Důležitá je pro mne kategorie, a tak kupuji vína kvalitní, především s přívlastkem, nejčastěji kabinetní. Dalším kritériem je odrůda a oblast, například Müller Thurgau je skvělý ze Znojemska. Vybírám i podle výrobce: pokud mne nezklamal, nakoupím příště zase u něho. Důležitý je ročník a dodržuji zásadu, že víno nakupuji ve specializovaných obchodech, a nikoli v samoobsluhách.
Tomáš Beseda, spolumajitel Národní banky vín, Praha:
Poté, co zjistím, že láhev není zakalena, se dívám na její etiketu. Nejdůležitější je datum plnění, a tak například v supermarketu nekoupím víno, které bylo lahvováno dříve než před rokem a půl. Ve speciálních prodejnách, kde lze předpokládat, že víno bylo skladováno kvalitně, bývám k datu plnění tolerantnější.
Zuzana Michnová, zpěvačka:
Nekupuji víno v lahvích, ale sudové. Nepreferuji odrůdu, kupuji prostě to, co mi chutná.
Jan Škovránek, primář dětského kardiocentra Fakultní nemocnice Motol:
V obchodě bych nekoupil víno v litrové láhvi, bolí po něm hlava. Kupuji proto zásadně u souseda, který má kvalitní sklep a víno do něj přiváží z Moravy. K vínu mám vztah jak osobní, tak profesionální. Z hlediska kardiologie je totiž prokázáno, že lidé, kteří pijí víno pravidelně, mají nižší úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění. Konzumenti vína prostě umírají méně častěji na infarkt než abstinenti. Zcela nejhorší varianta je kuřák abstinent, lépe je na tom kuřák a piják vína a nejlépe je na tom nekuřák piják vína.
Pavel Vajčner, ředitel Znovínu Znojmo:
Nejdříve hledám značku renomovaného výrobce. Pokud vidím podezřele levné víno, raději se mu vyhnu. Důležité je pro mne i datum plnění - podle zákona musí mít láhev výrobní číslo a rok plnění, a tak nekupuji láhve, na nichž je toto datum starší než rok. Láhev pak kontroluji proti světlu - pokud je v ní závoj, vrátím ji, stejně jako víno nahnědlé, což lze poznat i přes zelené sklo. Jestliže je ale ve víně vinný kámen, což jsou krystalky, které při obrácení láhve rychle padají dolů, jde naopak o známku kvality. Přednost dávám obchodům, kde není moc velké teplo a v nichž láhve leží.
Helena Valentová, vedoucí senzorické laboratoře VŠCHT Praha:
Na vinětě hledám především rok sklizně a oblast, ze které víno je. Kupuji vína značková, nikdy směsky, a to jen od výrobců, které znám. Víno nekupuji nikdy v litrových lahvích, jen v sedmičkách. Jednak mívá korkovou zátku a zdá se mi i kvalitnější.
Ivan Váňa, majitel Českého vinařství, Chrámce:
Víno nakupuji podle oblastí, protože jinak chutná Müller Thurgau z Mělníka a jinak ze Žernosek. Zajímavá bývají i vína z Alsaska nebo Bordeaux. Při výběru dávám pozor na vinětu, hledám na ní především datum plnění. Pokud je víno v lahvi tak do půl roku, lze předpokládat, že nebude špatným skladováním poškozeno. Test ostatně prokázal, že víno ze Starého Plzence nebo z Roudnice, které bylo v obchodě či ve skladu dlouho a neodborně skladováno, nedopadlo v testu nejlépe.
odborná porota |