Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pět otázek o mražených rybách

  10:25aktualizováno  10:25
Zdá se, že kupovat mrazené ryby nemůže být žádný velký problém. Určitě to není tak složité jako kupovat ryby čerstvé. Přesto je dobré si před vstupem do obchodu zopakovat pár zásad.
Ryby, jídlo

Ryby, jídlo - Ryby, jídlo | foto: Profimedia.cz

Zdá se, že kupovat mrazené ryby nemůže být žádný velký problém. Určitě to není tak složité jako kupovat ryby čerstvé. Přesto je dobré si před vstupem do obchodu zopakovat pár zásad.

1. Jak poznám, že "čerstvá" ryba byla ještě včera zmrzlá?
Pokud je ryba "unavená", měkká a vytéká z ní voda, je to známka toho, že už byla zamrazená. Také je podezřelé, když leží na ledu ryba bez hlavy - čerstvé ryby se vždy nabízejí celé i s hlavou. Zmrzlé filety po rozmrazení nejsou lesklé, maso je houbovité a nasáklé vodou.

2. Proč jsou ryby někdy ještě ve vakuu?
Do vakua se většinou balí mrazené celé ryby, pochopitelně vykuchané a bez hlavy - takové se zamrazovat ani nesmí. Pokud není obal porušen, obsahují méně námrazy. Do volných sáčků se většinou balí levnější filety a filé.

3. Jak dlouho vydrží mrazená ryba?
I mrazenou rybu je dobré kupovat "čerstvou". Mrazené maso teoreticky sice vydrží minimálně rok, ale po třech měsících ztrácí své senzorické kvality. Pro zákazníka je to problém, na obalech mrazených výrobků bývá uvedeno pouze datum trvanlivosti, nikoliv datum výroby. Ve Francii se u ryb uvádí i datum a místo výlovu, v Česku často chybějí i povinné údaje, jako je země původu a název živočišného druhu.

4. Poznám v obchodě, že mrazená ryba obsahuje hodně vody?
Bohužel, na první pohled to zřejmé není. Poznáte to až při rozmrazení doma, když z ryby vyteče voda a maso je blátivé. Pokud byly při výrobě záměrně použity látky, které mají za účel vázat vodu, poznáte to až na pánvi - porce masa se „smrskne“.

Jediná možnost je balíček zkontrolovat vizuálně. Filety by měly být na první pohled čisté, pokud vám led v balíčku "vrže" pod prsty, zřejmě není vše v pořádku. A seriózní výrobce nebalí ryby do neprůhledného obalu.

5. Jsou zdravé i mražené ryby?
Pokud byla ryba, zejména celá, zmrazena při teplotě -30 °C a je správně uchovávána, má nutriční složení jen málo odlišné od čerstvé. Hlavní rozdíl se týká obsahu mastných kyselin omega 3, který se po zabití ryby rychle snižuje a ubývá i ve zmrazeném stavu. Například Francouzská agentura pro bezpečnost potravin (Afssa) doporučuje, aby bylo na etiketě uvedeno, že se má spotřebovat do tří měsíců.

Autoři:


Témata: Test iDNES.cz


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Jediné české královské pivo, tak se prezentují Krušovice ve světě
Krušovice vyslaly do světa první reklamu. Chce dobýt Evropu i Gruzii

Krušovické pivo má ve světě reklamní premiéru. Pivovar, spadající pod skupinu Heineken, vyrazil s třicetivteřinovým spotem na Slovensko a chystá se dobýt...  celý článek

Ústav konzervace potravin VŠCHT Praha porovnával kvalitu stejných výrobků...
PŘEHLEDNĚ: Které výrobky jsou v Česku šizené a které lepší než v Německu

Méně masa, více separátu, menší množství sýru ve stejně velké krabičce. I tak upravují výrobci tytéž produkty pro zákazníky v různých zemích. Podívejte se na...  celý článek

Nová stáčecí linka pro plechovkové nápoje v Plzeňském Prazdroji. Za hodinu...
Prazdroj popletl jméno zakladatele, prodává plechovky s chybou

Zaměstnancům Plzeňského Prazdroje se podařilo nešťastné faux pas. Zakladatele a sládka svého prémiového ležáku Pilsner Urquell Josefa Grolla, který do Plzně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.