Plnotučné hořčice se neliší chutí, ale použitými chemikáliemi

-
Představa párku bez hořčice může pro někoho znamenat naprosté ochuzení jeho chuťových pohárků. Pro toho, kdo raději než po kremžské sáhne po plnotučné, by rozhodně neměla být hlavním kritériem pro výběr cena. Ani u hořčic totiž neplatí, že co je drahé, musí být dobré. Potvrdilo to dvacet porotců, kteří v laboratoři senzorické analýzy na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze hodnotili deset značek plnotučných hořčic.

Nejméně jim chutnala nejdražší hořčice Kand a také o něco levnější Konus. U první jmenované navíc z tuby vytékala kromě hořčice i voda. Pokud hořčice uvolňují vodu jen mírně, není to na závadu, ale v případě Kandu to bylo příliš mnoho. Bohušovický výrobce Konus zase použil mnohem více konzervačních látek, než mu dovolují normy. Ačkoli nejvyšší přípustná hodnota kyseliny benzoové, která se ke konzervaci používá, je jeden gram v kilogramu hořčice, v Konusu bylo této kyseliny téměř o půl gramu více. Povolený limit překročila také firma Nova ze Sobotky. "Sdělení o překročení přípustného množství konzervovadla nás dost zaskočilo, neboť jsme až dosud byli přesvědčeni, že naše kontrolní opatření jsou natolik účinná, že vylučují vznik uvedené závady," reagoval ředitel firmy Konus Jaroslav Finger na výsledky testu. Po prověření výroby však sebekriticky uvedl: "Zjistili jsme, že příčina je tak jednoduchá, až je nám stydno, že při dlouholetých výrobních zkušenostech a praxi nám toto uniklo." Podle jeho slov při čištění výrobní linky benzoanem sodným nedošlo k úplnému vypuštění z potrubí. "Na zdravotním stavu se určitě nepodepíše, když si dá někdo dvě lžičky takové hořčice navíc," vysvětluje lékařka pražské Fakultní nemocnice v Motole Daniela Pelclová. Dlouhodobá konzumace nadměrných dávek konzervačních látek však na zdraví nepříznivý vliv má. Nejlepší chuťové ohodnocení si z testu odnesly čtyři značky Senf, Snico, MK Boneco a Malva. Kromě chuti porotci u každé hořčice hodnotili její vzhled, jemnost mletí a palčivost. Kdo dává přednost ostřejší chuti, která je pro hořčici typická, měl by v obchodě sáhnout po značce Snico, Malva nebo MK Boneco. "Hořčice by měla být palčivá. Umožňuje to například lepší trávení, což je jeden z důvodů, proč hořčici jíme," říká Kamila Míková, která přednáší na Vysoké škole chemickotechnologické v Praze a doplňuje, že podle ostrosti lze poznat také to, jak je hořčice čerstvá. "Čím čerstvější, tím ostřejší." Chutnost a trvanlivost ale závisí také na druhu obalu. "Ve skle vydrží hořčice déle než v plastovém kelímku," tvrdí Kamila Míková. Zda je hořčice čerstvá, nelze poznat podle její barvy. "Když není hořčice obarvená, má světle žlutošedou barvu, která nevypadá příliš hezky. Na jakosti to ale vůbec nic nemění," vysvětluje Kamila Míková. Používání syntetických barviv u nás zatím není zakázané, ale například barvivo označované na obalu pod značkou E 124 (hořčice Konus, Nova a Albertium) je již v některých zemích zakázané. Je proto lepší dát přednost výrobku barvenému přírodními barvivy a bez chemické konzervace. Uměle barvené a chemicky konzervované hořčice sice vydrží delší dobu, ale ani ty není dobré skladovat příliš dlouho.

Čím se barví plnotučné hořčice

Syntetická barviva: E 102 (tartrazin), E 110 (žluť SY), E 124 (košenilová červeň)

+ stabilita vůči teplotě, oxidaci, kyselosti a ostatním vlivům prostředí, vysoká barvící schopnost, snadné dávkování, nízká cena

- mohou ohrozit zdraví konzumenta (mají vliv na aktivitu jaterních enzymů, u některých byly prokázány možné rakovinotvorné účinky), v USA a Velké Británii je zakázané používat u nás nejvíce používané barvivo E 124

Přírodní barviva: E 100 (kurkuma), E 160a (beta-karoten), E 161b (lutein)

+ neohrožují zdraví konzumenta, jejich používání není hygienicky omezeno

- menší stabilita vůči vlivům prostředí než u syntetických barviv, vyšší cena

Pramen: VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ

Autor:
Témata: Test iDNES.cz

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...