Uvedl to prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Ministerstvo zemědělství, které spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) web Potraviny na pranýři vytvořilo, následně uvedlo, že počítá do budoucna s jeho rozvojem a vylepšováním.
Lidé mají o informace zájemZa prvních 24 hodin provozu bylo podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy zaznamenáno na webu přes 200 tisíc unikátních návštěvníků, kteří za uvedenou dobu stihli zobrazit téměř čtyři miliony stránek. |
Tomanovi se nelíbí, že je u jednotlivých prohřešků na webu uváděno jak jméno výrobce, tak obchodníka, a to i v případech, kdy vina je jednoznačně na obchodníkovi, jako je třeba přelepování data spotřeby či špatné skladování potravin.
Za výrobky přitom od převzetí od dodavatele zodpovídá prodejce. Na webu podle Tomana chybí také údaje o vývoji případu, například to, zda byla po odhalení závady zjednána náprava, nebo ne.
Výrobci jsou podle Tomana připraveni nést zodpovědnost za případy, kdy je vina jednoznačně na jejich straně a je například prokázán obsah nedeklarovaných složek ve výrobku. V případě, že za pochybení může obchodník, může uvádění jména výrobce bez podrobnějšího vysvětlení, kdo klamání způsobil, potravinářskou firmu výrazně poškodit. "To je to, co nám vadí, že není jednoznačně definován viník," podotkl.
Podle mluvčího ministerstva zemědělství Jana Žáčka by projekt Potraviny na pranýři měl mimo jiné kultivovat prostředí mezi výrobci a prodejci. "Výrobci by měli mít zájem na tom, aby se jejich výrobky správně skladovaly a prodávaly, prodejci by zase měli usilovat o prodej kvalitních a nezávadných potravin."
Nový web byl zprovozněn 10. července. Obsahuje údaje o více než 350 nevyhovujících potravinách. Stránky návštěvníkům umožňují vyhledat informaci o nevyhovujícím výrobku podle jeho názvu, druhu, prodejce, země původu a distributora (více o webu čtěte zde).