Restaurace Blaník

Restaurace Blaník | foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Restaurace, či prasečák? Na špínu v hospodách jste se ptali šéfa kontrolorů

  • 17
Stav části českého restauračního byznysu je tristní. Takového dojmu museli nabýt kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kteří loni rozdávali pokuty za plísně, brouky, myší trus nebo jídlo, válející se na podlaze. Jak akce probíhají, čtenářům iDNES.cz popsal Jindřich Pokora ze SZPI.

Problém s hygienou mělo loni téměř pět tisíc ze zhruba 15 tisíc provozoven společného stravování, kontrolovaných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

V nějakém ohledu tak neprošla téměř třetina kontrolovaných restaurací. Častým problémem byly plísně, výskyt brouků, myší a dalších škůdců nebo nevhodné skladování. V jednom odstrašujícím případě se dokonce jídlo skladovalo na záchodě. V některých provozovnách také netekla teplá voda.

On-line rozhovor s šéfem kontrolorů SZPI Jindřichem Pokorou čtěte zde

„Stav části kontrolovaných provozoven společného stravování představoval významné zdravotní riziko pro spotřebitele a jejich provozovatelům chybělo právní povědomí o elementárních pravidlech bezpečnosti,“ konstatoval úřad.

Mezi trestanými jsou asijská bistra, herny, ale i zámecké restaurace, pizzerie a cukrárny, které na první zdání budí dojem seriózního podniku (více čtěte zde).

Kontroloři měli plné ruce práce. Úřad, který nabral desítky lidí, aby agendu zvládal, připouští, že kontrola restaurací je nejproblematičtějším odvětvím ze všech kontrol na SZPI. V součtu inspekce rozdala pokuty za 141 milionů korun. Protože je však tato agenda relativně nová, kontroloři zatím udělovali řádově nižší pokuty.