VIDEO: Plzeňské pivo se už 170 let vyrábí stejně. Naplňte si jím svou lahev

  11:42
Před 170 lety uvařili plzeňští sládci první várku piva Pilsner Urquell. A ve zdejším pivovaru tvrdí, že se původních postupů stále drží. Ochutnat nefiltrované plzeňské pivo přímo z dubového sudu budou moci i vítězové aukce na iDNES.cz.

Do plzeňského piva stále nepatří nic jiného než voda, slad a chmel. V jakém poměru? To zůstává tajemstvím sládků.

Vydražte unikátní lahve a naplňte je ležákem

Nižborské sklárny vyrobily ručně 17 unikátních litrových lahví. Na iDNES.cz se budou lahve dražit 5. října, výtěžek půjde na konto Centra Paraple. Noví majitelé si budou moci v pivovaru naplnit ležákem přímo z dřevěných sudů.

Společně se starším obchodním sládkem Václavem Berkou procházíme celý výrobní proces, z něhož vzejde i pivo, které si budou do unikátních lahví moci naplnit vítězové jubilejní dražby mezi čtenáři iDNES.cz. - o speciálních lahvích čtěte zde

"Vše začíná u měkké plzeňské vody z vlastních zdrojů," zahajuje své vyprávění Václav Berka. "Hluboko pod Plzní se nachází obrovské podzemní jezero, ze kterého naši vodu čerpáme prostřednictvím 80 až 100 metrů hlubokých studní. Jinou vodu nepoužíváme, navíc zásoby jsou veliké, vlastně nevyčerpatelné."

Druhou nezbytnou surovinou je slad. "Slad si děláme na vlastní sladovně sami. Používáme výhradně tuzemský ječmen, většinou ten nejlepší z Moravy," pokračuje Berka. "Pak přichází proces, který je charakteristický jen pro plzeňské pivo. Jde o trojité rmutování. Směs sladu a vody se oddělí a zahřeje v měděných varnách."

Fotogalerie

"Následně se její část vrátí do hlavní směsi, které se říká dílo. Pouze plzeňský ležák provádí toto rmutování natřikrát," dodává Berka s tím, že trojité rmutování je ve světě ojedinělé. Navíc se při něm používá výhradně ohřev přímým plamenem. Při něm získá plzeňský ležák zlatou barvu.

Způsob chmelení, to znamená časování a dávky chmele, patří rovněž mezi tajemství výroby plzeňského ležáku. Poslední chmel se přidává deset minut před ukončením chmelovaru, což pivu zajistí jeho hořkost a chmelovou vůni.

Josef Groll (1813-1887)

Bavorský sládek byl tvůrcem piva plzeňského typu. V novém plzeňském pivovaru uvařil premierovou várku 5. října 1842. Říká se, že záměrně udělal chybu. Vařil bavorské pivo, ale z odlišných českých surovin. První várka byla naražena 11. listopadu a sklidila v plzeňským hostincích senzační úspěch.

Plzeňští sládci používají výhradně žatecký chmel, konkrétně poloraný žatecký červeňák.

"Svou roli pak v pivu sehrají kvasinky," pokračuje plzeňský sládek. "Díky nim se cukry mění na alkohol. A pak konečně probíhá ležení a zrání piva." Celý proces trvá podle Berky více než pět týdnů. Jde o stejnou dobu jako za prvního plzeňského sládka Josefa Grolla v roce 1842.

Pivo se vyrábí na soudobém zařízení, ale malá část produkce se udržuje v historických sklepích v dubových nádobách, aby mohli sládci neustále pivo srovnávat.

Zrání piva probíhá v podzemí pivovaru ve sklepích, které jsou dlouhé více než devět kilometrů.

Pils, pilsener

Takto se všude ve světě označuje světlé spodně kvašené pivo vařené podle plzeňské receptury. Od ostatních ležáků se liší především výraznější chmelovou chutí. Plzeň se tak díky pivu stala součástí většiny světových jazyků.

"Tady dodnes pivo kvasí a dokvašuje v dubových kádích a přímo z těchto dubových sudů tu mohou návštěvníci pivovaru ochutnat nepasterizované a nefiltrované plzeňské pivo," říká Václav Berka.

Do sklepů se také podívají dražitelé unikátní litrové lahve Pilsner Urquell z limitované edice 17 kusů. Budou ji moci získat v aukci 5. října, tedy přesně v den 170. výročí uvaření první várky Pilsner Urquell. "Nepasterizované a nefiltrované pivo si do vydražené lahve sami naplní," uzavírá Berka.

Pátého října zároveň proběhnou oslavy na plzeňském náměstí Republiky. Pivovar do centra západočeské metropole přiveze 170 litrové sudy, ze kterých si návštěvníci budou moci načepovat tradiční ležák.

  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...