Sdružení pardubických perníkářů totiž podalo žádost, aby symbol krajského města přibyl na seznam Evropské komise. Nikdo v Česku ani v celé Unii by pak nesměl tuto specialitu napodobit a prodávat pod stejným jménem.
"Pardubický perník může být dalším výrobkem, který bude Unie chránit. Jednání s Evropskou komisí už začala," řekla Markéta Schönbornová z Úřadu průmyslového vlastnictví, kde se žádosti za Českou republiku shromažďují.
Na chráněné značce by perníkáři vydělali
O takzvané chráněné zeměpisné označení požádalo sdružení pardubických výrobců perníku.
"Kvůli žádosti jsme například spolupracovali s místním muzeem, abychom doložili, že tradice výroby perníku sahá v Pardubicích až do patnáctého století. Našeho perníku si velmi vážíme a myslíme si, že by si takovou ochranu zasloužil," řekl pardubický perníkář Josef Novotný.
Získání ochranné známky bývá také obchodní výhrou. Výrobci získají exkluzivitu a jejich výrobky nemůže nikdo napodobit.
"I to byl samozřejmě také důvod, proč jsme žádost podali. Perník totiž tradičně vyrábějí i v sousedním Německu, i když má jinou recepturu i chuť. Byli bychom neradi, aby Pardubický perník vznikal třeba za hranicemi a ještě neměl tradiční chuť," uvedl Novotný.
Zatím však není jasné, kdy o osudu pardubického perníku Evropská komise rozhodne. "Nyní probíhají prvotní jednání. Jejich délku nelze odhadnout," řekla Schönbornová.
Původní receptura pardubického perníku se skládala z medu, mouky a pepře. A právě od pepře pochází název perník (původně peprník). Perníkové těsto je často vykrajováno do různých tvarů - vyrábějí se perníky kulaté, častým motivem je například perníkové srdce. Po upečení jsou pak perníky zdobeny barevnou cukrovou polevou nebo čokoládou.
Pardubický perník je v Česku nejznámější. Protože byl exportován na velké vzdálenosti, byl vyráběn tak, aby během dlouhých cest neutrpěla jeho kvalita. Za svou trvanlivost vděčí silnému podílu koření a také tvrdosti a suchosti.