Pár praktických rad

* před úpravou je třeba důkladně omýt list po listu pod proudem pitné vody, aby se zbavily zbytků zeminy, případně hmyzu; nakrájený salát znovu opláchnout

* salát by se neměl ale dlouho máčet ve vodě, jinak ztratí cenné vitaminy

* poněkud unavený salát oživí "skotské střiky": na několik minut ponořit do vlažné vody, pak důkladně osprchovat studenou vodou

* umyté listy salátu, které se nespotřebují, je možné uložit do velkého nafouknutého mikrotenového sáčku, v zásuvce na zeleninu ve spodní části chladničky vydrží křupavé několik dní

* zálivka by se měla přidávat až těsně před podáváním, pokrájené listy jinak rychle měknou a vadnou

* salát zůstane čerstvý a křehký, jen když ho vyndáte z chladničky až těsně před podáváním



Témata: Test iDNES.cz