Posoudila třicet mléčných výrobků (jogurtů, tvarohů, kysaných mléčných nápojů i mléčných dezertů), které zakoupila redakce MF DNES, a rozdělila je do tří skupin. Na ty, které můžete při hubnutí jíst bez obav, na ty, které si můžete občas dopřát, a do poslední skupiny zařadila výrobky, kterým byste se měli vyhnout, pokud to s hubnutím myslíte vážně. Je totiž rozdíl, zda bude mít vaše mléčná svačinka 260, nebo 1200 kilojoulů.
Mléčné výrobky jsou při hubnutí určitě výhodné, dodávají totiž minimum energie, zato velké množství bílkovin a vápníku. Jenže to zdaleka neplatí pro všechny, které najdete v regále vedle jogurtů. Kelímek smetanového krému nebo čokoládového dezertu může být stejnou kalorickou náloží jako třeba čtvrtka kuřete nebo šlehačkový zákusek. Vyplatí se tedy pečlivě vybírat, číst a trochu počítat.
Nejde jen o tuk
U jogurtů přitom není nutné příliš rozlišovat, zda je odtučněný nebo polotučný, rozdíl mezi nulou a třemi procenty tuku nestojí téměř za řeč.
Odbornice na výživu Václava Kunová se nebrání dokonce ani jogurtu smetanovému, který má sice více tuku, ale o to méně sacharidů. "Občas ho můžete zařadit do jídelníčku, pokud další potraviny ten den obsahují málo tuku. Když si ho smícháte s čerstvým ovocem, máte vynikající dezert, který vaši energetickou bilanci nijak nenaruší.“
Čemu se vyhnout
Za velké zlo naopak považuje nejrůznější mléčné dezerty, které jsou nabízeny dětem. Mléčný krém Zott Monte má snad všechny necnosti - je energeticky bohatý, tučný a sladký. "Jedna porce má sice jen 506 kilojoulů, ale to je množství asi tak na pět kávových lžiček, takže dítě dezert velmi rychle sní a téměř ani nezaregistruje, že něco snědlo. Potraviny tohoto typu vedou k neuvědomělému přejídání.“
U jogurtů a tvarohů je při hubnutí důležité zjistit, zda neobsahují cukr. Vhodnější jsou jogurty či tvarohy slazené náhradními sladidly. Mají sice o něco více tuku než ty s "nulou“, ale díky tomu i lepší chuť a vyšší schopnost zasytit. "Paradoxní je, když jsou odtučněné výrobky slazené řepným cukrem. Něco takového nedává smysl, mají pak více kilojoulů než polotučné,“ vysvětluje Václava Kunová.
Jogurt raději ke svačině
Většina lidí žije v představě, že jogurt je při hubnutí ideální snídaně. Ne tak docela. Větší pocit sytosti navodí pečivo se sýrem a čerstvou zeleninou než jogurt, ten je pak ideální na dopolední či odpolední svačinu. "Nicméně při nedostatku času nebo u lidí, kteří bývali zvyklí nejíst ráno vůbec a teprve si na snídaně zvykají, je lepší dát si jogurt než snídani úplně vynechat.“
Dobrým základem snídaní, ale i svačin nebo večeří, může být tvaroh, který má třikrát víc bílkovin než jogurt. Ten je zase zdrojem probiotik, která udržují činnost střev v dobrém stavu. Působí i celkově na zvýšení obranyschopnosti organismu. Je tedy vhodné zařazovat do jídelníčku pokud možno oba typy výrobků.
Nezvykejte děti na sladké
Mléčné výrobky, zejména zakysané, jsou velmi vhodné i pro dětskou výživu. Je přitom dobré dítě zvykat na co nejpřírodnější chutě a naopak nezvykat je na chuť sladkého. V pozdějším věku by se jí jen těžko zbavovaly. „Pokud sní dvouleté dítě bez protestů čistý bílý jogurt s nakrájeným čerstvým ovocem nebo i jen samotný, je to velká výhra,“ soudí Václava Kunová. „Naopak podbízení se výrobců dětským chutím tím, že k jogurtu jsou přibaleny barevné bonbóny, je kontraproduktivní. Čím méně barviv, aromat a dalších dochucovadel se do dětského organismu dostává, tím lépe.“