Copak na to není žádný předpis, který by říkal, že za mrazu zelináři nesmějí venku prodávat? Není. Žádný právní předpis nezakazuje prodej konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v období mrazů.
Nejsou stanoveny ani limitní hranice teplot, při kterých by se tyto produkty nesměly prodávat. Pro prodejce však platí jiná podmínka: musí dodržovat požadavky na zdravotní nezávadnost a jakost prodávaných produktů. Nesmějí tedy nabízet výrobky poškozené nízkými teplotami nebo mrazem.
Inspektoři tedy nemohou trhovcům zakázat prodej ovoce za mrazu, protože oni tím neporušují žádný předpis. Museli by dokázat, že ovoce je poškozené. "A to není tak jednoduché. Záleží na tom, jak dlouho je mrazům vystaveno. Pokud ovoce odebereme a není namrzlé, tak se s tím nedá nic dělat," vysvětluje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková.
Mráz se projeví později
Nízké teploty mohou ovoce poškodit, a člověk přitom nemusí při nákupu nic poznat. Vady se totiž projeví až doma, když se vyrovná teplota ovoce s okolním prostředím.
Rady: Jak správně nakupovat ovoce |
Plody změní konzistenci, ztratí typické vybarvení a změní i chuť. "Rostlinná pletiva jsou v důsledku působení mrazu zcela poškozena, a tím dochází k nežádoucím smyslovým, jakostním a mikrobiologickým změnám (hnilobným procesům). Výsledkem zdánlivě výhodného nákupu za přijatelné ceny je pak zklamání a výrobky zpravidla putují do koše, protože jsou nekonzumovatelné," uvádí potravinářská inspekce na svých webových stránkách (www.szpi.gov.cz) v informacích pro spotřebitele.
Obzvlášť choulostivé brambory
Choulostivé na nízké teploty jsou zejména brambory. Stačí jim pár minut na mrazu a začínají sládnout. Teplota skladování a prodeje brambor by tedy neměla klesnout pod +2 °C. Namrzlé brambory ale poznáte snadno: když hlízu rychle zahřejete v dlani, po několika minutách zvlhne a na omak je cítit menší odpor dužniny pod slupkou.
Při teplotách pod nulou by trhovci neměli prodávat ovoce a zeleninu. Inspekce jim to však nemůže zakázat.