Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět největších pivních mýtů

  7:55
Půl roku starý výzkum AISA pro Plzeňský prazdroj potvrdil, že mezi českými konzumenty piva včetně těch, kteří se považují za znalce, přežívá řada bludů. Čtěte o nejrozšířenějších pivních mýtech a podívejte se na videu, jak se pivo vyrábí.
Fotogalerie1

Lidové rčení o sedmém schodu mohlo mít opodstatnění v dobách, kdy měly sklepní schody selských stavení standardní výšku. Později zbudovaná schodiště už nemají tak vysoké stupně | foto: Profimedia.cz

Stupňovitost 
Jen sedm procent respondentů znalo správnou odpověď na otázku, proč se některým pivům říká desítka a jiným dvanáctka. Osmdesát jedna procent dotázaných se domnívá, že tyto výrazy označují procento alkoholu v pivu.
Omyl.

Dvanáct procent dotázaných má za to, že desítky zrají deset a dvanáctky dvanáct týdnů, a odtud jejich pojmenování. Taky omyl.

Ve skutečnosti vyjadřují čísla, obsažená v oněch notoricky známých názvech, stupňovitost piva, jež souvisí s množstvím sladu použitého k vaření.  Stupňovitost totiž udává v procentech obsah zkvasitelného extraktu v původní mladině. Číslo je zaokrouhleno. Dvanáctka jedné značky může mít třeba 12,5% extraktu, dvanáctka značky jiné 12,1. To ještě neznamená, že první pivo bude obsahovat více alkoholu než to druhé.

Čtěte ve čtvrtečním magazínu DNES

Proč stoupá oblilba nealkoholického piva? A které země dohánějí Česko v pití piva? Vše důležité o národním nápoji Čechů najdete v Magazínu DNES .

Obsah alkoholu totiž záleží na míře prokvašení extraktu.

České desítky obsahují 2,8–5 % , dvanáctky 3,8–6 % alkoholu. Teoreticky tedy může být desítka silnější než dvanáctka, v praxi však na takový případ narazíme vzácně, u piv od jednoho výrobce nikdy.

Rozdíl ve prospěch dvanáctky však nemusí být velký. Například gambrinus z Plzeňských pivovarů obsahuje 4,1 % alkoholu a patří k těm silnějším desítkám na trhu. Plzeňský Prazdroj od stejného výrobce má 4,4 % alkoholu, a je tak jednou z nejslabších českých dvanáctek. Pro českého sládka není metou co nejvyšší obsah alkoholu: příliš prokvašené pivo je sice silnější, ale chuťově prázdné. Takovému sluší označení europivo.

Doba zrání piva bývá výrobním tajemstvím pivovarů. Plzeňští sládci prozradí nanejvýš celkovou dobu výroby, která dělá u gambrinusu tři a u Prazdroje pět týdnů. Selský rozum říká, že s takovou nemůžou uvedené značky zrát deset, respektive dvanáct neděl.
 
Barva
Plných třicet procent dotázaných má za to, že čím je pivo světlejší, tím prázdnější má chuť.Omyl.

Někteří pivovarníci dokonce z tohoto bludu zkoušejí těžit a dávají při propagaci svých výrobků do souvislosti sytější barvu s bohatší chutí. Žádná taková přímá úměra však neexistuje. I jen lehce zlatavé pivo může mít náležitou chuťovou plnost. Záleží na receptuře a technologickém postupu. Sytá barva je u řady značek na místě, v jiných případech však může být uměle nahnaná přidáním barviv či jinými náhražkami, které nemají v českém pivu co dělat.
 
Pěna 
Myslíte, že čím lépe vypadá pěna, tím lepší bude pivo? Nikoliv nutně.

Samozřejmě, natočené české pivo má být korunováno způsobem, jejž proslavil Bohumil Hrabal ódou: "Pane vrchní, co jste to přinesl v půllitru za krásu! To pivo s parádní pěnou! To není pěna, to je šlehaná smetana, to je chladivý pudink, to je sám parádní gól."

Spisovatel Hrabal by však také mohl, tak jak to činíval u svého stolu v pivnici U Zlatého tygra, zdvihnout levici a vzkřiknout: Pozor! Pivovarští experti totiž varují, že dlouhotrvající pěna nemusí vždy znamenat, že je vše v pořádku. Někteří výrobci totiž přidávají do piva chemické stabilizátory pěny, aby oslnili nepoučené pivaře. Dají se tak skrýt i nedostatky způsobené nekvalitními surovinami či zpackanou várkou.

Život opravdu přirozené pivní pěny není věčný. Například laboratorní testy prováděné se světlou desítkou Gambrinus ukázaly, že pěna spadne zhruba za dvě stě devadesát vteřin. Tato hodnota se blíží maximu, jehož lze u piv tohoto typu dosáhnout. Má-li desítka i čtvrt hodiny po načepování tak monumentální čepici, jako by číšník právě postavil půllitr na stůl, je to krajně podezřelé.

Ještě jeden podstatný detail: když si lidé rozdělávají pivní sýr s ostatními ingrediencemi na hustou pastu, ředí si někdy směs trochou piva z vlastního půllitru. Chyba. Jak uvádí legendární vedoucí pivnice U Zlatého tygra Karel Hulata, má si host k tomuto účelu vyžádat velkého panáka pivní pěny.
 
Teplota 
Proč je sedmý schod ideálním místem na skladování piva?
Odpovědi na tuto sugestivní otázku ukazují, že se Zdeňku Svěrákovi filmem Vesničko má středisková podařilo dokonale strhnout pivní lid. Šestapadesát procent konzumentů totiž soudí, že právě na sedmém schodu do sklepa je ideální teplota pro pivo určené k osvěžení.

Jen dvacet jedna procent dotázaných se nebálo přiznat, že neví, proč by se pivo mělo skladovat zrovna na sedmém schodě.

Lidové rčení o sedmém schodu, jež scénárista Svěrák tak působivě aktualizoval, mohlo mít opodstatnění v dobách, kdy měly sklepní schody selských stavení standardní výšku. Později zbudovaná schodiště už nemají tak vysoké stupně. Patrně stále existuje určité množství sedmých schodů, které jsou pro skladování bas s pivem stvořeny, daleko víc však bude sedmých schodů, které jsou k přechovávání piva nevhodné.

Přesto se číslovka sedm do kapitoly o teplotě piva hodí. Společnost Plzeňský Prazdroj totiž doporučuje servírovat své výrobky vychlazené na sedm stupňů Celsia. Jiní pivovarníci mluví o devíti stupních. Ale opět hrabalovské Pozor!

Sedm stupňů může mít i pivo z bečky ležící v parném létě u stánkařových nohou. Existují zařízení, která nápoj prudce zchladí na poslední chvíli v trubce, jež vede k pípě. Takové pivo je sice studené, ale takzvaně „přeražené“. Plná, chlebnatá chuť teplotním šokem mizí. Není nad studený sklep.
 
Říz 
Šedesát sedm procent konzumentů má za to, že čím větší říz pivo má, tím je lepší. Takhle jednoznačně to říct nelze.

Není sporu o tom, že české pivo má být jako křen, jinými slovy má mít říz. Střední až silnější. Dělají ho maličké bublinky kysličníku uhličitého, který se uvolňuje při kvašení.

Kdyby však lidé vyhledávali co možná nejříznější pivo, pili by ho rovnou z lahví hned po otevření, a to stylem „jen zasyčelo“. Někdo takhle dokáže zvládnout i dva lahváče – v tom případě už jeho tělo musí vstřebat dva a půl litru plynu. Kdo by stejným tempem pokračoval, bude se cítit jako vzducholoď.

Kdyby mělo stejný říz pivo čepované, nevybízelo by každým douškem k dalšímu napití. Po načepování se však až polovina kysličníku uhličitého ztrácí. Proto je nad točeným možné opravdu posedět. Někde má i točené pivo nápadně velký říz. Zpravidla tam, kde ho výčepní vyhání ze sudu syntetickým kysličníkem uhličitým, vzdálenost od sudu k pípě je dlouhá a pivo tam navíc neteče zrovna proudem. Takové pivo však víc nadýmá, než chutná. 

Nejčtenější

Host v restauraci našel v jídle krysu, druhý švába. Řetězec narychlo uzavírá provozy

Jeden z největších japonských řetězců restaurací Sukiya uzavřel téměř všech svých bezmála 2000 podniků, kde proběhne důkladný několikadenní úklid. Přiměly ho k tomu dva případy, kdy hosté našli v...

Padl Eurojackpot. Sázející trefil všechna čísla, vyhrál miliardy

V Eurojackopotu padla jedna z nejvyšších výher v historii. V úterním losování sázející uhodl sedm čísel a bohatší bude o v přepočtu téměř tři miliardy korun.

Lidé se v Lidlu poprali kvůli zlevněným slunečníkům, konflikt zklidnila až policie

Potyčkou mezi zákazníky vyvrcholil boj o zlevněné zboží v Lidlu v pražských Štěrboholích na začátku tohoto týdne. Na místo musela dorazit policie, situaci mezitím řešila i ostraha obchodu. Lidl...

Koho zajímá osm centů. Jak moc nová cla poškodí výrobu aut v USA

Trumpova nová 25procentní cla na dovoz aut do USA mohou zcela rozvrátit tamní automobilový průmysl a zvýšit ceny prodávaných aut o tisíce dolarů. Jejich součástky totiž od surového kovu až po ten...

Ceny potravin se zbláznily. K bojkotu řetězců se uchýlili i švédští zákazníci

Poté, co v únoru ve Švédsku ceny potravin zlomily rekord za poslední dva roky, se tisíce lidí po celé zemi rozhodly konat. Od minulého pondělí zákazníci na sedm dní bojkotovali největší supermarkety...

Od dubna se mění termín výplat penzí, milion důchodců dostane peníze jindy

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) mění od dubna termíny výplaty starobních, invalidních a pozůstalostních penzí dvěma pětinám důchodců a důchodkyň. Týká se to celkem 1,17 milionu lidí....

1. dubna 2025  6:35

Prodloužené volno o Velikonocích láká. Zvedlo poptávku po letenkách

Ačkoli cena letenek během státních svátků vzrůstá, řada Čechů si ji ani přes vyšší cenu nechce odepřít. Letos dokonce zájem o velikonoční lety vzrostl až o třetinu v závislosti na konkrétních datech....

1. dubna 2025

Desetitisícům vlastníků fotovoltaiky hrozí pokuty. Potřebují nový kód

Premium

Desítkám tisíc majitelů malých solárních elektráren v Česku hrozí od začátku prázdnin pokuty za neoprávněné dodávky do sítě. Do konce června musí domácí fotovoltaiky upravit smlouvu se svým...

1. dubna 2025

Los Angeles může přijít o své palmy. Nechtějí je hasiči ani developeři

Štíhlým vysokým palmám, synonymu města Los Angeles a jeho Hollywoodu, hrozí zánik. Někteří je viní z toho, že výrazně přispěly k šíření nedávných ničivých požárů ve městě, podle jiných palmy neplní...

31. března 2025

Vývozu vajec do USA brání hygienické normy. Trus a peří na skořápkách by neprošly

Ceny vajec v USA během posledních týdnů nadále trhají rekordy. Americké ministerstvo zemědělství již dříve požádalo Evropu o pomoc, jenže se momentálně blíží Velikonoce, během nichž je poptávka...

31. března 2025

Ryanair si stěžoval na letištní poplatky. Nejsou diskriminační, zamítl úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl žádost letecké společnosti Ryanair o přezkoumání letištního ceníku Letiště Václava Havla v Praze. Firma si stěžovala na příliš vysoké zvýšení...

31. března 2025  16:52

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Americká cla jsou na spadnutí. Evropě pomohou k nezávislosti, míní šéfka ECB

Evropa by měla v reakci na celní politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa převzít větší kontrolu nad svým osudem a stát se nezávislejší. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí France Inter to řekla...

31. března 2025  15:34

Akcie Volva se za rok propadly o polovinu. Značku má spasit staronový šéf

Poslední týdny a měsíce jsou pro většinu evropských automobilek velmi složité. Nelehké období momentálně prožívá i původně švédská značka Volvo, která patří pod křídla čínské společnosti Geely....

31. března 2025  15:08

Česká národní banka hlásí rekordní zisk. Pomohlo jí oslabení koruny

Česká národní banka (ČNB) loni vykázala rekordní zisk ve výši 151,4 miliardy korun. Ve srovnání s loňskem je tak o 96,3 miliardy korun vyšší. Vyplývá to ze zprávy o hospodaření centrální banky,...

31. března 2025  12:53

„Výhru jsem nečekala, pojedu do lázní.“ Známe první výherkyni týdenní Megahry

Nová Megahra na portálu iDNES.cz a Lidovky.cz má svou první týdenní výherkyni. Díky sbírání bodů ve článcích si prémii 10 tisíc korun odnáší čtenářka Iveta Balouchová. Co s penězi udělá, má jasno....

31. března 2025  10:26

Výdejní boxy: Zašlete nám fotografie a příběhy těch nejhůře umístěných

V České republice vyrostly tisíce výdejních boxů. Usnadňují život obchodníkům i zákazníkům. Ne vždy se ale podaří je umístit ideálně. Na jednom místě jich tak někde najdeme i několik najednou, občas...

31. března 2025  9:43

Host v restauraci našel v jídle krysu, druhý švába. Řetězec narychlo uzavírá provozy

Jeden z největších japonských řetězců restaurací Sukiya uzavřel téměř všech svých bezmála 2000 podniků, kde proběhne důkladný několikadenní úklid. Přiměly ho k tomu dva případy, kdy hosté našli v...

31. března 2025