Minipivovar ve městě provozuje Ivan Hojdar. V restauraci čepují světlou jedenáctku, polotmavou dvanáctku a černou jedenáctku, půllitr za 29 korun nebo třetinku za 19 korun. Ročně tu chtějí vyprodukovat 300 hektolitrů pěnivého moku.
Ve Vimperku se pivo dříve vařilo ve dvou pivovarech - v zámeckém již před rokem 1547 a v měšťanském od roku 1598. Vše ale skončilo v roce 1967, kdy byl uzavřen původní zámecký pivovar, který se tehdy jmenoval Schwarzenberský a po znárodnění patřil pod Jihočeské pivovary.
Piva mají výrazně hořkou chuť...
"Řekli jsme si, že po 43 letech tradici vaření piva obnovíme. Máme penzion na Novém Světě u Borových Lad a měli jsme v hlavě několik dalších projektů, které se vždy točily okolo restaurace. Až jsme si řekli, že minipivovar a restaurace by byla skvělá kombinace," vysvětluje pětatřicetiletý Ivan Hojdar.
Na Šumavu se přestěhoval s rodinou před pěti lety z Prahy, kde původně pracoval v oblasti IT systémů a manželka jako lékařka.
Dům, v němž dnes pivovar sídlí, patřil původně radnici. Byl ale ve špatném technickém stavu.
"Nemovitost jsme koupili v červnu 2008 a rekonstrukci připravovali až do září dalšího roku. Od začátku bylo třeba v restauraci počítat se dvěma měděnými varnami a ve sklepích pak i s vlastní technologií. Tedy s rozvody vody a elektřiny, vzduchotechnikou, chladicími boxy i klimatizací. Byl tu ale hrozný nepořádek, který jsme museli uklidit, a někde bylo nutné prostory zvětšit na úkor skály, někde až o metr," vzpomíná Hojdar.
Minipivovar má i vrchního sládka s třicetiletými zkušenostmi Oldřicha Kozu. Právě s ním majitel ladil chuť nefiltrovaných nepasterovaných piv, která vaří. Nyní nabízí světlou jedenáctku, polotmavou dvanáctku a černou jedenáctku. Všechny mají plnou a výrazně hořkou chuť.
"Uvažujeme i o vícestupňových pivech - speciálech," dodal Hojdar a vysvětluje u tří nerezových nádob, ve kterých pivo kvasí, jak to vše funguje.
... a čepují je tu ze šesti píp
V restauraci, která nabízí hostům 42 míst, čepují všechna piva z šesti píp. Lidé si je mohou nechat natočit i do litrové plastové lahve s logem Šumavského pivovaru. Ročně chtějí v minipivovaru vyrobit 300 hektolitrů piva.
Hojdar věří, že minipivovar bude ve městě i další zajímavou turistickou atrakcí. "Šedesát kilometrů od Vimperka není žádný podobný podnik," uzavřel.
JIHOČESKÉ MINIPIVOVARYPivovarský dvůr Zvíkov Minipivovar Vyšší Brod Pivovarský dvůr Lipan Dražíč |