Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ovar a pivo, či klotový rukáv? U Helbicha znají obojí

aktualizováno 
Mohou se v jedné hospodě scházet nažehlení úředníci a lidé, jejichž životním motorem je sklenice piva plující k ústům přes hutný prstenec cigaretového kouře? Ano, ale musí se na to chytře, řekli si majitelé podniku U Helbicha v ostravské části Bělský les.
Mohou se v jedné hospodě scházet nažehlení úředníci a lidé, jejichž životním motorem je sklenice piva plující k ústům přes hutný prstenec cigaretového kouře? Ano, ale musí se na to chytře, řekli si majitelé podniku U Helbicha v ostravské části Bělský les. Pro pivaře udělali čistokrevnou strohou pivnici s nekonečně vysokým stropem a pro zbytek světa slušnou restauraci. Obě části dělí jen bledý závěs, schůdky a zástěna ze dřeva. Když majitel ve třicátých letech hotel Bělský les postavil, měl jasnou ambici: hotýlek za městem, v klidu u lesa. Podařilo se mu to, podnik býval velmi populární. O několik desítek let později však hotel obklíčily panelové domy rozpínajícího se města. Podnik sice přišel o původní, téměř aristokratický ráz, ale rozhodně nezůstal pokořen ve stínu betonového sídliště. Zachoval si pozici chlapa, který i v nepřízni osudu stojí pevně na svém místě s hlavou sebevědomě vztyčenou vzhůru. Jen klientela se pozměnila. Podnik už nežije z výletníků a lidí, kteří si vyjeli odpočinout či v klidu pojíst a popít. Hospodu živí pivaři, o něž není na sídlištích nikdy nouze, a také úředníci z nedaleké radnice, kteří v komfortnější části lokálu projídají své stravenky. Soužití chlapů, kteří často dýchají jen pro svůj ranní doušek, a navoněných úřednic s vyčesanými drdoly či jejich kolegů v tesilových kalhotách nižší kategorie je v této hospodě velmi zajímavý. Několik let byl "úřednický" ostrov v hospodě oddělen pouze průhlednou zástěnou ze dřeva. Postupně však získali hosté, kteří chodí do hospody obědvat, více soukromí a tuto část podniku, která je (jak jinak) o tři vysoké schody výš než pivnice pro pivní póvl, oddělil nevzhledný zelený závěs. Tyto dvě kasty hostů se navíc vůbec nemusí potkat. Do restaurace totiž vedou zvláštní dveře přímo z ulice. Hezké dřevěné, s verandou, které ani vzdáleně nepřipomínají okopaný kovový vchod do pivnice na opačném pólu budovy. Vejít do pivnice připomíná zvláštní rituál. Vypadá asi takto: hranatá ruka s letitou špínou za nehty navyklým pohybem opírá dlaň o sytě zelené kovové dveře a vkládá prsty pod sotva viditelné madlo. Muž zatáhne za vrata, jež připomínají spíš vstup do protiatomového krytu než vchod do hospody, a kymácivým krokem vplouvá dovnitř. Už brzy dopoledne to tady hučívá jako v úle a pilní ranní pivaři zaklánějí jeden půllitr dvanáctistupňového radegastu za druhým. Není to hučení, kdy člověk neslyší vlastního slova. Dopoledne mívá hluk v pivnici monotónní barvu připomínající teskný tep nádražních hal. Během dne se osazenstvo většinou několikrát obmění. Jsou však i výjimky - většinou kolem dní, kdy se vyplácejí sociální dávky. Poslední nápor zažívá podnik kolem desáté večer, kdy do něj vtrhnou dělníci z odpolední šichty. Příliš si však neužijí, protože mají jen hodinu na to, aby svlažili svá hrdla. Obsluha navíc bývá nekompromisní a začíná počítat už v půl jedenácté. Krátce poté většinou zhasne světlo v dřevěném altánu s pípou, ze které celý den prýští pivo, jež sice neurazí, ale mezi perly z vyhlášených hospod nepatří. Nabídka jídel je velmi pestrá a jídelníček čítá neuvěřitelných sto padesát položek. U Helbicha nabízejí tradiční jídla i pokrmy velmi lákavých jmen. Mezi takové patří například Karibská směs nebo Hubertova vášeň. Za hřích stojí i Gurmánské plato či Tři druhy masa na grilu a la Kalifornia. Výborná je hovězí polévka se smaženým hráškem. Co je v tomto podniku hitem? Ceny! Dvanáctka se vejde pod patnáct korun, patnáct deka ovarového kolena stojí pětadvacet. A pivo a ovar dopoledne ve slušné pivnici či v létě na pivní zahrádce - to lidé, jejichž kojnou je hospoda, jistě ocení. U Helbicha to vědí.

U HELBICHA

Ostrava, U Bělského lesa Otevřeno: Pivnice Pondělí-pátek: 9 - 23 hodin Sobota, neděle: 10 - 22 hodin Restaurace Pondělí-pátek: 11-23 hodin Sobota, neděle: 11-22 hodin

Žádná hvězdička je nejméně, pět nejvíce. Útratu si platí autoři sami, personál o hodnocení neví.

Radegast 12° 14,90 Kč **
Kvalita obsluhy ***
Celkový dojem ***


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vejce
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují miliony toxických vajec z trhu

Miliony nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem s vysoce toxickou účinnou látkou fipronil začaly tento týden stahovat z trhu Německo, Belgie a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Češi nakupují na webu jako diví, za šest měsíců utratili 46 miliard

Internetoví prodejci letos předpokládají, že jejich obrat poprvé překročí magickou stomiliardovou hranici. Výsledky za první pololetí ukazují, že k tomuto cíli...  celý článek

(ilustrační snímek)
Po aféře s kontaminovanými vejci roste zájem o biovejce. Jde o miliardy

Rozbité okno představuje dvě zprávy – špatnou pro majitele, dobrou pro sklenáře. Skandál se zakázaným fipronilem ve vajíčkách z nizozemských velkochovů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.