"Boříme mýtus, že bio je zdravé, celozrnné, alternativní cosi. Ukazujeme, že bio je to normální, že to může být čerstvé, zábavné, chutné," říká Veronika Mouchová, spoluzakladatelka společnosti Freshbedýnky.cz. Spolu s Filipem Říhou letos získali ocenění EY Začínající podnikatel roku 2013.
Vítězové dalších kategorií Podnikatele roku Cena čtenářů MF DNES a iDNES.cz Karel Nikl Jako vášnivý rybář založil továrnu na nástrahy pro kapry a také distribuční sklad rybářských potřeb, odkud zásobuje zákazníky nejen v Česku. Zvláštní cena poroty Gevorg Avetisyan, zakladatel společnosti Marlenka international, která vyrábí medovníky (medailonek čtěte zde). Technologický podnikatel roku František Kudela a Robert Kudela - Chropyňská strojírna Společensky prospěšný podnikatel roku Jan Školník, Agentura pro rozvoj Broumovska |
Seznámili se na jednom z festivalů zdravého životního stylu, kde spolu připravovali zdravá jídla. Dobře věděli, že pokud chtějí poskytnout zákazníkům to nejlepší, potřebují především kvalitní suroviny. A tak si našli cestu k českým farmářům.
Dvojice začala ovoce a zeleninu od farmářů distribuovat. Nejprve jako pětikilové bedýnky, kdy zákazník předem přesně nevěděl, co dostane. Myšlenkou bylo zabalit do bedýnek čerstvou, sezonní zeleninu a ovoce, samozřejmě bez chemických postřiků.
Později založili firmu, která dnes čítá 20 zaměstnanců. Půjčili si peníze od rodičů i od banky a postupem času investovali do firmy několik milionů. Nyní veškerý zisk reinvestují.
"Biopotraviny jsou nejen zdravější, ale i chutnější. Bio znamená čerstvé, chutné, kvalitní jídlo s přesahem, s myšlenkou zachování zdravé planety. Bio je prostě normální," říká Veronika.
Mezi své dodavatele nedávno zařadili po osobním setkání i farmáře ze Srí Lanky, ti v bio kvalitě dodávají exotické ovoce jako ananasy či manga. Další drobní farmáři pocházejí třeba z Izraele, Francie, či Itálie.