Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pečivo v dobrém obalu je terno

aktualizováno 
Česká pobočka Mezinárodního institutu informačního designu testovala obaly potravinářského zboží na tuzemském trhu.
Česká pobočka Mezinárodního institutu informačního designu testovala obaly potravinářského zboží na tuzemském trhu. V minulých týdnech jsme přinesli výsledky které se týkaly sýrů, bonbonů, čokolád a čaje. Na příští týden připravujeme nápojové obaly.

Obaly na koláče, záviny a podobné pečivo patří mezi nejproblematičtější. Zákazník si totiž nemůže jako například u tavených sýrů nebo čokolád vybrat mezi špatným a dobrým, ale pouze mezi špatným a ještě horším. "Na trhu jsme neobjevili jediný běžně prodávaný výrobek tak zabalený, aby jej bylo možno jednoduše a bez nože či nůžek rozbalit," připomíná Tomáš Fassati, koordinátor testu obalů, který proběhl v Institutu designu. Jemu nepřímo přizvukuje i Jan Musílek z Ostravy, který do redakce MF DNES napsal: "Fólii na lineckých koláčcích a biskupském chlebíčku se mi nikdy nepodařilo otevřít kulturně. Vždycky jsem ji musel doslova roztrhat." Dotčená zákaznice Marie Nováková z Pardubic je na tom podobně: "Dříve se igelit sám trhal, dnes se do něj pro změnu nemůžu dostat." Takové zkušenosti ovšem odporují požadavkům na dobrý obal, který by mělo jít jednoduše otevřít, a případný nespotřebovaný obsah do něj zase bez problémů uzavřít. "Při dnešním stavu technologie není obtížné do obalu zakomponovat nějakou pomůcku na otevírání," připomíná Tomáš Fassati a upřesňuje, jak to řeší výrobci jiných potravin: "Obal je možné naříznout jako u bonbonů nebo do něj zatavit otevírací pásek, jak je to běžné na sušenkách či sýrech."

Kompletní znění zprávy z testu Mezinárodního institutu informačního designu lze najít v internetovém magazínu iDNES na adrese www.idnes.cz/test.

ROHLÍKY NEVYDRŽÍ ČERSTVÉ ANI DEN

Chléb si zachovává čerstvou chuť i vůni dvanáct až čtyřiadvacet hodin. Ostatní pečivo začíná vlhnout a postupně ztrácí své kvality již po šesti hodinách. Tomu mohou výrobci zabránit několika způsoby. Například když do pečiva přidají konzervační látky, které zabraňují vzniku plísní. Plísním brání i plastové obaly. Někteří tuzemští výrobci plánují využití absorbérů kyslíku. Jsou to malé sáčky plněné chemikálií, které se přidávají do obalů a snižují v nich obsah kyslíku. V zahraničí je každý absorbér označený symbolem přeškrtnutého příboru na znamení, aby jej někdo nepozřel i s jídlem. (aku)

Jak často lidé kupují balené pečivo?

vůbec 39 %
často 11 %
občas 34 %
výjimečně 16 %

Poznámka: Průzkum proběhl v květnu a zahrnoval 1054 občanů Česka ve věku od 15 do 69 let.
Pramen: AISA


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vejce
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují miliony toxických vajec z trhu

Miliony nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem s vysoce toxickou účinnou látkou fipronil začaly tento týden stahovat z trhu Německo, Belgie a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Češi nakupují na webu jako diví, za šest měsíců utratili 46 miliard

Internetoví prodejci letos předpokládají, že jejich obrat poprvé překročí magickou stomiliardovou hranici. Výsledky za první pololetí ukazují, že k tomuto cíli...  celý článek

Ilustrační snímek
V doplňku na podporu erekce našla inspekce látku, která je jen na předpis

Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v doplňku stravy pro podporu erekce s názvem MAXXES nepovolenou látku sildenafil, která může být pouze v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.