Jizerské pekárny, které se dlouhodobě na bezlepkové potraviny specializují, zaznamenaly oproti minulému roku dvouciferný růst prodejů. „Trend je stoupající. Bezlepková dieta se stává jedním z trendů ve zdravé výživě,“ říká ředitel pekárny Roman Kozák.
Také výrobce balených potravin Hamé vidí v bezlepkových produktech velký potenciál. „Nejde přitom zdaleka jen o alergiky, řada lidí chce snížit obsah lepku ve své stravě. Je to věc, která funguje a myslím proto, že to bude mít dlouhodobější trvání,“ říká generální ředitel Hamé Martin Štrupl.
Podle prodejců přišel trend z USA a spustili ho sportovci, kteří na bezlepkovou stravu propagují. Podle dat společnosti Statista stoupl jejich prodej celosvětově z 2,3 miliard dolarů v roce 2009 na 3,4 miliardy loni. Společnost ReportLinker pak předpokládá, že se hodnota trhu během dalších pěti let zdvojnásobí.
Bezlepkový recept na pohanku se zeleninou:
22. října 2015 |