Po suchém létě zdraží i pečivo

  • 27
Nejdříve zdražováním pohrozili sadaři, potom drůbežáři, a teď už o něm mluví i pekaři. Všichni tito výrobci potravin chtějí v dohledné době zvýšit ceny z kvůli jedinému - nebývale suchému létu. Očekávané vyšší ceny mouky povedou podle pekařů k tomu, že chleba zdraží až o koruny.

Sklizeň obilovin se oproti loňsku propadla o téměř patnáct procent. To sice pomůže zemělcům, kteří by za úrodu měli inkasovat více peněz, ale promítne se to i do spotřebitelských cen.

"Proto jsme rozhodnuti pokusit se o zvýšení cen v řádu několika desítek procent," prohlásil šéf pekáren Odkolek Ivan Flek s tím, že ceny obilí a mouky rostou právě takovým tempem.

V konečném důsledku by tak mohly rohlíky podražit o desítky haléřů, chleba o koruny.

Konkurenční Delta pekárny mají informace, že mouka podraží o pětinu. Také ony proto uvažují o zdražení. Vzhledem k nízkým maržím musí zvýšené náklady přesunout na zákazníky.

"Je velice pravděpodobné, že v nejbližší době dojde k razantnímu zvýšení cen pekařských a cukrářských výrobků," míní generální sekretář podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislav Musil.

Dodává, že ceny těchto produktů podle něj dlouhodobě neodpovídají cenám
vstupů a neumožňují podnikům vytvářet dostatečné zdroje pro splnění podmínek, které vyžaduje vstup na trh EU.

Od roku 1997 navíc čisté prodejní ceny, za něž prodávají pekaři odběratelům, neustále klesají.

"Jakýkoli další nárůst vstupů bez bezprostředního dopadu do odbytových cen by ohrozil většinu výrobců v další existenci," uvedl Musil.

Drahé obilí vadí také producentům vajec. Uvažují o tom, že své výrobky zdraží až o třetinu, nebo je budou muset vyvézt. VÍCE ZDE

Sucho se podepsalo také na úrodě jablek. Budou menší a nebude jich tolik jako loni. Úroda by měla vydržet do jarních měsíců příštího roku, platit se ale bude víc. VÍCE ZDE

,