Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Prazdroj začal vyrábět lehčí Primus. Lidé prý chtějí pivo na žízeň

  12:27aktualizováno  12:27
Zatímco pivovary v poslední době posilují výrobu ležáků a speciálů, Plzeňský Prazdroj věří, že na trhu má šanci i lehčí pivo s menším množstvím alkoholu. Největší pivovar v zemi snížil u výčepního piva Primus obsah alkoholu z 4,2 na 3,8 procenta a také stupňovitost, tedy obsah látek v extraktu před kvašením.
(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Odbyt takzvaných stolních piv s nejnižší stupňovitostí a množstvím alkoholu přitom v posledních letech klesl téměř na nulu, uvedly Lidové noviny, které o lehčí verzi Primusu informovaly.

„Při úpravě receptury piva Primus jsme vycházeli převážně z průzkumu ohlasů konzumentů tohoto nápoje. Z těchto průzkumů jsme se dozvěděli, že by konzumenti segmentu cenově výhodných piv ocenili více osvěžující variantu piva, která uhasí žízeň na zahradě, v domácnosti nebo během dne,“ uvedla mluvčí Prazdroje Kateřina Krásová.

Mezi cenově dostupnější piva Prazdroje patří vedle Primusu ještě značka Klasik, která má rovněž obsah alkoholu 3,8 procenta. Klasik pivovar popisuje jako lehké osvěžující pivo, podle LN s ním však i přes nový Primus nadále počítá.

Podle listu nicméně za lehčí variantou Primusu nebude ani tak zájem spotřebitelů, jako spíš ekonomika. „Pro jeden low-cost segment měl Prazdroj dvě značky. Zřejmě proto se tedy snaží odlišit aspoň tím Primusem. A nezanedbatelným argumentem bude i nižší platba spotřební daně, která je nižší s každým sníženým stupněm extraktu,“ říká Tomáš Maier z České zemědělské univerzity v Praze, který se zabývá ekonomikou pivovarů.

Někteří odborníci se domnívají, že lehčí piva si své spotřebitele najdou a mohou například přilákat část těch, kteří volili takzvané radlery. Pivní ovocné mixy totiž po počátečním boomu v posledních dvou letech ztrácejí na oblibě.

Podívejte se, jak se vyrábí plzeňský ležák:

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Slovenské křupky značky Trudi obsahovaly nebezpečná azobarviva.
Pozor na dětské křupky. Inspektoři v nich našli nebezpečná azobarviva

Hned tři druhy nepovolených syntetických azobarviv odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v kukuřičných křupkách pro děti. Konkrétně se jednalo o...  celý článek

Ilustrační foto.
Bezlepkové potraviny mají méně bílkovin a vlákniny, více éček a vyšší cenu

V obchodech přibývá potravin s označením „bez lepku“. Pro lidi s celiakií, nesnášenlivostí lepku, je taková dieta nutností. V poslední době se ale stala módním...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Mnichov vyhlásil boj kelímkům na kávu. Denně se jich vyhodí 190 tisíc

Mnichovu se nelíbí rostoucí spotřeba papírových kelímků na jedno použití. Město proto představilo plán, který má vzniku nerecyklovatelného odpadu zamezit....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.