Pivovar Tychy patří stejně jako Plzeňský Prazdroj do skupiny SABMiller. Specialisté ze západočeské metropole tam už několik týdnů dohlížejí na výrobu zkušebních várek piva prémiové značky Pilsner Urquell.
Prazdroj ujišťuje, že při výrobě v Polsku se budou používat stejné suroviny jako v mateřském pivovaru v Plzni, stejný bude také unikátní výrobní postup.
"Voda pro vaření piva se přírodním způsobem upravuje na plzeňské parametry," ujistil mluvčí. Právě typické složení plzeňské vody patří k nejčastějším námitkám odpůrců licenční výroby prazdroje.
Polsko je v posledních letech pro Plzeňský Prazdroj jedním z nejrychleji rostoucích trhů. "Expanzi pivovarů nahrává situace na trhu. Spotřeba tradičního polského nápoje - vodky - klesá. Je znát zřetelný příklon spotřebitelů k lehčím typům alkoholických nápojů, třeba právě piva," objasnil situaci manažer polské pivovarnické společnosti Kompania Piwowarska Bartlomiej Szmaj.
K licenční výrobě piva vedou Plzeňský Prazdroj dva hlavní důvody - rostoucí poptávka po prémiové značce Pilsner Urquell - jen za loňský rok vzrostl vývoz tohoto piva meziročně o 37 procent - a ekonomické efekty.
"Výrazně bychom snížili náklady, například výdaje na dopravu a distribuci. Licenční výroba je výhodná i z hlediska celních či daňových poplatků, které dnes jako vývozce na cizí trhy platíme. Například při vývozu značky Pilsner Urquell do Polska platí Plzeňský Prazdroj poplatky pětadvacet eur na jeden hektolitr," řekl ředitel zahraniční výroby Prazdroje Jan Hlaváček.
Prazdroj zatím vaří licenčně pivo ve slovenském pivovaru Šariš, který vlastní majitel Prazdroje Jihoafrické pivovary. Hlavními značkami pro slovenský trh je Gambrinus a Velkopopovický Kozel.