Dohnalovi postavili svůj pivovar na místech, kde v minulém století stávala oblíbená restaurace. Poprvé po dlouhé době si mohli Vsetínští přijít na "své" pivo 6. ledna v roce 1992. "Začali jsme vařit světlý a tmavý ležák. Vyrábíme i desítku a příležitostně čtrnáctku," vypočítává Roman Dohnal. Čtrnáctku vaří ve Vsetíně například o Vánocích nebo Velikonocích.
Dohnalovi pokračují v tradici, kterou ještě před několika lety udržoval místní pivovar Vsacan. "V lednu 2003 nám bylo starostou města Vsetína Jiřím Čunkem symbolicky uděleno "právo várečné". Při této příležitosti jsme převezli koňským povozem symbolický poslední sud piva ze starého pivovaru, na jehož tradice chceme navázat. Symbolický soudek byl pak na památku tohoto dne umístěn u vchodu do pivovaru," vzpomíná Roman Dohnal.
Starý pivovar byl uzavřen tak jako spousty jiných podobných pivovarů z ekonomických důvodů. Velkou roli sehrálo silné konkurenční prostředí velkých pivovarů. "Náš nový minipivovar Valášek nebyl koncipován tak, aby těmto gigantům konkuroval co do objemu výroby, ale především kvalitou svého piva," říká majitel. Rodinný pivovar Valášek produkuje ročně 900 až 1000 hektolitrů piva. To je zatím poloviční množství, které může vyprodukovat.
Přímo v pivovaru je také restaurace, která láká milovníky pěnivého moku nejen kvalitními ležáky, ale i atmosférou. "Dvakrát týdně vaříme pivo. Lidé vidí, jak se pivo vaří, v restauraci to voní sladem. Má to prostě atmosféru," doplňuje Jan Dohnal, který pivo osobně vaří.
Název Valášek si sládek se synem nevymysleli sami. "Uspořádali jsme anketu v místních novinách. Chtěli jsme, aby lidé sami řekli, jak by se jejich pivo mělo jmenovat. Mysleli jsme si, že Valaši jsou vlastenci a budou bojovat za slivovici i za pivo. Teď už jenom čekáme, aby ho pili," říká Jan Dohnal.
Ležák Valášek podle Jana Dohnala vítězí tradiční technologií a originální chutí. "Na surovinách nešetříme. Snažíme se nakupovat nejkvalitnější slad a chmel. Do piva nedáváme žádné extrakty. Pivo vaříme podle tradičních receptur ze samého sladu. Nenahrazujeme jej cukrem," vysvětluje sládek.
V konkurenci velkých pivovarů si Valášek už přes rok buduje stálou klientelu. "Pivo čepujeme hlavně v naší restauraci, která k pivovaru patří, ale začínáme je rozvážet také v nejbližším okolí Vsetína," vysvětluje Roman Dohnal.
Valáška například odebírá také jedna hospoda ve Zlíně. Kvůli požadavkům některých hospodských dokonce v poslední době začali část své produkce filtrovat. "Za rok provozu si myslíme, že jsme u zákazníků dopadli dobře. Nebyl žádný problém s kvalitou. Je pravda, že pivo je chuťově odlišné od toho, co dělají velké pivovary. Už máme ale určitou skupinu milovníků piva, kteří chodí na náš ležák pravidelně," říká Roman Dohnal.