Ryby, jídlo

Ryby, jídlo - Ryby, jídlo | foto: Profimedia.cz

Pět otázek o mražených rybách

Zdá se, že kupovat mrazené ryby nemůže být žádný velký problém. Určitě to není tak složité jako kupovat ryby čerstvé. Přesto je dobré si před vstupem do obchodu zopakovat pár zásad.

Zdá se, že kupovat mrazené ryby nemůže být žádný velký problém. Určitě to není tak složité jako kupovat ryby čerstvé. Přesto je dobré si před vstupem do obchodu zopakovat pár zásad.

1. Jak poznám, že "čerstvá" ryba byla ještě včera zmrzlá?
Pokud je ryba "unavená", měkká a vytéká z ní voda, je to známka toho, že už byla zamrazená. Také je podezřelé, když leží na ledu ryba bez hlavy - čerstvé ryby se vždy nabízejí celé i s hlavou. Zmrzlé filety po rozmrazení nejsou lesklé, maso je houbovité a nasáklé vodou.

2. Proč jsou ryby někdy ještě ve vakuu?
Do vakua se většinou balí mrazené celé ryby, pochopitelně vykuchané a bez hlavy - takové se zamrazovat ani nesmí. Pokud není obal porušen, obsahují méně námrazy. Do volných sáčků se většinou balí levnější filety a filé.

3. Jak dlouho vydrží mrazená ryba?
I mrazenou rybu je dobré kupovat "čerstvou". Mrazené maso teoreticky sice vydrží minimálně rok, ale po třech měsících ztrácí své senzorické kvality. Pro zákazníka je to problém, na obalech mrazených výrobků bývá uvedeno pouze datum trvanlivosti, nikoliv datum výroby. Ve Francii se u ryb uvádí i datum a místo výlovu, v Česku často chybějí i povinné údaje, jako je země původu a název živočišného druhu.

4. Poznám v obchodě, že mrazená ryba obsahuje hodně vody?
Bohužel, na první pohled to zřejmé není. Poznáte to až při rozmrazení doma, když z ryby vyteče voda a maso je blátivé. Pokud byly při výrobě záměrně použity látky, které mají za účel vázat vodu, poznáte to až na pánvi - porce masa se „smrskne“.

Jediná možnost je balíček zkontrolovat vizuálně. Filety by měly být na první pohled čisté, pokud vám led v balíčku "vrže" pod prsty, zřejmě není vše v pořádku. A seriózní výrobce nebalí ryby do neprůhledného obalu.

5. Jsou zdravé i mražené ryby?
Pokud byla ryba, zejména celá, zmrazena při teplotě -30 °C a je správně uchovávána, má nutriční složení jen málo odlišné od čerstvé. Hlavní rozdíl se týká obsahu mastných kyselin omega 3, který se po zabití ryby rychle snižuje a ubývá i ve zmrazeném stavu. Například Francouzská agentura pro bezpečnost potravin (Afssa) doporučuje, aby bylo na etiketě uvedeno, že se má spotřebovat do tří měsíců.


Témata: Test iDNES.cz