Vilém Kraus, pedagog Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Lednici na Moravě:
Zásadně vybírám jenom brut. Kritériem pro výběr je i výrobce; přestože o nich mám přehled, žádného z nich nefavorizuji. Chci jednoduše porovnávat sekty od těch nejlepších. Šumivé víno nabízím při uvítání přátel a pro osvěžení při společenské události.
Tomáš Beseda, spolumajitel Národní banky vín:
Sekt vybírám především podle metody, kterou byl vyroben. Kvůli perlení upřednostňuji vína, která byla kvašena v lahvích. Suchý sekt používám jako aperitiv, demi sec pak na závěr jídla k dezertu. Za zážitek ovšem považuji kombinaci suchého sektu a čerstvých jahod.
Slavomír Hermann, výrobní ředitel Bohemia Sekt:
Při nákupu se vyhýbám vínům perlivým, syceným CO2. Pokud nejsem ochoten dát více než 700 až 800 korun za sekt vyrobený klasickou metodou, vyberu cenově přijatelný a kvalitou velice blízký sekt vyrobený takzvanou transvalsní metodou kvašení v lahvích. Šumivá vína kupuji vždy jen v přirozené podobě, tedy suchá. Piji je především při slavnostních příležitostech.
Marie Houdková, vedoucí laboratoře Víno Bzenec:
Kupuji zásadně jen naši značku z Bzence, u jiných jsem se zklamala. Sekt piji při takových příležitostech, jakými jsou narozeniny nebo oslava úspěchu. A když není člověku zrovna nejlépe, pak udělá sklenka sektu dobře na duši.
Milan Šamánek, vědecký pracovník Kardiocentra Fakultní nemocnice Motol v Praze:
Sekt piji většinou při cestách letadlem, vybírám si francouzský. Doma piji suchou Bohemii. Šumivé víno otevírám zejména při slavnostních příležitostech, jejichž škála se neustále rozšiřuje.
Helena Valentová, vedoucí senzorické laboratoře VŠCHT Praha:
Kupuji především podle výrobce, přičemž preferuji suchý Bohemia Sekt. Prostě mi nejvíc chutná. Sekt piji pouze při slavnostních příležitostech, jinak upřednostňuji kvalitní odrůdové víno.