Perlivé víno z prášku možná způsobí v obchodech cenový šok

- V supermarketech a hypermarketech začala ve středu prodejní akce, od níž si dovozce italských vín, firma VinIta s.r.o., slibuje obchodní úspěch. V den, kdy vrcholí nákupy sektů na novoroční přípitek, uvádí na trhu perlivé víno v prášku. Z jednoho sáčku lze podle doporučení výrobce po rozmíchání s vodou vyrobit láhev perlivého vína L'Obreta o obsahu 0,75 litru.

Ondřej Malý, 52 let, podnikatel:
Šampus v prášku je výborná věc. Hodil se mi například, když jsem šel na obchodní jednání, kde nebylo jisté, zda se podaří určitou smlouvu uzavřít. Pro každý případ jsem ovšem dal do tašky nenápadný sáček s práškem - a vyplatilo se. Já i moji obchodní partneři jsme byli kvalitou šampusu příjemně překvapeni. Chuť byla skutečně dokonalá. Abyste však necítili téměř nepatrnou pachuť prášku, je nutné dbát na dobré vychlazení.

Martin Hrubý, 42 let, vedoucí turistického oddílu:
Své letošní narozeniny jsem oslavil jako každý rok na tatranské horské chatě Pod Rysy. Poprvé to však bylo se šampaňským. Jiné než L'Obreta v prášku bych tam totiž stěží donesl. Několikahodinová pěší túra na chatu se spacím pytlem, teplým oblečením a jídlem na pár dnů je i bez lahví dost vyčerpávající. Šampaňské z ešusu sice získalo kovovou chuť, ale i tak bylo srovnatelné s tím, co obvykle piji v nížině.

Vladimír Šustr, 21, student:
Je to docela bomba. Šampus sice není tak sladký jako například Bohemka, ale na chuti se vůbec nepozná, že jde o nápoj v prášku. Slavili jsme teď kamarádovy narozeniny v odlehlé chatě na horách a bylo výborné, že jsme nemuseli s sebou tahat těžké lahve s pitím, ale pouze několik sáčků. Cena padesát korun je velmi výhodná.

Jiřina Zítková, 43, sociální pracovnice:
Sekt v prášku se hodí zejména na cesty, ale hotovému šampaňskému se nevyrovná. Na sáčku není vůbec upozornění, že se prášek nesmí sypat přímo do pusy. Manžel byl zvědavý, večer si prášku trochu lízl, šuměl až do druhého dne a nemohl spát. Také tam není vůbec napsáno, že se výrobek nesmí prodávat dětem - u nás v samoobsluze ho prodali naší dvanáctileté dceři.

Karel Mráček, 78, důchodce:
Hotový šampus měl plno pěny a moc mi chutnal. Zpočátku je sice trochu cítit prášek, ale nechal jsem láhev několik hodin chladit a chuť byla nakonec výborná. Nebyli jsme se ženou připraveni ani o zážitek s otevíráním a boucháním špuntu. Do lahve se sektem jsem dal starý špunt a připevnil ho drátkem. Vychlazený sekt při otevírání nádherně bouchl a bohatě pěnil. Jako důchodce nemám moc peněz, ale padesát korun za láhev se mi zdá být přijatelná cena.

Barbora Čiháková, 24 let, studentka:
Můj přítel měl narozeniny. Oslavu jsme chystali u něj doma. Mně - jako ženě - bylo hloupé přijít ke dveřím s lahví v ruce. Proto jsem koupila šampus v prášku. Oba nás velmi překvapila kvalita hotového nápoje. Je téměř k nerozeznání od pravého. Jen se musí dát pozor na opravdu dobré rozmíchání. Jinak se nerozpuštěný prášek koncentruje v pěně a vy pak musíte šampus cedit skrz zuby.

Lukáš Matějka, 35 let, dispečer:
Jedním slovem skvělé. Šampus v prášku má výbornou chuť, je levný (padesát korun je v porovnání s ostatními až poloviční cena), je skladný (výhoda pro "závisláky" - mohou si jich vzít třeba dvacet), a dokonce nepřijdete o chvilku napětí při rozmíchávání prášku - jestli to bude vůbec poživatelné.

Jana Soňáčková, 24 let, horolezkyně:
Šampaňským ze sáčku L`Obreta jsme si letos připili na himalájském vrcholu Ama-Dablam. Byla to příjemná změna proti obligátním plechovkám Plzeňského Prazdroje, které na takové příležitosti nosívá naše vrcholové družstvo. Víno jsme udělali v nejvyšším táboře z rozehřátého sněhu. Celou dobu jsem ho pak nesla v termosce pod péřovou bundou, aby nezmrzlo, Kupodivu v něm zůstaly bublinky.

Ivan Drobný, 50 let, aktivní turista:
Šumivé víno v sáčku jsem několikrát vyzkoušel u trampských ohňů. Neodolali mu ani úplní abstinenti. Mohu říci, že z přibližně šedesáti lidí ho asi polovina považovala za příliš sladké. Ostatní ho měli za brut. Je to zřejmě způsobeno tím, že u ohňů obvykle pijeme rum, vodku a zelenou. Ze sladkých nápojů nejvýše domácí vaječný koňak.

Bohumil Pavlíček, 73 let, první prezident české Asociace barmanů:
Přestože na suchý francouzský sekt nedám dopustit, musím uznat, že výrobek L'Obreta nepatří chuťově k nejhorším. Lze tudíž očekávat zajímavé reakce domácích výrobců. Například firma Bohemia Sekt, aby si udržela vedoucí postavení na trhu, musí jít podle mého názoru s cenou sektů dolů. A to strhne lavinu dalších, takže spotřebitelé na tom nakonec mohou jedině vydělat. Pokud totiž někdo není zrovna fajnšmekr a stačí mu, že pije "bublinky" při určitých příležitostech rovnou z láhve, nebo tráví Silvestra s tchyní, tak pravý sekt vlastně ani nepotřebuje.

Dobrovolníci vyzkoušeli, jak chutná perlivé víno v prášku.