Těhotné ženy a lidé užívající pravidelně léky, stejně jako lidé ohrožení závislostí smějí pít jen nealkoholické pivo, upozornila.
Podle Starnovské je pivo při mnoha dlouhodobých dietních režimech možnou a mnohdy i výhodnou složkou jídelníčku. "Samozřejmě pouze nízkostupňové a v přiměřené dávce, což je u zdravé ženy třetinka a u zdravého muže půllitr piva za den," připomněla odbornice.
Česko patří k historicky "pivním zemím", řada lidí nepovažuje pivo za alkohol. Může se stát, že když onemocní a lékař jim výslovně neřekne, že mohou pít dál pivo, vyřadí je z jídelníčku. Ztratí chuť k jídlu, méně jedí a slábnou. Pivo jim už nepomáhá pomocí hořčin trávit, takže jim je při dodržování diety hůř.
"Nechci tím říci, že ke každé dietě je třeba konzumovat pivo," upozornila Starnovská. Záleží podle ní na tom, jaké varianty pokrmů a nápojů má pacient povolené. Pokud nemá zakázány alkoholické nápoje, může piva využít jako rychlého zdroje tekutin a energie, pro podporu trávení a dodávku vitamínu řady B, minerálů a iontů.
Pokud alkohol zakázaný má, například kvůli tomu, že užívá léky, musí lékařské doporučení respektovat. To platí i v případě, že trpí onemocněním jater či slinivky břišní.
Starnovská připomněla, že pivo je i výhodnou surovinou kulinářskou - lze jím dobarvovat pokrmy nebo zvýraznit jejich chuť. Například při dietě, kdy člověk nesmí pražené pokrmy, lze hnědé barvy šťávy z "opečeného" masa dosáhnout dodáním piva. Stejně tak lidem, kteří nesmějí z dietních důvodů jíst kachnu, lze připravit kuře na pivu tak, že jim ji chuťově nahradí.