* Můžu si v nemocnici připlatit, abych dostal lepší jídlo?
Podle současného zákona o veřejném zdravotním pojištění by to spíše nemělo jít. Ale protože jeho výklad je nejednoznačný, některé soukromé, ale i státní nemocnice to umožňují. Takže jestli si budete moci objednat lepší stravu, nebo ne, záleží na konkrétní nemocnici, jak si její vedení vyloží platný zákon.
* Jak velká by měla být jedna porce?
V nemocnicích většinou vychází ještě z dietních doporučení vypracovaných v padesátých letech minulého století, které byly částečně upraveny v letech devadesátých. Podle nich by jednotlivé porce měly být v poměru: snídaně 25 %, přesnídávka 10 %, oběd 35 %, svačina 5 % a večeře 25 % z celkové denní výživové hodnoty.
* Mnoho lidí si stěžuje na vlažné jídlo...
Jídlo musí mít teplotu nejméně 60 stupňů Celsia. Proto byste měli vlažné jídlo vrátit a požadovat jiné, které bude dostatečně teplé.
* Musí mi v nemocnici přidat, když mám hlad?Nemocnice nemá povinnost přidávat jídlo, protože by se tím mohla narušit předepsaná dieta. Pokud nemáte speciální dietu, mělo by být podávané jídlo dostačující.
* Každé jídlo v nemocnici je označeno jako dieta. Co si pod tím mají pacienti představit?
Dietou se myslí i běžné jídlo pro většinu pacientů, kteří nepotřebují žádné omezení – má označení dieta 3 racionální. Ostatní specializované diety se liší podle onemocnění, jinou mají lidé se zažívacími problémy a jinou například s onemocněním ledvin nebo diabetici (o dietách viz strany C4 a C5).
* Když dostanu jídlo, na které mám nesnášenlivost nebo alergii, můžu ho vrátit a chtít jiné?
Určitě na to máte právo. Ale to, že máte potravinovou alergii nebo nesnášenlivost, by mělo být ve vaší anamnéze a také by tomu měla odpovídat strava, kterou dostáváte.
* Co když mám averzi třeba ke koprové omáčce nebo vepřovému mozečku? Mám nárok na jiné jídlo?
Pokud je to pouze osobní averze, tak zcela záleží na ochotě personálu, zda vám dají jiné jídlo, nebo ne.
* Mohu jídlo odmítnout s tím, že ho nechci, a nechám si ho vozit třeba z domova?
Neměl by to být problém, pokud bude strava vyhovovat dietě, kterou vám lékař předepíše. Měli byste na to však upozornit zdravotní sestry, nutričního terapeuta či ošetřujícího lékaře, aby posoudili, zda je pro vás vhodná.
* Proč nedostávají pacienti v nemocnicích čerstvé ovoce a zeleninu nebo jogurty? Je problém v ceně, nebo v hygienických předpisech?
Problém může být v předepsané dietě, protože některé typy současných diet konzumaci některých druhů ovoce a zeleniny nedovolují. Ale samozřejmě nelze vyloučit ani ekonomické hledisko.
* Mají rodičky nějakou specializovanou dietu? Nebo mohou dostat třeba hrachovou kaši a zelí, které jsou pro kojící matku nevhodné?
Stravu by měl rodičce předepisovat lékař. Pokud je žena zdravá, dostává stejnou nemocniční stravu jako ostatní. Pouze v případě, že by měla nějaké zdravotní potíže, musí jí lékař nebo nutriční terapeut jídelníček přizpůsobit.