Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vědci v JAR našli ve výrobcích z hovězího i oslí, kozí a buvolí maso

  19:39aktualizováno  19:39
Vědci z Jihoafrické republiky odhalili přítomnost nejrůznějších druhů mas ve výrobcích, které na etiketách deklarovaly jen maso hovězí. Přítomnost oslího, buvolího, kozího, vepřového i kuřecího masa odhalili v 99 ze 139 zkoumaných vzorků. Neobjevili však nic, co by škodilo lidskému zdraví.

Vědci v Jihoafrické republice odhalili ve výrobcích z hovězího masa i oslí, kozí, či buvolí maso. | foto: Profimedia.cz

Studie Stellenboschovy Univerzity v Jihoafrické republice objevila v 28 procentech testovaných produktů sóju a lepek, vepřové maso ve 37 procentech vzorků a kuřecí ve 23 procentech vzorků. Ani jedna ingredience přitom nebyla uvedena na obalu.

Vědci zkoumali většinou párky, burgery, lahůdkářské výrobky, mleté i sušené maso, které nakoupili v supermarketech i v řeznictvích.

"Studie odhalila, že určité množství sóji, oslího, kozího a buvolího masa se nacházelo v 68 procentech vzorků. V dalších případech našli i rostlinný obsah," uvádí zpráva univerzity. Žádná z těchto ingrediencí nebyla uvedena na obale, jak udávají předpisy.

Objevy přicházejí v době, kdy Evropou hýbe skandál s koňským masem, které se vydává za hovězí. Naposledy v pondělí musela IKEA v České republice stáhnout z prodeje oblíbené masové kuličky, i tam se našla konina (více si o tom přečtěte zde). 

Záměna mas má náboženské důsledky pro židy a muslimy

"Naše studie potvrdila, že klamání spotřebitelů, pokud jde o druh masa, je v Jihoafrické republice vcelku běžné. To je nejen v rozporu s nařízeními, ale má to také vážný ekonomický, náboženský, etický a zdravotní dopad," uvedl jeden z výzkumníků Louwrens Hoffman.

Záměna mas může být problém pro početnou komunitu muslimů či židů. Podle jejich náboženských zásad totiž nemohou jíst vepřové.

Přestože studie neodhalila žádné látky, které by byly škodlivé pro lidský organismus, její výsledky zvýšily obavu o masný průmysl v Jihoafrické republice. "Naši zákazníci prostě nemohou tolerovat, že výrobky obsahují něco jiného, než je na nich uvedeno. I když máme předpisy, které přísně nakazují uvádět veškeré i stopové množství všech prvků, měli bychom na jejich dodržování více dohlížet," řekl doktor Cawthorn, který na výzkumu rovněž pracoval.  

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.