Portské - portugalské víno, které stvořili Britové - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Portské - portugalské víno, které stvořili Britové

  11:41
Na lahvi kolek, ale není to likér. Korkový špunt, přesto nepotřebuje vývrtku. Etiketa anglická, z Anglie však nepochází. Víte, co to je?

Jahody v portském víně | foto: Jakub Salvet

Měli byste ho cítit v žaludku jako tekutý oheň, mělo by hořet jako zápalný střelný prach, mělo by mít sladkost brazilského cukru a aromatickou chuť a vůni indického koření. Tak popisovalo svůj nápoj v roce 1754 Sdružení dodavatelů portského vína.

Víno, které se vyrábí v Portugalsku, ale ke slávě ho přivedli Britové. Je až neuvěřitelné, jakou roli v dějinách vína sehrála Británie, která není vinařskou zemí (třebaže víno pěstuje). Britové se podíleli na mnoha převratných událostech - třeba šampaňskému dali silnou lahev a korkové zátky pro druhotné kvašení - ale na portském se podepsali ještě výrazněji. Portské vytvořili.

. TEST DNES

V testu MF DNES proti sobě stojí šestnáct značek portského

Nejen svou žízní po rafinovaně sladkém silném víně, ale protože vzali obchod s vínem do svých rukou. Stačí se podívat na etikety - Churchill, Sandeman, Cockburn, Graham, Taylor... Jména znějící rozhodně víc anglicky než portugalsky. Nejsou to jména vinařů, ale obchodníků. Pravda je, že obchodník s portským není jen ten, kdo koupí a vyveze. Na něm leží druhá (a možná významnější) etapa výroby, v jeho sklepech dozrává portské do finální podoby.

Kde to začalo?
Legenda o vzniku portského říká, že na začátku kdosi přidal do vína líh, aby přečkalo plavbu přes rozbouřené moře. Jisté je, že původ všech alkoholizovaných vín je v potřebě ochránit lehké stolní víno před zkažením při dlouhé cestě přes moře. Malý přídavek pálenky to dokázal.

Když stoletá válka Anglie s Francií uvalila v polovině sedmnáctého století velká cla na dovoz francouzských vín, hledali angličtí obchodníci náhradu za vína z Bordeaux jinde. A našli je v Portugalsku. Dva angličtí kupci se na výletě podél řeky Douro dostali ke stolu opata z Lamega a ochutnali jeho víno, které bylo sladké a velmi lahodné. Opat se přiznal, že víno „vylepšil“ vínovicí. Angličané byli nadšeni a skoupili všechny zásoby. Tam byl nejspíš počátek britského obchodu s portugalským vínem, který si Britové časem zmonopolizovali.

Přidávání alkoholu zůstalo, ale postup se změnil. Pálenka se už nepřilévala do vína až po kvašení, jak to dělal opat, ale během kvašení. A tak je to dodnes. Důvod? Líh zahubí kvasinky ještě předtím, než stačí přeměnit všechen hroznový cukr na alkohol. Právě proto je portské přirozeně sladké, a přitom silné víno.

Jméno dal vínu přístav

Všimli jste si, že většina světových vín je pojmenována podle regionu svého původu, zatímco portské podle přístavu, odkud se odváží do světa? První vinice přitom začínají sto kilometrů odtud proti proudu řeky Douro. Na terasovitých, neuvěřitelně svažitých stráních se odehrává první etapa vzniku portského. Údolí Doura je pro pěstování kvalitní vinné révy neobyčejně příznivé. Oblast je velice suchá, protože hory zachytí většinu dešťů od Atlantiku, v létě je tu extrémní horko a v zimě chladno. Právě tady je jediné území, které může produkovat portské.

Není bez zajímavosti, že první evidovaný a klasifikovaný vinařský region na světě vznikl již v roce 1756, první francouzskou apelaci předběhl o 180 let. Na granitových a břidličných půdách se pěstuje víc než stovka odrůd. Pro výrobu portského je povoleno 50, nejčastěji se však používá pět základních: touriga nacional, tinta roriz, touriga franca, tinta barroca, tinta cao. Na etiketě je však nenajdete, portské je vždy směsí odrůd.

Šlapání hroznů

Sklizeň na těžko přístupných vinicích probíhá ručně, dostat se sem lze jen po vlastních nohou. A nohy pak hrají při vzniku portského ještě jednu velkou roli. Ve velkých kamenných vanách zvaných lagares šlapou hrozny. Dlouhé hodiny rytmického šlapání holýma nohama je totiž nejšetrnější metoda lisování. Dnes však už mnoho vinařů používá mechanické lisy.

Zhruba po dvou dnech se do rozkvašeného vína přidává vinný destilát s obsahem 77 procent alkoholu. Na zimu pak vinaři uloží víno na svých quintas, vinařských statcích, a počátkem jara ho posílají do sklepů na pobřeží. Dříve bývaly sudy sváženy na lodích zvaných barcos rabelos, tvarem připomínajících válečné lodě Vikingů, dnes se vozí po silnicích v kamionech s cisternami. Do Porta, respektive k jeho přístavnímu dvojčeti na protějším břehu - do města Vila Nova de Gaia, kde sídlily a dodnes sídlí všechny velké společnosti produkující portské. Aby mohlo nést označení portské víno, nesmí zrát nikde jinde než právě ve zdejších sklepech.

V sudu, nebo v lahvi?
Ještě před uložením ke zrání se víno klasifikuje.
Celý proces výroby vína - od sklizně až po uložení lahve ve správném sklepě - je důležitý, ale v případě portského je etapa zrání ještě důležitější. Portská vína vyzrávají dvěma způsoby: buď různě dlouhou dobu (může to být dva roky, ale i 40 let) v sudech, pak se stočí do lahví a jsou připravena k pití. Nebo leží v sudech kratší dobu, ale o to déle uzrávají v lahvi. Tak se připravuje například kultovní vintage, ročníkové portské, které může zrát i desítky let.

Portské víno je (až na výjimky) vždy směsí několika vín pocházejících z různých "quintas". Aby víno mělo stále stejný charakter odpovídající značce, zaměstnávají výrobci týmy zkušených ochutnávačů.

. druhy portského

White port: Bílé portské se vyrábí výhradně z bílých hroznů. Je méně sladké, někdy téměř suché a má nižší obsah alkoholu - kolem 17 %. Podává se vychlazené jako aperitiv.

Ruby: Sytě rubínové, marmeládově sladké portské, které zrálo před lahvováním dva až tři roky v sudech. Míchá se z několika ročníků. Pije se mladé, zráním v lahvi na kvalitě nezíská.

Ruby připravené z hroznů nejvyšší kvality se označuje reserva, zraje v průměru tři až pět let. Je hladší, má koncentrovanější aroma než klasické ruby.

Tawny: Zlatohnědé portské (tawny znamená v angličtině nazlátlý) zraje v menších sudech, kde rychleji oxiduje, rychleji stárne a mění barvu ve žlutohnědou. Ta nejlevnější tawny jsou směsí bílého a červeného portského. Skutečně zralé tawny má na etiketě uvedeno dobu zrání (10, 20, 30, 40 let).

Colheita: Ročníkové portské tawny, které zrálo nejméně sedm let v dřevěných sudech.

LBV: Late Bottled Vintage, tedy „později lahvované ročníkové“. Pochází z jednoho ročníku, lahvováno je mezi čtvrtým a šestým rokem po sklizni a před uvedením do prodeje leží minimálně tři roky v lahvi.

Vintage: Ročníkové portské se připravuje jen z těch nejlepších sklizní. Zraje v dubovém sudu zhruba dva roky, v lahvi pak ještě 20 let i více. Během zrání se v lahvi vytvoří sedlina, která není na závadu. Je to nejdražší a nejjemnější portské, které lze skladovat mnoho let.

Rozstřel: Martin Sedlák - Include | (1:09) | video: iDNES.tv

České patenty mohou vrátit výrobu baterií a solárů do Evropy, říká expert

Nejčtenější

Host v restauraci našel v jídle krysu, druhý švába. Řetězec narychlo uzavírá provozy

Jeden z největších japonských řetězců restaurací Sukiya uzavřel téměř všech svých bezmála 2000 podniků, kde proběhne důkladný několikadenní úklid. Přiměly ho k tomu dva případy, kdy hosté našli v...

Trump je vyřadil z provozu. Pro americké značky jsou cla vůči Vietnamu smrtelná

Vietnam se v uplynulých letech stal klíčovým hráčem výroby místo Číny, která čelila přísnějším celním tarifům ze strany Spojených států. Nyní se však ani tato asijská země nevyhne novým tarifům....

Trump zavádí reciproční cla pro celý svět, dovoz z Evropy se prodraží o 20 procent

Americký prezident Donald Trump zavádí reciproční cla na země „celého světa“. Zdůvodnil to potřebou nakopnout domácí průmysl a posílit vnitřní trh ve Spojených státech. Dovoz z Evropské unie se...

Koupil si jízdenku, aby dostal kafe a zmrzlinu zdarma. Od Čechů dostal vynadáno

Kde leží hranice mezi maximálním využitím nabízených služeb za minimum peněz a kde už začíná jejich zneužití? Diskusi na toto téma rozvířil příspěvek na sociálních sítích. Mladý muž v něm popisuje,...

Generátor čísel, hausnumera. Ekonomové kroutí hlavou nad Trumpovým výpočtem

Když Donald Trump ve středu představoval rozsáhlý balíček recipročních cel vůči celé řadě zemí, oháněl se tajemnou tabulkou. Nejprve nebylo příliš jasné, jak administrativa amerického prezidenta k...

Kolik dáme za jídlo a o kolik zdraží boty? Američané vyhlížejí dopady cel

Globální cla, která zavedl prezident Donald Trump, způsobí růst cen široké škály potravin, domácích potřeb anebo elektroniky. Zdražení však američtí spotřebitelé nepocítí rovnoměrně. Ceny zboží se...

7. dubna 2025  11:15

Asijské akciové trhy se prudce propadly, reagují na Trumpova cla

Aktualizujeme

Akcie na burzách v Asii zahájily týden prudkým poklesem, v Hongkongu podle hlavního indexu odepisují téměř 13 procent, v Číně skoro devět procent. Výrazně ztrácejí také akcie v Japonsku a dalších...

7. dubna 2025  9:24

Kopaničáři ze Slovenska dobývají svět kosmetiky. Pomocí bylin i vědeckých poznatků

Advertorial

Z touhy po přírodních řešeních se zrodila slovenská rodinná firma Panakeia, která dnes zásobuje desetitisíce zákazníků originální kosmetikou na přírodní bázi. Za úspěchem firmy stojí i práce syna...

7. dubna 2025  7:42

Šéfka drůbežářů: Bojíme se dovozu kuřat z Ameriky, ošetřují je chlorem, my nesmíme

Premium

Lidé stále méně kupují celá kuřata, trendem jsou polotovary nebo trhaná kuřecí masa, říká nová ředitelka Sdružení drůbežářských podniků Zuzana Slámová. Ve funkci skoro po čtvrt století vystřídala...

7. dubna 2025

Slintavka a kulhavka je jen jedna pohroma. Chovatele potichu ohrožuje „modrý jazyk“

Ačkoliv se chovatelé v posledních týdnech obávají stále více slintavky a kulhavky, hospodářství se skotem stále decimuje jiná choroba – katarální horečka ovcí, tedy takzvaný bluetongue, modrý jazyk....

7. dubna 2025

Po oteplení planety lidé zchudnou víc, než se čekalo, zjistila studie

Ekonomické modely dlouhodobě podceňovaly dopad globálního oteplování na bohatství lidí. Odborníci tvrdí, že starší výzkumy dezinterpretovaly dopad globálního oteplování stejně jako pravděpodobné...

6. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zbytek Asie k odvetě za cla proti Trumpovi nemíří. Na rozdíl od Číny chce vyjednávat

Některé asijské země zřejmě nezavedou odvetná cla na Spojené státy a zaměří se na vyjednávání s administrativou Donalda Trumpa. Cla na americké dovozy vyloučily například Tchaj-wan či Indonésie,...

6. dubna 2025  16:15

Samochladicí plechovka má nahradit ledničku. Vynález představil barman z Walesu

Udržet nápoj studený bez chlazení? Zdá se to nemožné, ale James Vyse, bývalý barman z Walesu, zřejmě našel řešení. Po více než 500 prototypech a dvou letech vývoje přichází nyní s převratnou inovací,...

6. dubna 2025

Göteborg dostal pokutu za nesplnění enviromentálních cílů. I tak v nich postupuje

Pro Göteborg je ekologie dlouhodobě velmi důležitá. Druhé největší město ve Švédsku se v roce 2022 stalo prvním samosprávným celkem na světě, který si vzal speciální udržitelný úvěr SLL...

6. dubna 2025

Výborný varoval obchody před umělým zvýšením cen kvůli kulhavce a slintavce

Ministr zemědělství Marek Výborný v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News požádal, aby lidé přes Velikonoce nenavštěvovali farmy či se nepřibližovali ke zvířatům, která jsou na...

6. dubna 2025  11:31,  aktualizováno  11:44

Španělsko se stalo rájem evropské farmacie. Vláda jde obřím firmám na ruku

Španělsko se v posledních letech stává centrem evropského farmaceutického průmyslu. Ve svých strategiích s touto destinací počítají nejdůležitější firmy z oboru včetně společností jako AstraZeneca,...

6. dubna 2025

Do Sapy už se bát nemusíte, říká podnikatel. Letos tam postaví nemocnici

Premium

Narodil se vietnamským rodičům, do Vietnamu ovšem zamířil až v dospívání. Filantrop a podnikatel Nguyen Manh Tung patří do první generace Vietnamců, kteří se narodili v Česku a pracně si tu museli...

6. dubna 2025