Prokázalo to srovnání čtyř různých směsí na buchty. Pod dohledem vyučujících je upekli studenti 1. soukromé hotelové školy v Praze. Výsledky jejich práce pak posuzovala porota složená z pekařů a cukrářů. Hodnotila chuť, vzhled a upečené výsledky porovnávala s fotografiemi na obalech výrobků a s klasicky upečenými domácími buchtami.
Jedničku by komise u maturity přidělila jen domácím buchtám, které studenti připravili podle klasického osvědčeného receptu. České buchty od Vitany a Buchty Dr. Oetkera by dostaly chvalitebnou, Staročeské buchty od Natury a Kynuté těsto Labeta by měly na vysvědčení trojku.
U buchet od Dr. Oetkera by nezkušený pekař patrně pohořel už na přípravě kvásku. Pokud bude kvásek rozdělávat vodou, jak radí výrobce, dopadne stejně jako studentky, které buchty připravovaly. "Kvásek se s vodou nepodařil připravit ani na třetí pokus. Nakonec jsme musely přidat mléko," říká Veronika Vacková. Jen díky tomu pravděpodobně neskončila Oetkerova směs na posledním místě. Bez dobře vykynutého kvásku nevykyne těsto a bez dobře vykynutého těsta se buchty prostě nezdaří.
Ani se Staročeskými buchtami od firmy Natura nezkušený kuchař nepochodí nejlépe. I tady museli studenti přidat něco ze svých vlastních získaných zkušeností, aby výsledek dopadl ke spokojenosti. "Těsto bylo moc řídké, museli jsme přidat dost mouky," komentuje postup přípravy Eliška Daňková.
Výrobek z Natury je ze všech čtyř jediný, kde se se dá mluvit o úspoře času a práce. Při přípravě totiž není třeba dělat kvásek, tím se obvyklá dvouhodinová doba přípravy zkrátí asi o dvacet minut. Jenže buchty u poroty moc neuspěly. Zdály se jí příliš hutné a těžké. Odborníkům také vadilo málo soli v těstě.
"Buď si buchty udělám sám, nebo když chci ušetřit čas, tak si koupím už hotové buchty z pekárny," shrnul hodnocení cukrář pražského hotelu Hoffmeister Martin Frencl.
Věra Svobodová z Asociace kuchařů a cukrářů vidí výhodu sypkých směsí v něčem jiném: "Mladé hospodyně se bojí kynutého těsta a tohle pro ně může být řešením," říká.
"I když ten strach je zbytečný, kynuté těsto není nic těžkého," dodává Jana Podojilová, šéfkuchařka hotelové školy, která učí budoucí kuchaře. "Piškot je náročnější."
Složení poroty:
Alena Česeneková, provozní, Dům lahůdek U Rotta Praha
Martin Francl, cukrář, hotel Hoffmeister Praha
František Kadlec, mistr cukrář, Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Jana Podojilová, šéfkuchař gastronomického centra 1. soukromé hotelové školy Praha
Zdena Skluzáčková, vedoucí laboratoře, pekárny Odkolek
Věra Svobodová, technolog, Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Tadeáš Žeromski, cukrář, hotel InterContinental Praha
Jana Vojáčková, kuchařka, 1. soukr. hotelová škola Praha
Pavel Karpíšek, mistr cukrář, Hotel Palace
BUCHTY Z PRÁŠKU | |||||||
Název |
Výrobce |
Cena (Kč)/hmotnost (g) |
Celková cena (Kč) 1) |
Doba přípravy (min.) |
Přísady 2) |
Hodnocení |
Poznámky |
Klasické domácí buchty |
vlastní příprava |
- |
45,6 |
125 |
podle receptu |
**** |
- |
České buchty |
Vitana |
21,90/600 |
45,7 |
120 |
tuk, cukr, kvásek (droždí, mléko/voda), náplň |
*** |
- |
Buchty |
Dr. Oetker |
21,50/500 |
39,1 |
115 |
kvásek (droždí, voda), cukr, náplň |
*** |
kvásek nelze připravit z vody, ale z mléka |
Kynuté těsto |
Labeta |
18,90/500 |
46,3 |
115 |
kvásek (droždí, mouka, mléko/voda), žloutek, tuk, mléko/voda, náplň |
** |
do kvásku nutno přidat špetku cukru |
Staročeské buchty |
Natura |
18,10/500 |
35,4 |
100 |
voda, tuk, náplň |
** |
těsto je řídké, nutno přidat mouku |
Poznámka: stupnice hodnocení - **** velmi dobrý, *** dobrý, ** přijatelný; 1) cena směsi se všemi nutnými přísadami; 2) co vše je podle výrobce nutno přidat k sypké směsi
Staročeské buchty |
Kanuté těsto na buchty nebo koláče |
Nové buchty |
České buchty od Vitany |