"Pivo je zdraví velmi prospěšné, protože je mnohem méně slazené," řekla Ann Frankieová, bojující v čele jednoho vlámského sdružení za zachování těch nejlepších pivních tradic království.
"V jídelně naší normální provinční školy u Lutychu jsme si mohli vybírat mezi kakaem a pivem," vzpomíná Ann na dětství a na vlastním příkladu dokazuje, že pivo a vzdělání jdou velmi dobře dohromady.
Nápad nahradit prodejní automaty výčepními pípami s pěnivým mokem by se jistě zamlouval i pivovarům. Je belgickou pýchou, že v království se vaří okolo 450 různých druhů piv. Ale žízeň se zmenšuje. Loňský průměr 160 půllitrů na hlavu zase Belgičany ponechává daleko za Čechy, kteří do sebe v průměru nalijí dvojnásobek.
Školní dietologové se však tváří více než skepticky. "Není pivo jako pivo. Některá jsou oslazována přírodně, jiná uměle. Ale kaloricky jsou na tom stejně špatně jako coly a jiné limonády. Rozhodně není dobrý nápad navykat děti na chuť piva," varovala v listu La Derniere Heure Astrid Vanoppenová, expertka z hasseltské nemocnice. Zkrátka, místo hltu piva je třeba mládeži dopřát doušek pitné vody, které odvykla.
Nápad, že si školáci budou jednou lámat hlavu i nad záludnou otázkou "desítku, nebo dvanáctku?" asi i v království piva zůstane jen představou.