Šumivé víno stoupá do hlavy rychleji
Ano, je to pravda. Sekt má víc alkoholu než vína tichá, protože při druhotném kvašení se vytváří další alkohol. Euforické působení sektu však není způsobeno tímto malým přídavkem alkoholu, ale oxidem uhličitým. Ten napomáhá rychlému vstřebávání alkoholu do krve, takže sekt při stejném množství alkoholu působí rychleji než vína tichá.
Bublinky jsou tedy pěkně záludné. Na jednu stranu vyvolávají pocit svěžesti a lehkosti, který vybízí k dalšímu napití, na druhou stranu mají na svědomí, že víno stoupá rychleji do hlavy. Takže opatrně!
Bublinky se do vína přidávají uměle
Některé podniky to možná dělají, ale to už se nedá mluvit u šumivém vínu, ale o vínu syceném oxidem uhličitým. U šumivých vín bublinky vznikají spontánně, právě při procesu zvaném druhotné kvašení, kdy se cukr ve víně přeměňuje na alkohol a oxid uhličitý. Ten nemá z uzavřené lahve nebo uzavřeného tanku kam uniknout, takže zůstává ve víně.
Šampaňské působí jako afrodiziakum
Pověst elixíru lásky mělo šumivé víno odjakživa, ta je také bezesporu základem jeho světového úspěchu. Bublinky působí skutečně jako mírné afrodiziakum, ale jen v malém množství, ve velkém mají přesně opačný vliv – způsobují únavu a ochablost. Takže kdo chce strávit vášnivé chvíle ve dvou, měl by zůstat u dvou tří skleniček.
Mezi obyčejným šumivým vínem a šampaňským je rozdíl jen v ceně
Je to stejné jako s trabantem a mercedesem. Službu udělají obě auta, ale kvalitnější jízdu poskytne mercedes. U šampaňského se nepochybně platí i za značku (to však platí i pro tichá vína), ale především za časově a technologicky náročnou metodu výroby.
Druhotné kvašení probíhá v lahvi, může se stejně dobře odehrát i v tanku, ale tam nikdy nevzniknou tak jemné elegantní perličky. Šampaňskému dodávají typickou chuť připomínající máslové sušenky uhynulé a rozkládající se kvasinky, proto musí víno ležet na kalech několik měsíců, někdy i let. Pak musí projít procesem setřásání ve speciálních stojanech, aby mrtvé kvasinky klesly do hrdla lahve a mohly být odstraněny.
Větší bublinky jsou lepší
Přesně obráceně. Čím jsou menší, tím je víno kvalitnější. Zatímco šumivá vína kvašená v lahvi vytvářejí jemné perličky, které stoupají v jednom pramínku vzhůru jako po niti, u šumivých vín kvašených v tancích jsou bublinky větší a rychle vyprchají. Důležité jsou nejen bublinky, ale i šumění. Kvalitní sekt má po nalití do sklenice zřetelnou vrstvu pěny. Ta se musí vytvořit rychle a jen pomalu rozpouštět.