Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pivovary chtějí mít pivo pod kontrolou

  0:01
Pivo je jako křen a pěnu má jako smetanu. "Jen by chtělo trochu vychladit," pravila paní sládková v českém filmu Postřižiny, když dopila orosený půllitr.

Právě dohledem nad kvalitou nejvíce argumentují pivovary, když zřizují řetězce vlastních hospod s jednotným názvem nebo jim propůjčují jméno svých ochranných značek.

Takové řešení jim zároveň umožňuje dohled nad celkovým image značky v restauracích a objemem prodaného piva.

"Důvod to jistě je, ale z celkově prodaného množství piva jde přes značkové hospody poměrně málo," říká Ivan Šlechta, který má ve Staropramenu na starosti značkové podniky.

Ani ostatní pivovary nezůstávají pozadu a ty, které ještě vlastní síť hospod nemají, o ní už začínají přemýšlet.

Staropramen, který se značkou Potrefená husa a dvěma dalšími sjednocenými typy hospod začal, brzo následovala česká pivní jednička - Plzeňský Prazdroj. Ten na spřízněné hospody začíná věšet logo PUOR tedy Pilsner Urquell Original Restaurant.

Restaurace Prazdroje nejsou provozovány na klíč, jako například McDonald's, ani se na nich pivovar majetkově nepodílí.

 "Spojuje je samozřejmě pivo, tradiční česká kuchyně a poznávacím znamením je využití prvků jednotného stylu interiéru," říká mluvčí Prazdroje Alexej Bechtin.

V pivnicích Prazdroje načepují pivo pod měděným víkem, které je replikou pivovarské pánve z výroby, do speciálních půllitrů. Prazdroj má takových hospod po celé zemi i v zahraničí zatím devět, ale v nejbližší době plánuje otevřít další tři.

Ostatním restauracím s Plzeňským Prazdrojem na čepu, které dodržují pivovarem stanovená pravidla, Plzeňští udělují certifikáty kvality.

Staropramen se naopak na pořízení značkových hospod majetkově podílí. "Zpočátku to bylo tak půl na půl, ale teď už větší část nákladů nese budoucí provozovatel," říká Ivan Šlechta s tím, že restaurace se postupně staly zavedenou značkou.

Pivovar má Potrefených hus osm a na dalších třech - v Plzni, Budějovicích a Ostravě - pracuje. Na rozdíl od ostatních konceptů Staropramenu, jako je například Sportovka či Staré dobré časy, jichž je v zemi několik desítek, nestaví Potrefená husa na starých relikviích z pivovarnictví.

Tváří se spíše jako podnik mezi hospodou a barem určený do center moderních měst s typickými velkými prosklenými výklady místo malých oken.

Šanci pohlídat si své pivo si nenechávají utéct ani ostatní. Budějovický Budvar, nejznámější český exportér, pomalu začíná uvádět do života svůj koncept Budvar Barů a Budvarek. "Budvarky mají mít typickou atmosféru s jednotným vzhledem, a třeba i jídelníčkem," říká šéf Budvaru Jiří Boček.

Ostatní větší pivovary, jako Starobrno či Drinks Union, mají budování sítě vlastních hospod v plánu. Zatím se dá na jejich pivo zajít jen do brněnské hospody Barona Trencka, nazvané podle speciálního piva pivovaru Starobrno.

To, co si velké pivovary mohou v hospodách dovolit díky svým penězům, menší dohánějí nadšením.

"Když vaříte v celoměděné varně Novak & Jahn z roku 1930 s fortelem našich dědečků, trochou nadhledu a lásky, nemůžete uvařit špatné pivo," říká Karel Witz z pivovaru v Poličce, který na rozdíl od celého pivovarnictví prodal začátkem letošního roku více piva než loni.

Než špatné pivo, to raději žádné 
Nalévám dobrou značku piva, lidé přijdou sami.

Oblíbená věta hostinských přestává platit a pochopili to i výrobci piva. Proto se už několikrát stalo, že pivovar přestal dodávat své značky do restaurace, kde nedbají na základní pravidla čepování piva.

"Tam, kde je kvalita špatná a není vůle k obratu, být jako pivovar nemusíme. Kvalita našeho piva je podstatná," říká šéf technického servisu Plzeňského Prazdroje Josef Krýsl.

To je člověk, kterého znají nejen v Praze U Tygra, ale i v dalších více či méně vyhlášených plzeňských hospodách.

Lidé, kteří dohlížejí na kvalitu, se často potkávají ve dveřích s obchodníky, jež pivovar platí za prodané množství piva.

"Tam, kde je to už neúnosné, se většinou dohodneme, že těch pár sudů nám za zkažení pověsti nestojí," vysvětluje Jaroslav Svoboda, který má ve Staropramenu na starosti kvalitu piva v hospodách.

"Jinak pořád dokola vysvětluji, jak to dělat lépe, aby lidem třeba nepadala do piva omítka a podobně," dodává.

Jak se podle lidí z branže pozná, že se hostinský o pivo moc nestará? Začíná se u umytého půllitru.

Často stačí k pivu přivonět, aby bylo jasné, že divná hořkost na patře nevychází z pivovarských kvasinek, ale nevybíleného či plísní obloženého sklepa.

Pokud není pivo kvasnicové, nemá v něm nic plavat. Svědčí to o špatně propláchnutých trubkách.

Když pěna na půllitru nedrží a nekroužkuje v něm, měl by se vrchní dojít naučit čepovat.

Autoři:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akcie autopůjčovny Hertz rekordně klesly. Může za to i rozlučka s teslami

26. dubna 2024  13:38

Společnost Hertz Global Holdings, která po celém světě provozuje síť autopůjčoven, vykázala téměř...

Mráz v Německu hubil švestky, třešně i vinice. Skepse svírá i moravské pálenice

26. dubna 2024  12:17

Dubnové noční mrazy nezlikvidovaly úrodu ovoce jen v Česku, ale i v sousedním Německu. Zasažené...

Německý Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského investiční skupině

26. dubna 2024  9:57,  aktualizováno  10:57

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...