Z průzkumu, který provedla agentura Data Servis, vyplývá, že se zvedá úroveň tuzemských restaurací a rozšiřuje se výběr mezi nimi, současně ubývá náleven nižší kategorie. V posledních letech v těchto zařízeních také klesá objem natočeného piva. Proti ostatním typům pohostinství je ale stále nejvyšší a činí kolem 33 hektolitrů v jedné provozovně za měsíc.
Například v restauraci někdejší druhé a třetí cenové skupiny je to 29 hektolitrů, v baru 19 a v klubu 23 hektolitrů měsíčně. Klesající množství natočeného piva v hospodách nižší kategorie je podle mluvčí Pivovarů Staropramen Simony Krautové spojena i s tím, že se zmenšuje počet pivařů, kteří konzumují nápoj ve velkém množství.
Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění patří mezi rozhodující kritéria pro výběr podniku z hlediska českých spotřebitelů čistota prostředí a obsluha. Významnou roli hrají ceny a typ zákazníků, kteří se v zařízení scházejí. Naopak značka čepovaného piva má většinou menší význam.
PIVO, DESTILÁTY, VÍNO, KOKTEJLY na napoje.idnes.cz |
Češi vypijí stále více piva v restauracích; méně pěnivého moku míří do skleněných lahví, protože spotřeba v domácnosti klesá. V tuzemsku se celkem vypije asi 16 milionů hektolitrů piva ročně.
V loňském roce pivovary stočily do sudů 48,7 procenta produkce proti 46,9 procenta v roce 1999. Ač se to nezdá, podle předsedy Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého je takový pohyb během čtyř let relativně velký. Naproti tomu podíl lahví ve stejném období klesl ze 48,8 na 46,2 procenta.