsou rovněž s největší pravděpodobností započítána do těch 4 mil tun. Jedna kráva dokonce při dodržení doporučené dávky může sníst až 100x více palmového oleje než průměrný spotřebitel. 11.4.2016 13:18
OTÁZKA: Jaký podíl má ve spotřebě palmového oleje potravinářství a jaký jeho využívání v pohonných hmotách ? Proč podporuje EU využívání oleje jako biopaliva ,když to vede k rozšiřování ploch pro palmy na úkor přirozených porostů ? Tonda
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Už jsem odpovídal. 11.4.2016 13:18

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.